Akıl oyunları: Cazibesi cebimizi yakan 12 aldatıcı şey

Hepsi birer para tuzağı!

Paranın söz konusu olduğu hemen her şeyde, içimizde bir miktar tereddüt barındırırız. Tabii sorumsuzca para harcayan biri değilsek! Veya hesap – kitap yapmaya gerek duymayacak kadar çok paramız varsa! Ama bu durumda olsak bile; sorumsuzca harcadığımız para yüzünden bir gün mutlaka pişmanlık yaşarız.

Ve bazen para tuzağı olduğu halde, bilerek ve isteyerek ağına düştüğümüz şeyler olur. Mesela; gençlik iksiri olduğu söylenen kremler, rapunzele dönüşeceğinizi söyleyen saç bakım ürünleri, arabanızı yepyeni gösterecek cilalar, elektrik faturanızı düşüreceği söylenen aparatlar… Hiçbir işe yaramayacağını bildiğimiz halde, kendimizi engelleyemeyiz ve bu ürünlere para harcarız. İşte kendimize dur diyemediğimiz o şeyler...
Alacağınız ikinci ürüne yüzde bilmem kaç indirim
Mağazaların ısıtıp ısıtıp önümüze sanki çok büyük bir fırsatmış gibi sundukları kampanyalar, para tuzaklarının başında gelir. İhtiyacınız olan bir ürünü aldınız diyelim. Satış temsilcisi sinsice yanınıza yanaşır ve ikinci ürünü yüzde bilmem kaç indirimle alabileceğinizi söyler. O mağazada, ihtiyacınız olan hiçbir ürün olmasa bile, aklınız bu kampanyaya takılır ve kendinizi kandırmaya başlarsınız. Gerçekten iyi fırsat diye düşünür ve ikinci ürünü seçersiniz. Aslında bu durum tamamen sizin zararınızadır. Çünkü hiç de ihtiyacınız olmayan bir ürünü, sırf kampanya var diye almış oldunuz.
Alacağınız ikinci ürüne yüzde bilmem kaç indirim Mağazaların ısıtıp ısıtıp önümüze sanki çok büyük bir fırsatmış gibi sundukları kampanyalar, para tuzaklarının başında gelir. İhtiyacınız olan bir ürünü aldınız diyelim. Satış temsilcisi sinsice yanınıza yanaşır ve ikinci ürünü yüzde bilmem kaç indirimle alabileceğinizi söyler. O mağazada, ihtiyacınız olan hiçbir ürün olmasa bile, aklınız bu kampanyaya takılır ve kendinizi kandırmaya başlarsınız. Gerçekten iyi fırsat diye düşünür ve ikinci ürünü seçersiniz. Aslında bu durum tamamen sizin zararınızadır. Çünkü hiç de ihtiyacınız olmayan bir ürünü, sırf kampanya var diye almış oldunuz.
3 al 2 öde kampanyaları
Alışveriş tutkunlarını cezbeden diğer bir mağaza hilesidir. Zaten en düşük fiyata sahip olan ürünün parasını ödemezsiniz. Eminim birçok kişi, düşük fiyatlı ürünleri 2 öde kısmına dahil ediyordur. Ama kasaya gittiği zaman gerçekle karşılaşıyor ve artık işin geri dönüşü de olmuyordur. Mecburen seçtikleriniz arasındaki en yüksek iki fiyatlı ürünün ödemesini yapıyor, diğer düşük fiyatlı ürün hediye edilmiş oluyor.
3 al 2 öde kampanyaları Alışveriş tutkunlarını cezbeden diğer bir mağaza hilesidir. Zaten en düşük fiyata sahip olan ürünün parasını ödemezsiniz. Eminim birçok kişi, düşük fiyatlı ürünleri 2 öde kısmına dahil ediyordur. Ama kasaya gittiği zaman gerçekle karşılaşıyor ve artık işin geri dönüşü de olmuyordur. Mecburen seçtikleriniz arasındaki en yüksek iki fiyatlı ürünün ödemesini yapıyor, diğer düşük fiyatlı ürün hediye edilmiş oluyor.
