17 Ağustos: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

ibrahim kalın
ibrahim kalın

17 Ağustos'ta Türkiye başta olmak üzere dünyada yaşanan en dikkat çekici başlıkları sizler için hazırladık.

17 Ağustos'taki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın'ın Adil Öksüz ile ilgili açıklamasından eski NASA çalışanının itirafına kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi:

Başsavcılık Atalay Demirci’nin tahliyesine itiraz etti

                                    
                                    
                                    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından "Silahlı terör örgütü üyeliği" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklanan ve 19. Ağır Ceza Mahkemesince adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilen komedyen Demirci hakkındaki tahliye kararına itirazda bulundu. Başsavcılık, Demirci'nin kaçma şüphesi, hakkındaki suçlamaya ilişkin öngörülen ceza miktarı ve delil durumuna göre tutukluluk halinin devamına hükmedilmesini talep etti.
Başsavcılık Atalay Demirci’nin tahliyesine itiraz etti Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından "Silahlı terör örgütü üyeliği" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklanan ve 19. Ağır Ceza Mahkemesince adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilen komedyen Demirci hakkındaki tahliye kararına itirazda bulundu. Başsavcılık, Demirci'nin kaçma şüphesi, hakkındaki suçlamaya ilişkin öngörülen ceza miktarı ve delil durumuna göre tutukluluk halinin devamına hükmedilmesini talep etti.
En çok kazanan aktrisin adı açıklandı

                                    
                                    
                                    Hollywood'un aranılan isimlerinden biri olan 28 yaşındaki Emma Stone, son 12 ayda kazandığı 26 milyon dolar ile ‘en çok kazanan kadın oyuncu' oldu. İkinci sırada, 25.5 milyon dolarla Jennifer Aniston yer aldı. Forbes, Aniston'un gelirinin büyük bir kısmını Emirates, Smartwater ve Aveeno reklamlarıyla kazandığını kaydetti.
En çok kazanan aktrisin adı açıklandı Hollywood'un aranılan isimlerinden biri olan 28 yaşındaki Emma Stone, son 12 ayda kazandığı 26 milyon dolar ile ‘en çok kazanan kadın oyuncu' oldu. İkinci sırada, 25.5 milyon dolarla Jennifer Aniston yer aldı. Forbes, Aniston'un gelirinin büyük bir kısmını Emirates, Smartwater ve Aveeno reklamlarıyla kazandığını kaydetti.
Fenerbahçe-Trabzonspor maçının hakemi belli oldu

                                    
                                    
                                    Süper Lig'in 2. haftasında görev yapacak hakemler açıklandı. Buna göre Fenerbahçe'nin pazar günü Ülker Stadı'nda Trabzonspor'u ağırlayacağı maçta Ali Palabıyık görev yapacak.
Fenerbahçe-Trabzonspor maçının hakemi belli oldu Süper Lig'in 2. haftasında görev yapacak hakemler açıklandı. Buna göre Fenerbahçe'nin pazar günü Ülker Stadı'nda Trabzonspor'u ağırlayacağı maçta Ali Palabıyık görev yapacak.
İnternetten alışverişte hedef yükseldi: 35 milyar lira

                                    
                                    
                                    TOBB E-ticaret Meclis Başkanı ve GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, internet üzerinden alışveriş hacminin 17 milyar 500 milyon lira olduğunu belirterek, 2020 yılında bu rakamın ikiye katlanmasını öngördüklerini söyledi.
İnternetten alışverişte hedef yükseldi: 35 milyar lira TOBB E-ticaret Meclis Başkanı ve GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, internet üzerinden alışveriş hacminin 17 milyar 500 milyon lira olduğunu belirterek, 2020 yılında bu rakamın ikiye katlanmasını öngördüklerini söyledi.
Nesneleri "görünmez" yapan cihazın patent işlemi tamamlandı

                                    
                                    
