Sen hangi kişisin? Sağ beyin mi sol beyin mi

Beyninizin sağını mı yoksa solunu mu kullandığınızı test edin!

Beynin sol ve sağ yanının eşit çalışması doğru olandır. Ancak eğitim sistemi sol beyin ağırlıklı olduğu için genellikle sağ beynin görevini de sol beyin üstlenir. Hayattaki başarının ve mutluluğun yolu hangisinin ağırlıklı olarak çalıştığını öğrenmek ve diğer tarafın da gelişimi için egzersiz yapmaktan geçer. İnsanların yaşam tarzları ve alışkanlıkları beynin hangi tarafını kullandıkları konusunda çeşitli ipuçları verir. İşte o ipuçları...
Düşünce tarzı
Sağ beyin yaratıcılığı, duygusallığı sever ve seslere, renklere, hayal gücüne, sezgilere ve soyut algılamalara daha yatkın çalışır. Sol beyin ise mantıklı, sistematik ve analitik düşünmeye, yazı ve sayılara, ölçme, değerlendirme ve eleştirmeye daha meyillidir.
Düşünce tarzı Sağ beyin yaratıcılığı, duygusallığı sever ve seslere, renklere, hayal gücüne, sezgilere ve soyut algılamalara daha yatkın çalışır. Sol beyin ise mantıklı, sistematik ve analitik düşünmeye, yazı ve sayılara, ölçme, değerlendirme ve eleştirmeye daha meyillidir.
Karar mekanizması
Sağ beynini kullanan kişiler için anlamlar ve nedenler çok önemlidir ve olaylara çoğunlukla sezgisel yaklaşırlar. Sol beynini kullanan insanlar ise olayları mantık çerçevesinde değerlendirir. Niyetten çok sonuca odaklıdır.
Karar mekanizması Sağ beynini kullanan kişiler için anlamlar ve nedenler çok önemlidir ve olaylara çoğunlukla sezgisel yaklaşırlar. Sol beynini kullanan insanlar ise olayları mantık çerçevesinde değerlendirir. Niyetten çok sonuca odaklıdır.
İnsan ilişkileri
Sol beynini kullanan insanlar genellikle konuşma kabiliyeti yüksek, insan ilişkileri kuvvetli kişilerdir. Yanlış anlaşılma gibi korkuları yoktur, çünkü doğru kelimeleri bulmak onlar için çok kolay bir iştir. Sağ beyni baskın kişiler ise dışarıdan karmaşık gibi görünürler. Aslında duygusal bir durumu anında fark etme yeteneğine sahiptirler ancak kendilerini ifade etmekte güçlük çekerler.
İnsan ilişkileri Sol beynini kullanan insanlar genellikle konuşma kabiliyeti yüksek, insan ilişkileri kuvvetli kişilerdir. Yanlış anlaşılma gibi korkuları yoktur, çünkü doğru kelimeleri bulmak onlar için çok kolay bir iştir. Sağ beyni baskın kişiler ise dışarıdan karmaşık gibi görünürler. Aslında duygusal bir durumu anında fark etme yeteneğine sahiptirler ancak kendilerini ifade etmekte güçlük çekerler.
Yetenekler
Sağ beynini kullanan kişiler müzikal bir eserdeki en ufak nüansları bile fark etmede, herhangi bir sanat çalışmasını yorumlamada ustadırlar. Sol beynini ağırlıklı kullanan kişilerin ise analitik düşünme kabiliyetleri ve dil öğrenmeye muazzam yatkınlıkları vardır.
Yetenekler Sağ beynini kullanan kişiler müzikal bir eserdeki en ufak nüansları bile fark etmede, herhangi bir sanat çalışmasını yorumlamada ustadırlar. Sol beynini ağırlıklı kullanan kişilerin ise analitik düşünme kabiliyetleri ve dil öğrenmeye muazzam yatkınlıkları vardır.
Çalışma tarzı
Sol beynini kullananlar plan program yapıp bu sıraya göre hareket etmeyi severler. Yöntemli ve verimli bir çalışma tarzları vardır. Sağ beynini kullananlar ise dışarıdan dağınık gözükürler. Oysa düzenleme yaparlarken diğer insanlardan farklı olarak renge göre, konuya göre, şekle göre kategorilendirirler. Plan, program sevmezler.