Teknolojik aletler
Facebook'ta komşularını takip eden teyzenin, AutoCad programını kullanan mühendisle ya da yazılımcıyla aynı işlemciye sahip bilgisayar satın almasının nedeni ne olabilir? Aldığınız esnada size ballandıra ballandıra anlatılanlar, tabii ki!
Teknolojik aletler Facebook'ta komşularını takip eden teyzenin, AutoCad programını kullanan mühendisle ya da yazılımcıyla aynı işlemciye sahip bilgisayar satın almasının nedeni ne olabilir? Aldığınız esnada size ballandıra ballandıra anlatılanlar, tabii ki!
Yaşlanma karşıtı kremler
Gerçekler acıdır; ama maalesef bu ürünler pek işe yaramıyor. Bilmem kaç insanın denediği ve yüzde 99'unun memnun kaldığı söylenen bu ürünler de para tuzağıdır.
Yaşlanma karşıtı kremler Gerçekler acıdır; ama maalesef bu ürünler pek işe yaramıyor. Bilmem kaç insanın denediği ve yüzde 99'unun memnun kaldığı söylenen bu ürünler de para tuzağıdır.
“Rapunzel de bu şampuanı kullandı” diye satılan saç bakım ürünleri
Duşta yarım saatinizi yalnızca bu ürünlere harcarsınız ve sonucunda hiçbir işe yaramadığını görürsünüz.
“Rapunzel de bu şampuanı kullandı” diye satılan saç bakım ürünleri Duşta yarım saatinizi yalnızca bu ürünlere harcarsınız ve sonucunda hiçbir işe yaramadığını görürsünüz.
Belgesel, sinema ve spor kanalları
Belki de ayda – yılda bir kere izleyeceğiniz belgeseller ve maçlar için satın alınan kanallar da tam bir para tuzağıdır.
Belgesel, sinema ve spor kanalları Belki de ayda – yılda bir kere izleyeceğiniz belgeseller ve maçlar için satın alınan kanallar da tam bir para tuzağıdır.
Bedava kargo için yapılan alışverişler
İnternetten yapılan alışverişlerde, “bilmem kaç lira üzerine kargo bedava” cümlesini görüyoruz değil mi? İşte bu cümle, bizi hemen etkisi altına alıyor ve kargo ödememek için birkaç parça ürün daha alıyoruz. En fazla 10 liralık kargo ücretini ödememek için bilmem kaç lira daha fazlasını ödüyoruz. Bunu bildiğimiz halde, o an yalnızca almak istiyoruz ve bu tuzağın tam da göbeğine düşüyoruz.
Bedava kargo için yapılan alışverişler İnternetten yapılan alışverişlerde, “bilmem kaç lira üzerine kargo bedava” cümlesini görüyoruz değil mi? İşte bu cümle, bizi hemen etkisi altına alıyor ve kargo ödememek için birkaç parça ürün daha alıyoruz. En fazla 10 liralık kargo ücretini ödememek için bilmem kaç lira daha fazlasını ödüyoruz. Bunu bildiğimiz halde, o an yalnızca almak istiyoruz ve bu tuzağın tam da göbeğine düşüyoruz.
Özel günler için yapılan kampanyalar
“Sevgililer gününe özel % 30 indirim! Annenizi bu özel günde hediyesiz bırakmayın! Bayramınızı 5 yıldızlı otelde size özel fırsatlarla geçirin!” Aklımızı başımızdan almaya yeten ve gerçekten bir kampanya varmış hissi veren bu sloganlar, fareyi tuzağa çeken peynir gibidir.
Özel günler için yapılan kampanyalar “Sevgililer gününe özel % 30 indirim! Annenizi bu özel günde hediyesiz bırakmayın! Bayramınızı 5 yıldızlı otelde size özel fırsatlarla geçirin!” Aklımızı başımızdan almaya yeten ve gerçekten bir kampanya varmış hissi veren bu sloganlar, fareyi tuzağa çeken peynir gibidir.
Düğün törenleri
Sırf iki kişinin bir yuva kurması için yapılan çalgılı – çengili düğünler, ortalama kaç liraya mal oluyor biliyor musunuz? Gelin başından damat tıraşına, düğün pastasından orkestrasına, organizasyon şirketinden yemekçisine kadar her şey para tuzağıdır. Zaten ev döşemek için bir sürü para harcadığınız yetmezmiş gibi en fazla 5 saatlik bir düğün için milyarlarca lira dökmenin ne anlamı var?