                                    Japonya’nın en büyük otomobil üreticilerinden olan Toyota, nesnelerin görünmez yani şeffaf olmasını sağlayacak bir proje üzerindeki çalışmalarını hızlandırıyor. İlk duyulduğunda oldukça ütopik olarak nitelendirilebilecek olan bu gelişme oldukça basit bir amaç için hayata geçiriliyor.Otomobillerin A sütunu olarak isimlendirilen ön camın hemen yanlarında bulunan çerçeveler, sürücünün görüş açısını fazlaca daraltabiliyor. Toyota, bu problemi çözerek sürücüye 180 derecelik görüş açısı sağlamayı hedefliyor.
Nesneleri "görünmez" yapan cihazın patent işlemi tamamlandı Japonya’nın en büyük otomobil üreticilerinden olan Toyota, nesnelerin görünmez yani şeffaf olmasını sağlayacak bir proje üzerindeki çalışmalarını hızlandırıyor. İlk duyulduğunda oldukça ütopik olarak nitelendirilebilecek olan bu gelişme oldukça basit bir amaç için hayata geçiriliyor.Otomobillerin A sütunu olarak isimlendirilen ön camın hemen yanlarında bulunan çerçeveler, sürücünün görüş açısını fazlaca daraltabiliyor. Toyota, bu problemi çözerek sürücüye 180 derecelik görüş açısı sağlamayı hedefliyor.
Eski NASA çalışanından itiraf: NASA, Dünya'nın sonunu getirecek bir hamle yaptı

                                    
                                    
                                    Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dünya dışındaki farklı milletlerle iletişim kurmak için 1970’li yıllarda bazı uzay gemilerine dünyanın uzaydaki konumunu gösteren ayrıntılı haritalar yerleşmişti. Eski NASA çalışanı Frank Drake bu çalışmanın çok tehlikeli olduğunu açıkladı. 

  
Drake, haritaların bulunduğu bu araçların şuan hala yoluna devam ettiğini ve bunun gezegenimiz için büyük bir tehdit olduğunu açıkladı. Bu haritaları bulan dünya dışı varlıkların gezegenimizi rahatlıkla, hiçbir arama yapmadan bulabileceklerini söyleyen Drake, bunun yıllar önce yapılan bir hata olduğunu düşünüyor. Bu açıklama akıllara ünlü fizikçi Stephen Hawking’in "uzaylılar sizinle iletişime geçmek isterse onlara cevap vermeyin" uyarısını getirdi.
Eski NASA çalışanından itiraf: NASA, Dünya'nın sonunu getirecek bir hamle yaptı Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dünya dışındaki farklı milletlerle iletişim kurmak için 1970’li yıllarda bazı uzay gemilerine dünyanın uzaydaki konumunu gösteren ayrıntılı haritalar yerleşmişti. Eski NASA çalışanı Frank Drake bu çalışmanın çok tehlikeli olduğunu açıkladı. Drake, haritaların bulunduğu bu araçların şuan hala yoluna devam ettiğini ve bunun gezegenimiz için büyük bir tehdit olduğunu açıkladı. Bu haritaları bulan dünya dışı varlıkların gezegenimizi rahatlıkla, hiçbir arama yapmadan bulabileceklerini söyleyen Drake, bunun yıllar önce yapılan bir hata olduğunu düşünüyor. Bu açıklama akıllara ünlü fizikçi Stephen Hawking’in "uzaylılar sizinle iletişime geçmek isterse onlara cevap vermeyin" uyarısını getirdi.
2017'nin en iyi akıllı telefonları belli oldu

                                    
                                    
                                    Avrupa Görüntüleme ve Ses Birliği (EISA), içinde bulunduğumuz yılın
mobil en’lerini belirledi. EISA’ye göre en iyi akıllı telefon, satış rekorları
kırarak yıla damgasını vurmayı başaran Samsung’un kendi Exynos 8895 yonga
setiyle beslenen Galaxy S8 ve Galaxy S8+ oldu. Haber hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
2017'nin en iyi akıllı telefonları belli oldu Avrupa Görüntüleme ve Ses Birliği (EISA), içinde bulunduğumuz yılın mobil en’lerini belirledi. EISA’ye göre en iyi akıllı telefon, satış rekorları kırarak yıla damgasını vurmayı başaran Samsung’un kendi Exynos 8895 yonga setiyle beslenen Galaxy S8 ve Galaxy S8+ oldu. Haber hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Öksüz konusunda Almanya ile mutabık kalındı

                                    
                                    
                                    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın açıklama yaptı. Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğu iddialarına karşı konuşan Kalın, “Bu konuda hafta başlında Alman makamlarına iletildi. Alman Dışişleri Bakanı bilmiyorum diye bir açıklama yaptı. Biz biliyoruz ki istihbarat teşkilatımız Alman makamları ile irtibat içinde. Bizim iade taleplerimiz ile ilgili Adalet Bakanlıklarımızın çalışması konusunda mutabık kalındı.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Öksüz konusunda Almanya ile mutabık kalındı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın açıklama yaptı. Adil Öksüz’ün Almanya’da olduğu iddialarına karşı konuşan Kalın, “Bu konuda hafta başlında Alman makamlarına iletildi. Alman Dışişleri Bakanı bilmiyorum diye bir açıklama yaptı. Biz biliyoruz ki istihbarat teşkilatımız Alman makamları ile irtibat içinde. Bizim iade taleplerimiz ile ilgili Adalet Bakanlıklarımızın çalışması konusunda mutabık kalındı.” dedi.
Barcelona Arda Turan'ın bonservis bedelini açıkladı

                                    
                                    Katalan devi, milli futbolcu için en az 25 milyon Euro getiren olursa görüşmelere başlanacağını Arda Turan'ın menajeri Ahmet Bulut'a bildirdi. Barcelona'nın bu kararının ardından yaşanacak gelişmeler de merakla beklenmeye başlandı.
Barcelona Arda Turan'ın bonservis bedelini açıkladı Katalan devi, milli futbolcu için en az 25 milyon Euro getiren olursa görüşmelere başlanacağını Arda Turan'ın menajeri Ahmet Bulut'a bildirdi. Barcelona'nın bu kararının ardından yaşanacak gelişmeler de merakla beklenmeye başlandı.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, doğumunun 153. yıl dönümünde anılıyor

                                    
                                    
                                    Yazılarında 19 ve 20'nci yüzyıl başındaki İstanbul yaşamını gerçekçi bir biçimde yansıtan yazarın "Alafranga" adlı romanı sansürlenirken, eser 1911'de "Şıpsevdi" adıyla yeniden yayımlandı. Usta yazar, eserlerinde, İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantısını, aile geçimsizliklerini, mahalle kadınlarının kavgalarını, batıl inançları, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu kriz ve değişimleri gözlemci bir mizah diliyle ele aldı. İstanbul'u tüm canlılığıyla anlatan yazar, sokağı edebiyata taşıyan yazar olarak bilinir. Toplumcu bir sanat anlayışıyla yazılarını kaleme alan Gürpınar, eserlerinde kullandığı yalın dil ile en çok okunan yazarlar arasında yer aldı. Gürpınar, roman ve öykülerinde seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuştururken olayları hem komik hem acıklı yönleriyle anlattı.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, doğumunun 153. yıl dönümünde anılıyor Yazılarında 19 ve 20'nci yüzyıl başındaki İstanbul yaşamını gerçekçi bir biçimde yansıtan yazarın "Alafranga" adlı romanı sansürlenirken, eser 1911'de "Şıpsevdi" adıyla yeniden yayımlandı. Usta yazar, eserlerinde, İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantısını, aile geçimsizliklerini, mahalle kadınlarının kavgalarını, batıl inançları, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu kriz ve değişimleri gözlemci bir mizah diliyle ele aldı. İstanbul'u tüm canlılığıyla anlatan yazar, sokağı edebiyata taşıyan yazar olarak bilinir. Toplumcu bir sanat anlayışıyla yazılarını kaleme alan Gürpınar, eserlerinde kullandığı yalın dil ile en çok okunan yazarlar arasında yer aldı. Gürpınar, roman ve öykülerinde seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuştururken olayları hem komik hem acıklı yönleriyle anlattı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >