Mutlaka izlemeniz gereken acısıyla boğazınızı düğümleyecek 10 film

Babam ve Oğlum
Babam ve Oğlum

Çilesini, kederini dert edineceğiniz karakterleriyle acıyı iliklerinize kadar hissettirecek 10 filmi sizler için bir araya getirdik.

Bazı filmler yalnız belli dönemlerde seyredilir. Bu dönemler kişiden kişiye değişmekle birlikte, üzerinde karar kılınan belirleyici, mevsimlerdir. Baharın gelmesine, çok az kaldı. Soğuk ve gri havaların bizi sürüklediği duygu kuyuları ve soru ekili arazilerin tam ortasındayken iyi hissettirecek filmleri seyretmenin tam zamanı. “Nereden geldi aklıma bu film şimdi? Akşam ilk iş seyredeyim." dedirten filmlerden bahsediyoruz. Bu defa çilekeş karakterleriyle acıyı iliklerinize kadar hissettirecek 10 filmi sizler için bir araya getirdik.

Karanlıkta Dans, Dancer in the Dark (2000)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Selma! Dertlerini hayallerinde dansla buluşturan, kapitalizmi damarlarında hisseden bir fabrika işçisidir. Genetik bir sebepten gözlerini kaybetmek üzeredir. 10 yaşında dünyadan habersiz, sevimli oğluyla; barbekü partisinde hunharca kahkaha atan bir Amerikan ailesinin arka bahçesinde bir karavanda yaşamaktadır. Selma'nın tek amacı oğlunun gözlerini kaybetmesini önleyebilmek için gerekli ameliyat parasını toplamaktır. Fakat zalım her yerde zalım… Selma'nın emeğiyle deyim yerindeyse kazıyarak biriktirdiği ameliyat parasının ortadan kaybolmasıyla acı dolu serüven başlayacaktır. Seyrederken gözlerinizin yaşlarıyla bağımsızlığını ilan edeceği filmi seyretmeden önce kendinizi Selma'nın çilekeş yolculuğuna hazırlayın!
Karanlıkta Dans, Dancer in the Dark (2000) Selma! Dertlerini hayallerinde dansla buluşturan, kapitalizmi damarlarında hisseden bir fabrika işçisidir. Genetik bir sebepten gözlerini kaybetmek üzeredir. 10 yaşında dünyadan habersiz, sevimli oğluyla; barbekü partisinde hunharca kahkaha atan bir Amerikan ailesinin arka bahçesinde bir karavanda yaşamaktadır. Selma'nın tek amacı oğlunun gözlerini kaybetmesini önleyebilmek için gerekli ameliyat parasını toplamaktır. Fakat zalım her yerde zalım… Selma'nın emeğiyle deyim yerindeyse kazıyarak biriktirdiği ameliyat parasının ortadan kaybolmasıyla acı dolu serüven başlayacaktır. Seyrederken gözlerinizin yaşlarıyla bağımsızlığını ilan edeceği filmi seyretmeden önce kendinizi Selma'nın çilekeş yolculuğuna hazırlayın!
İçimdeki Yangın, Incendies (2010)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İkiz kardeşler Jeanne ve Simon annelerinin ölümünün ardından, vasiyeti üzerine Lübnan'a giderler. Bu serüveni başta anlamlandıramayan kardeşler, zaman sonra geçmişin paslı kapılarını aralarken ailenin tarihine dair detayları gün ışığıyla buluşturacaktır. Sizi sadece ağlatmayacak, derdiyle kanınızı donduracak İçimdeki Yangın, hikayesiyle size “Yok artık” dedirtecek.
İçimdeki Yangın, Incendies (2010) İkiz kardeşler Jeanne ve Simon annelerinin ölümünün ardından, vasiyeti üzerine Lübnan'a giderler. Bu serüveni başta anlamlandıramayan kardeşler, zaman sonra geçmişin paslı kapılarını aralarken ailenin tarihine dair detayları gün ışığıyla buluşturacaktır. Sizi sadece ağlatmayacak, derdiyle kanınızı donduracak İçimdeki Yangın, hikayesiyle size “Yok artık” dedirtecek.
Babam ve Oğlum (2005)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Babam ve Oğlum denildiğinde bu ülkede akan sular durur, bir tek gözyaşları durmaz. Haftalarca vizyonda kalan, arşivlerde yerini alan ve ekranlarda ne zaman yayınlansa tekrar tekrar kendini seyrettiren son dönem Türk sinemasının en iyi örneklerinden. Hüseyin Efendi, senin yüzünden!
Babam ve Oğlum (2005) Babam ve Oğlum denildiğinde bu ülkede akan sular durur, bir tek gözyaşları durmaz. Haftalarca vizyonda kalan, arşivlerde yerini alan ve ekranlarda ne zaman yayınlansa tekrar tekrar kendini seyrettiren son dönem Türk sinemasının en iyi örneklerinden. Hüseyin Efendi, senin yüzünden!
Dalgaları Aşmak, Breaking the Waves (1996)

                                    
                                    