Düğün törenleri Sırf iki kişinin bir yuva kurması için yapılan çalgılı – çengili düğünler, ortalama kaç liraya mal oluyor biliyor musunuz? Gelin başından damat tıraşına, düğün pastasından orkestrasına, organizasyon şirketinden yemekçisine kadar her şey para tuzağıdır. Zaten ev döşemek için bir sürü para harcadığınız yetmezmiş gibi en fazla 5 saatlik bir düğün için milyarlarca lira dökmenin ne anlamı var?
Farkı markası olan ürünler
Sırf markasına aldandığınız için çok daha kaliteli olduğunu düşündüğünüz (daha doğrusu düşündürüldüğünüz) ürünler de para tuzağıdır. Markayı söküp attığınız zaman, aralarında hiçbir fark kalmıyorsa daha fazla para vermenize de gerek yok demektir.
Farkı markası olan ürünler Sırf markasına aldandığınız için çok daha kaliteli olduğunu düşündüğünüz (daha doğrusu düşündürüldüğünüz) ürünler de para tuzağıdır. Markayı söküp attığınız zaman, aralarında hiçbir fark kalmıyorsa daha fazla para vermenize de gerek yok demektir.
Kredi kartı kullanmaya teşvik eden bonuslar
“Şu kadar harcamaya, bu kadar bonus!” mesajını duyduğunuz zaman, kendini mağazadan mağazaya atanlardan mısınız? Bankaların, yılbaşı gibi özel günler yaklaştıkça başlattığı bonus kampanyaları da tam bir para tuzağıdır. Bankaların tercih edilme oranlarını arttırmak ve müşteri kazanmak adına yaptıkları bu kampanyalar, size avantajlı gibi görünse de kısa zaman sonra boş yere harcama yapmanıza neden olur.
Kredi kartı kullanmaya teşvik eden bonuslar “Şu kadar harcamaya, bu kadar bonus!” mesajını duyduğunuz zaman, kendini mağazadan mağazaya atanlardan mısınız? Bankaların, yılbaşı gibi özel günler yaklaştıkça başlattığı bonus kampanyaları da tam bir para tuzağıdır. Bankaların tercih edilme oranlarını arttırmak ve müşteri kazanmak adına yaptıkları bu kampanyalar, size avantajlı gibi görünse de kısa zaman sonra boş yere harcama yapmanıza neden olur.
Sezonun modası olan ürünler
Kendinizi modaya ayak uydurmak zorunda hissediyorsanız para tuzağına çoktan düşmüşsünüz demektir.
Sezonun modası olan ürünler Kendinizi modaya ayak uydurmak zorunda hissediyorsanız para tuzağına çoktan düşmüşsünüz demektir.
Birbirini tamamlayan ürünler
Yeni bir koltuk takımına ihtiyacınız var ve mobilyacıya gittiniz, diyelim. Koltuk takımını beğendiğiniz; ama ne hikmettir ki halınız ve perdenizle hiç de uyumlu değil. O zaman perde ve halı da almak gerek değil mi? İşte bu düşüncede olmanıza neden olan şeylerin hepsi para tuzağıdır! Yapmanız gereken; eskimemiş ve daha kullanılabilir halde olan halınıza ve perdenize uygun bir koltuk takımı beğenmektir. Sizi birbirini tamamlayan ürünler satın almaya zorlayan her türlü şey, fazladan para harcamanız ve bütçenizi gereksiz yere kullanmanız demektir.
Birbirini tamamlayan ürünler Yeni bir koltuk takımına ihtiyacınız var ve mobilyacıya gittiniz, diyelim. Koltuk takımını beğendiğiniz; ama ne hikmettir ki halınız ve perdenizle hiç de uyumlu değil. O zaman perde ve halı da almak gerek değil mi? İşte bu düşüncede olmanıza neden olan şeylerin hepsi para tuzağıdır! Yapmanız gereken; eskimemiş ve daha kullanılabilir halde olan halınıza ve perdenize uygun bir koltuk takımı beğenmektir. Sizi birbirini tamamlayan ürünler satın almaya zorlayan her türlü şey, fazladan para harcamanız ve bütçenizi gereksiz yere kullanmanız demektir.