Kaliteli espri yapmanın 13 şifresi

İnsanoğlunun en fazla sevdiği şeylerden biri gülmektir. Gülmeyi seven insanlar, güldürenleri ne kadar sever sizce?

Esprili ve komik arkadaşlar her ortamın olmazsa olmazıdır. Elimizde olsa bir numara verir ve demirbaş yaparız.

Peki nasıl böyle komik olabiliyorlar? Bu bir yetenek mi? Sonradan geliştirilemez mi? Zeka doğuştan gelir ancak mizah konusunda kişi kendisini geliştirmek ve zekasını etkin kullanmak zorundadır. Dolabınızdaki domates ve biberler kendiliğinden menemen olmuyor değil mi?

Dinleyici profilinizi iyi analiz edin

                                    Anlattığınız fıkra ya da yaptığınız şakanın karşınızdaki insana hitap ettiğinden emin olun. Trabzonlu patronunuza ilk günden Temel fıkrası anlatmak istemezsiniz herhalde?
Dinleyici profilinizi iyi analiz edin Anlattığınız fıkra ya da yaptığınız şakanın karşınızdaki insana hitap ettiğinden emin olun. Trabzonlu patronunuza ilk günden Temel fıkrası anlatmak istemezsiniz herhalde?
Şifre: serbest çağrışım

                                    Psikoterapistler tarafından da kullanılan serbest çağrışım insan beynini sessizce aktif halde tutar. Gördüklerinizi ya da dinlediklerinizi sürekli başka konular ile bağdaştırın. Bu sizin kumbaranız olacak. Yeri geldiğinde tespit ve benzetmeler için kullanacaksınız.
Şifre: serbest çağrışım Psikoterapistler tarafından da kullanılan serbest çağrışım insan beynini sessizce aktif halde tutar. Gördüklerinizi ya da dinlediklerinizi sürekli başka konular ile bağdaştırın. Bu sizin kumbaranız olacak. Yeri geldiğinde tespit ve benzetmeler için kullanacaksınız.
Kısa ve öz olsun

                                    Fıkranızın ya da esprinizin çok uzun olmamasına özen gösterin. Dinleyici profilinizin sıkılması ve konudan uzaklaşması reaksiyonu düşürecektir.
Kısa ve öz olsun Fıkranızın ya da esprinizin çok uzun olmamasına özen gösterin. Dinleyici profilinizin sıkılması ve konudan uzaklaşması reaksiyonu düşürecektir.
Fazla ince olmasın

                                    Tamam, espri dediğin ince olur ancak abartmamak lazım. Fıkra bittikten sonra oluşacak sessizliğin her saniyesi sizin aleyhinize işler. Karşınızdakine “Heeeee…..” dedirtmeyin…
Fazla ince olmasın Tamam, espri dediğin ince olur ancak abartmamak lazım. Fıkra bittikten sonra oluşacak sessizliğin her saniyesi sizin aleyhinize işler. Karşınızdakine “Heeeee…..” dedirtmeyin…
Kasmayın

                                    Esprinin ayağınıza gelmesini bekleyin. Espri yapmak için bir ortam hazırlamanıza gerek yok. Bu hazırlık dikkat çekerse, bu maddelerin hepsini çöpe atabilirsiniz. Siz bekleyin, o gemi gelecek.
Kasmayın Esprinin ayağınıza gelmesini bekleyin. Espri yapmak için bir ortam hazırlamanıza gerek yok. Bu hazırlık dikkat çekerse, bu maddelerin hepsini çöpe atabilirsiniz. Siz bekleyin, o gemi gelecek.
Trendleri takip edin

                                    Mizah kendi içinde modası olan sosyal bir olgudur. Gündemi ve tarzları takip edin. Örnek verecek olursak kelime oyununun modası geçti, asla yapmayın.
Trendleri takip edin Mizah kendi içinde modası olan sosyal bir olgudur. Gündemi ve tarzları takip edin. Örnek verecek olursak kelime oyununun modası geçti, asla yapmayın.
Kendinizle barışık olun