                                    Karanlıkta Dans'ın yönetmeni Trier'in yine 'göz doldurduğu' bir başka şaheser. Lars Von Trier'in Jan ve Bess'in hayatıyla seyirciye toplumu, aşkı, ilişkileri ve tabuları sorgulattığı filmdeki müthiş performansıyla Emily Watson, Oscar'a aday olmuştur.
Dalgaları Aşmak, Breaking the Waves (1996) Karanlıkta Dans'ın yönetmeni Trier'in yine 'göz doldurduğu' bir başka şaheser. Lars Von Trier'in Jan ve Bess'in hayatıyla seyirciye toplumu, aşkı, ilişkileri ve tabuları sorgulattığı filmdeki müthiş performansıyla Emily Watson, Oscar'a aday olmuştur.
Can Dostum, Intouchables (2011)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Yaşanmış bir olaydan sinemaya uyarlanan ve ülkemizde de çok seveni olan Can Dostum, acıyı umutla harmanlıyor ve sizi bir dostluğun serüvenine davet ediyor. Soylu Philippe ve sabıkalı Driss'in imkansız gibi görülen ama gerçek olan öyküsü unutamadıklarımızdan.
Can Dostum, Intouchables (2011) Yaşanmış bir olaydan sinemaya uyarlanan ve ülkemizde de çok seveni olan Can Dostum, acıyı umutla harmanlıyor ve sizi bir dostluğun serüvenine davet ediyor. Soylu Philippe ve sabıkalı Driss'in imkansız gibi görülen ama gerçek olan öyküsü unutamadıklarımızdan.
Black (2005)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Engelleriyle yaşamayı henüz öğrenmemiş Michelle'in hayatı eğitmen Debraj Sahai bambaşka bir yöne doğru ilerleyecektir. Helen Keller'ın otobiyografik romanı The Story of My Life'ın Bollywood sinemasındaki uyarlaması olan film ülkemizde Benim Dünyam adıyla yeniden yapım olarak seyirciyle buluştu. Benim Dünyam tıpkı Black gibi vizyonda olduğu dönem ilgi görmüştü.
Black (2005) Engelleriyle yaşamayı henüz öğrenmemiş Michelle'in hayatı eğitmen Debraj Sahai bambaşka bir yöne doğru ilerleyecektir. Helen Keller'ın otobiyografik romanı The Story of My Life'ın Bollywood sinemasındaki uyarlaması olan film ülkemizde Benim Dünyam adıyla yeniden yapım olarak seyirciyle buluştu. Benim Dünyam tıpkı Black gibi vizyonda olduğu dönem ilgi görmüştü.
Sahtekar, Changeling (2008)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Angelina Jolie'nin acıdan bir deri bir kemik muhteşem bir performans sergilediği film, telefon operatörü olarak çalışan anne Christine Collins'in oğlunu kaybetmesiyle başlayan olaylar zinciriyle bir annenin acısını çekmeyi hedeflerken bir yandan da toplumu ve önyargıları sorgulatıyor.
Sahtekar, Changeling (2008) Angelina Jolie'nin acıdan bir deri bir kemik muhteşem bir performans sergilediği film, telefon operatörü olarak çalışan anne Christine Collins'in oğlunu kaybetmesiyle başlayan olaylar zinciriyle bir annenin acısını çekmeyi hedeflerken bir yandan da toplumu ve önyargıları sorgulatıyor.
Son Umut,  Children of Men (2006)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Son yılların en iyi distopya filmi. 2027 yılında insan soyu devam etmemektedir. Tesadüfler sonucu yolu Kee ile kesişen Theo, insanlığın 'son umudu' Kee'yi dalgalı sulardan sakin bir limana ulaştırmaya çalışırken, seyredenleri de bu çabaya dahil ediyor.
Son Umut, Children of Men (2006) Son yılların en iyi distopya filmi. 2027 yılında insan soyu devam etmemektedir. Tesadüfler sonucu yolu Kee ile kesişen Theo, insanlığın 'son umudu' Kee'yi dalgalı sulardan sakin bir limana ulaştırmaya çalışırken, seyredenleri de bu çabaya dahil ediyor.
 Ayrılık, Die Fremde (2010)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Umay'ın kendi ailesiyle başlayan sınavı, evliliğinde de sürecek ve ardından giderek zorlaşacak bir hal alacaktır. Topluma ve kanamaktan yılmayan yaralarına dair iyi bir örnek olan film, bir gurbet hikayesini de içinde saklıyor.
Ayrılık, Die Fremde (2010) Umay'ın kendi ailesiyle başlayan sınavı, evliliğinde de sürecek ve ardından giderek zorlaşacak bir hal alacaktır. Topluma ve kanamaktan yılmayan yaralarına dair iyi bir örnek olan film, bir gurbet hikayesini de içinde saklıyor.
Onur Savaşı, The Hunt (2012)

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bir kreşte çalışan ve boşanmanın ardından hayatını düzene koymaya çalışan Lucas'ın hayatı, kreşin öğrencilerinden birinin söylediği yalanla ters yüz olur. Lucas'ın hayatını ve onurunu geri kazanmak için girdiği bu savaşta film boyunca sinirden eliniz ayağınız titreyecek.
Onur Savaşı, The Hunt (2012) Bir kreşte çalışan ve boşanmanın ardından hayatını düzene koymaya çalışan Lucas'ın hayatı, kreşin öğrencilerinden birinin söylediği yalanla ters yüz olur. Lucas'ın hayatını ve onurunu geri kazanmak için girdiği bu savaşta film boyunca sinirden eliniz ayağınız titreyecek.