18 Ağustos: 10 başlıkta Türkiye ve dünya gündemi

trump
trump

Bir çırpıda okuyarak 18 Ağustos'ta Türkiye ve dünyada yaşanan en önemli gelişmeleri 10 haber ile öğrenebilirsiniz.

18 Ağustos'taki Türkiye ve dünya gündeminin dikkat çeken 10 başlığının listelendiği haberimizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'ya yönelik sert açıklamasından Barcelona'nın Arda Turan'ın kiralık verilip verilmeyeceğine dair verdiği karara kadar birçok dikkat çeken detay yer alıyor.

İşte GZT editörlerinin seçtiği günün öne çıkan 10 haberi: için hazırladık.

Plakaların yenilenmesi uyarısı yapıldı 

                                    Tekirdağ Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şenol Turan yaptığı açıklamada, araç plakalarına ilişkin yeniden düzenlenen kusur tablosunun Temmuz ayından itibaren uygulandığına hatırlatarak, plakalarda vida bulunması, yazıların silik, bold veya italik şeklinde olmasının ağır kusurlu sayılacağından aracın muayeneden geçemeyeceğini kaydetti.
Plakaların yenilenmesi uyarısı yapıldı Tekirdağ Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şenol Turan yaptığı açıklamada, araç plakalarına ilişkin yeniden düzenlenen kusur tablosunun Temmuz ayından itibaren uygulandığına hatırlatarak, plakalarda vida bulunması, yazıların silik, bold veya italik şeklinde olmasının ağır kusurlu sayılacağından aracın muayeneden geçemeyeceğini kaydetti.
Türk profesör Ovalı buluşuyla ABD'den ödül aldı

                                    Türk bilim adamı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, “Kan ve Kök Hücreden Yapay Deri Üretimi” ile, dünyanın prestijli tıp ödüllerinden, ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin ‘En İyi Deneysel Araştırma’ ödülüne layık görüldü. Türkiye’nin “ilk yerli deri üretimi” olan bu buluş, ülkemizde her yıl yanık nedeniyle tedavi gören 1 milyonu aşkın hastaya da umut veriyor.
Türk profesör Ovalı buluşuyla ABD'den ödül aldı Türk bilim adamı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, “Kan ve Kök Hücreden Yapay Deri Üretimi” ile, dünyanın prestijli tıp ödüllerinden, ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin ‘En İyi Deneysel Araştırma’ ödülüne layık görüldü. Türkiye’nin “ilk yerli deri üretimi” olan bu buluş, ülkemizde her yıl yanık nedeniyle tedavi gören 1 milyonu aşkın hastaya da umut veriyor.
Barcelona, Arda hakkında kararını verdi

                                    Son zamanlarda adı sıkça kötü hadiselere karışan Arda'nın kiralık olarak Galatasaray'a dönmesi gündemdeydi. Katalan devinin yaptığı açıklama ile söylentiler son buldu. Barcelona milli yıldız Arda'nın takımdan kiralık olarak ayrılmasına onay vermediğini bildirdi.
Barcelona, Arda hakkında kararını verdi Son zamanlarda adı sıkça kötü hadiselere karışan Arda'nın kiralık olarak Galatasaray'a dönmesi gündemdeydi. Katalan devinin yaptığı açıklama ile söylentiler son buldu. Barcelona milli yıldız Arda'nın takımdan kiralık olarak ayrılmasına onay vermediğini bildirdi.
Barcelona’da ikinci saldırı girişimi yaşandı: 5 terörist öldürüldü

                                    Barcelona'da bir minibüs, turistik bölge La Rambla'da kalabalığın arasına dalması sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Yeni bir saldırı girişiminin daha yaşandığını belirten İspanyol polisi, patlayıcı kemerlere benzeyen şeyler giydikleri tespit edilen 5 şüpheli, Katalonya bölgesindeki turist yerleşim yerlerinden Cambrils'te sabaha karşı çıkan çatışmada öldürüldü.
Barcelona’da ikinci saldırı girişimi yaşandı: 5 terörist öldürüldü Barcelona'da bir minibüs, turistik bölge La Rambla'da kalabalığın arasına dalması sonucu 14 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Yeni bir saldırı girişiminin daha yaşandığını belirten İspanyol polisi, patlayıcı kemerlere benzeyen şeyler giydikleri tespit edilen 5 şüpheli, Katalonya bölgesindeki turist yerleşim yerlerinden Cambrils'te sabaha karşı çıkan çatışmada öldürüldü.
İhracat için 6 ayda 765 bin sefer yapıldı

                                    Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) verilerine göre, Türk plakalı araçlarla ihracat taşımaları için düzenlenen sefer sayısı, Ocak-Haziran 2017'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 606 bin 473'e yükseldi. Türkiye'den yabancı plakalı araçların gerçekleştirdiği ihracat seferleri ise aynı dönemde yüzde 3 artışla 158 bin 315'e ulaştı.
İhracat için 6 ayda 765 bin sefer yapıldı Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) verilerine göre, Türk plakalı araçlarla ihracat taşımaları için düzenlenen sefer sayısı, Ocak-Haziran 2017'de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 606 bin 473'e yükseldi. Türkiye'den yabancı plakalı araçların gerçekleştirdiği ihracat seferleri ise aynı dönemde yüzde 3 artışla 158 bin 315'e ulaştı.
Trump'ın attığı bir tweet Amazon'u milyarlarca dolar zarara uğrattı