                                    En fazla kendi hakkınızda espri ve şakayı yapın çünkü kendinizden daha iyi bir malzemeniz yok. Diğer insanlar hakkında şaka yaparken durmanız gereken sınırlar vardır ancak kendiniz hakkında fütursuz takılabilirsiniz.
Kendinizle barışık olun En fazla kendi hakkınızda espri ve şakayı yapın çünkü kendinizden daha iyi bir malzemeniz yok. Diğer insanlar hakkında şaka yaparken durmanız gereken sınırlar vardır ancak kendiniz hakkında fütursuz takılabilirsiniz.
Cinsiyetçi, ırkçı ve aşağılayıcı olmayın

                                    Hiç kimse hakkında cinsiyetçi, ırkçı ya da aşağılayıcı şakalar yapmayın. Herhangi birini güldürmek, bir başkasının kalbini kırmaktan daha değerli değildir.
Cinsiyetçi, ırkçı ve aşağılayıcı olmayın Hiç kimse hakkında cinsiyetçi, ırkçı ya da aşağılayıcı şakalar yapmayın. Herhangi birini güldürmek, bir başkasının kalbini kırmaktan daha değerli değildir.
Aptal muamelesi yapmayın

                                    Hiçbir zaman ama hiçbir zaman esprilerinizi aptala anlatır gibi açık yapmayın. Şakalarınızdaki ince zeka kırıntıları, karşınızdaki insana kendisini zeki hissedecektir. “Nasıl anladım, yalnız iyi anladım, güzel anladım, ama iyi anladım, ne anladım be, fakat güzel anladım, güzel anladım kabul edelim ” diyecektir.
Aptal muamelesi yapmayın Hiçbir zaman ama hiçbir zaman esprilerinizi aptala anlatır gibi açık yapmayın. Şakalarınızdaki ince zeka kırıntıları, karşınızdaki insana kendisini zeki hissedecektir. “Nasıl anladım, yalnız iyi anladım, güzel anladım, ama iyi anladım, ne anladım be, fakat güzel anladım, güzel anladım kabul edelim ” diyecektir.
Genel kültürünüze yatırım yapın

                                    Mümkün olduğunca her şeyi okuyun ya da izleyin. Bu, hem cephanenizi hem de cephelerinizi genişletecektir. Her şey hakkında konuşabilmek serbest çağrışım kumbaranızın çok çeşitli olmasını ve kolay dolmasını sağlayacaktır. Ne kadar dolu bir kumbara, o kadar yaratıcılık demektir.
Genel kültürünüze yatırım yapın Mümkün olduğunca her şeyi okuyun ya da izleyin. Bu, hem cephanenizi hem de cephelerinizi genişletecektir. Her şey hakkında konuşabilmek serbest çağrışım kumbaranızın çok çeşitli olmasını ve kolay dolmasını sağlayacaktır. Ne kadar dolu bir kumbara, o kadar yaratıcılık demektir.
Cover bu işin kumarıdır

                                    Sanılanın aksine kendinize ait olmayan esprileri kullanmak her zaman ters tepmez. Uygun durumlarda yapacağınız yerinde bir alıntı hayat kurtarabilir. Zekice yapılan bir cover, esprinin orijinalini de hatırlatacağı için etkiyi iki katına çıkaracaktır.
Cover bu işin kumarıdır Sanılanın aksine kendinize ait olmayan esprileri kullanmak her zaman ters tepmez. Uygun durumlarda yapacağınız yerinde bir alıntı hayat kurtarabilir. Zekice yapılan bir cover, esprinin orijinalini de hatırlatacağı için etkiyi iki katına çıkaracaktır.
Sarkastik olun

                                    He deyince olunmaz ama denemekte fayda var. Dozunu kaçırırsanız nefret edilirsiniz ancak ayarı tutturduğunuz zaman zekanıza saygı duyulacaktır. Buna en iyi örnek, Matthew Perry'nin Friends'te canlandırdığı Chandler karakteridir.
Sarkastik olun He deyince olunmaz ama denemekte fayda var. Dozunu kaçırırsanız nefret edilirsiniz ancak ayarı tutturduğunuz zaman zekanıza saygı duyulacaktır. Buna en iyi örnek, Matthew Perry'nin Friends'te canlandırdığı Chandler karakteridir.