Çalışma tarzı Sol beynini kullananlar plan program yapıp bu sıraya göre hareket etmeyi severler. Yöntemli ve verimli bir çalışma tarzları vardır. Sağ beynini kullananlar ise dışarıdan dağınık gözükürler. Oysa düzenleme yaparlarken diğer insanlardan farklı olarak renge göre, konuya göre, şekle göre kategorilendirirler. Plan, program sevmezler.
Rakamlar ve geometri
Rakamlar, sayılar arası ilişkiler, diziler ve işlemlerden sol beyin sorumludur. Cebirsel işlem, denklem ve problem çözmede gayet iyidirler. Sağ beynini kullanan kişiler ise düz alfabetik sistemleri sevmezler. Cebirsel işlemlerden ziyade geometriden daha çok zevk alırlar.
Rakamlar ve geometri Rakamlar, sayılar arası ilişkiler, diziler ve işlemlerden sol beyin sorumludur. Cebirsel işlem, denklem ve problem çözmede gayet iyidirler. Sağ beynini kullanan kişiler ise düz alfabetik sistemleri sevmezler. Cebirsel işlemlerden ziyade geometriden daha çok zevk alırlar.
Tekrar eden kelimeler ve davranışlar
Sol beyin "eğer" ve "fakat" kelimelerini çok kullanır. Yani bir şeyi anlamaya çalışırken aynı zamanda ertelemeye de yatkındır, hemen karar vermek istemez. Sağ beynini kullananlar ise konuşurken ellerini ve mimiklerini fazlaca kullanırlar ve kararsız kalmaktan hoşlanmazlar.
Tekrar eden kelimeler ve davranışlar Sol beyin "eğer" ve "fakat" kelimelerini çok kullanır. Yani bir şeyi anlamaya çalışırken aynı zamanda ertelemeye de yatkındır, hemen karar vermek istemez. Sağ beynini kullananlar ise konuşurken ellerini ve mimiklerini fazlaca kullanırlar ve kararsız kalmaktan hoşlanmazlar.
Kitap ve film tercihi
Düşünsel ve felsefi kitaplar, akademik değeri olan, araştırma ürünü yazılar sol beynin ilgi alanına girer. Sinema için de yine fantastik filmler yerine biyografiler, tarihi ve birebir hayatın içinden hikayeler daha çok ilgilerini çeker. Sağ beynini kullananlar ise hem kitap hem de sinemada yaratıcı ve fantastik anlatımı olan, kurgusu ve hayal dünyası geniş maceralardan hoşlanırlar.
Kitap ve film tercihi Düşünsel ve felsefi kitaplar, akademik değeri olan, araştırma ürünü yazılar sol beynin ilgi alanına girer. Sinema için de yine fantastik filmler yerine biyografiler, tarihi ve birebir hayatın içinden hikayeler daha çok ilgilerini çeker. Sağ beynini kullananlar ise hem kitap hem de sinemada yaratıcı ve fantastik anlatımı olan, kurgusu ve hayal dünyası geniş maceralardan hoşlanırlar.
Meslek seçimi
Sol beynini kullananlar yazar, şair, pazarlama gibi kendini kelimelerle ifade edebileceği mesleklere yönlendirilmelidirler. Sağ beyin sahipleri ise mimarlık, güzel sanatlar, müzik gibi yaratıcılık gerektiren işlerde daha başarılı olurlar. Buradan yola çıkarak kişi hukuk mesleğini seçmişse sol beyin avukatlığı, sağ beyin hakimliği tercih etmelidir diyebiliriz.
Meslek seçimi Sol beynini kullananlar yazar, şair, pazarlama gibi kendini kelimelerle ifade edebileceği mesleklere yönlendirilmelidirler. Sağ beyin sahipleri ise mimarlık, güzel sanatlar, müzik gibi yaratıcılık gerektiren işlerde daha başarılı olurlar. Buradan yola çıkarak kişi hukuk mesleğini seçmişse sol beyin avukatlığı, sağ beyin hakimliği tercih etmelidir diyebiliriz.