Uygun adımdan sivil adıma

1960’lı yıllara ait resmî bir bayram töreni.(Seyfettin Ünlü Arşivi)
1960’lı yıllara ait resmî bir bayram töreni.(Seyfettin Ünlü Arşivi)

1960 darbesinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı sadece öğrenciler için uygulanan şapka takılması yönetmeliği yaklaşık 11 yıl boyunca devam etmişti.

1960’lı yıllara ait resmî bir bayram töreni. Kız öğrencilerin şapkalarıyla adeta tören taburu gibi yürütülüp asker selamı verdirildiği bu fotoğrafı görünce kışla düzenini andıran eğitimden serbest kıyafete geçmenin getireceği sivilleşmenin önemi daha iyi anlaşılıyor.

Bilindiği gibi 25 Kasım 1925’te Şapka Giyilmesi Hakkındaki Kanun TBMM’de kabul edilmiş ve 28 Kasım 1925’ten itibaren bütün yurtta uygulanmaya başlanmıştı. Devrim, yürürlükten kaldırılan devrim kanunlarını da uygulayacaktı güya. Böylece 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra şapka takılması okullarda yeniden zorunlu hale getirildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı bu uygulamayla her okul kendi kılık kıyafetini belirleyecekti. Öğrenciler okula şapkayla geliyor, ders zili çaldıktan sonra da şapkalarını çıkartarak sınıflara giriyorlardı.

Sadece öğrenciler için uygulanan bu yönetmelik, yaklaşık 11 yıl boyunca devam etti ve 12 Mart 1971 yarım darbesinden sonra tamamen yürürlükten kaldırıldı.

Fotoğraf, şapkalı öğrencilik dönemlerini “fazla söze ne hacet” dedirtircesine gözler önüne seriyor.