                                    Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un Trump karşıtı yayınlar yapan Washington Post’u satın almasıyla Trump ile Bezos arasına soğukluk girdi. Çılgın lider Trump, o günden beri Amazon’a ve CEO’su Jeff Bezos’a sarmış durumda. Trump’ın küçük dokundurmaları çok etkili olmasa da son yaptığı tweet paylaşımında vergiden bahsetmesi sitenin büyük bir değer kaybı yaşamasına sebep oldu.
Trump'ın attığı bir tweet Amazon'u milyarlarca dolar zarara uğrattı Amazon’un CEO’su Jeff Bezos’un Trump karşıtı yayınlar yapan Washington Post’u satın almasıyla Trump ile Bezos arasına soğukluk girdi. Çılgın lider Trump, o günden beri Amazon’a ve CEO’su Jeff Bezos’a sarmış durumda. Trump’ın küçük dokundurmaları çok etkili olmasa da son yaptığı tweet paylaşımında vergiden bahsetmesi sitenin büyük bir değer kaybı yaşamasına sebep oldu.
İnternette kullananların sayısı arttı: Türkiye'de 10 haneden 8'inde internet erişimi var

                                    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması istatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; bilgisayar ve internet kullanımı 2017 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8 oldu. Bu oranlar 2016 yılında sırasıyla yüzde 54,9 ve yüzde 61,2 idi. Bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 65,7 ve yüzde 75,1 iken, kadınlarda yüzde 47,7 ve yüzde 58,7 oldu. Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre 2017 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde 80,7’si evden internete erişim imkânına sahip oldu.
İnternette kullananların sayısı arttı: Türkiye'de 10 haneden 8'inde internet erişimi var Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması istatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; bilgisayar ve internet kullanımı 2017 yılında 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8 oldu. Bu oranlar 2016 yılında sırasıyla yüzde 54,9 ve yüzde 61,2 idi. Bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 65,7 ve yüzde 75,1 iken, kadınlarda yüzde 47,7 ve yüzde 58,7 oldu. Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre 2017 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde 80,7’si evden internete erişim imkânına sahip oldu.
Fatih Terim ve Lucescu bir araya geldi

                                    Milli Takımda forma giyen oyuncuların son durumu hakkında bilgi almak için 3 büyük kulübü de ziyaret eden Lucescu, Ay Yıldızlı futbolcuları en yakından tanıyan Terim ile bir araya geldiği bildirildi. TFF Başkanvekili Ali Dürüst ile beraber Bodrum'a gelen Lucescu, Terim ile takım ve oyuncular hakkında detaylı bir görüşme gerçekleştirdi.
Fatih Terim ve Lucescu bir araya geldi Milli Takımda forma giyen oyuncuların son durumu hakkında bilgi almak için 3 büyük kulübü de ziyaret eden Lucescu, Ay Yıldızlı futbolcuları en yakından tanıyan Terim ile bir araya geldiği bildirildi. TFF Başkanvekili Ali Dürüst ile beraber Bodrum'a gelen Lucescu, Terim ile takım ve oyuncular hakkında detaylı bir görüşme gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye düşmanı olmayan partilere gerekli desteği verin

                                    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Almanya şu ana kadar kendi siyasi çekişmelerini Türkiye'ya taşımıştır. Almanya AB yasalarına uymayan bir ülke konumuna düşmüştür. Vize konusunda AB sözünde durmamıştır. Mültecilerle ilgili ödeme konusunda sözlerinde durmadılar. Bizim harcadığımız rakam 30 milyar avro'yu aşmıştır. Almanya neyi konuşuyor? Seçim için adeta Türkiye'yi ne kadar hırpalarsak o kadar oy alırız derdine düşmüşler. Ben de Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki; sakın bir yanlışa düşüp bunları desteklemeyin. Ne Hrıstiyan Demokratları ne SPD'yi ne Yeşiller'i... Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır. Türkiye düşmanı olmayan partilere gerekli desteği verin. Bu Almanya'da yaşayan vatandaşlarımın onur mücadelesidir. 1 milyona yakın oy kullanacak Türk seçmen var. Türkiye'ye saldıran siyasi partilere karşı sandıkta gerekli dersi vermeleri gerekir diye düşünüyorum. AB ülkeleriyle bir kavganın içerisinde olmadık." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye düşmanı olmayan partilere gerekli desteği verin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Almanya şu ana kadar kendi siyasi çekişmelerini Türkiye'ya taşımıştır. Almanya AB yasalarına uymayan bir ülke konumuna düşmüştür. Vize konusunda AB sözünde durmamıştır. Mültecilerle ilgili ödeme konusunda sözlerinde durmadılar. Bizim harcadığımız rakam 30 milyar avro'yu aşmıştır. Almanya neyi konuşuyor? Seçim için adeta Türkiye'yi ne kadar hırpalarsak o kadar oy alırız derdine düşmüşler. Ben de Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki; sakın bir yanlışa düşüp bunları desteklemeyin. Ne Hrıstiyan Demokratları ne SPD'yi ne Yeşiller'i... Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır. Türkiye düşmanı olmayan partilere gerekli desteği verin. Bu Almanya'da yaşayan vatandaşlarımın onur mücadelesidir. 1 milyona yakın oy kullanacak Türk seçmen var. Türkiye'ye saldıran siyasi partilere karşı sandıkta gerekli dersi vermeleri gerekir diye düşünüyorum. AB ülkeleriyle bir kavganın içerisinde olmadık." şeklinde konuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >