21. yüzyılın en genç 6 ülkesi ve parçalanan 3 devlet

dünyada ne kadar ülke var
dünyada ne kadar ülke var

90'larda parçalanan Yugoslavya, Çekoslovakya ve SSCB ile onlarca yeni ülke uluslararası arenada boy gösterirken, 2000'li yıllarda BM'ye dahil olan 6 ülke ile birlikte dünyada 193 ülke bulunmaktadır. Peki 21. yüzyılın en taze 6 ülkesini hiç merak ettiniz mi?

Uluslararası ortamda tanınan ve Birleşmiş Milletler'e üye olan toplam 193 ülke bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler'e üye olmayan veya uluslararası ortamda tanınmayanlarla birlikte bu ülkelerin sayısı 206'yı bulsa da, bu konuda ön koşulun BM'ye üye olunması olduğu bilinmektedir.

En yeni 6 ülke ve 'parçalanan 3 devlet' şöyle:

Tuvalu (5 Eylül 2000)

                                    
                                    
                                    Başkenti deniz seviyesinden 5 metre yüksekte olan küçük ada ülkesi Tuvalu'da, sıcaklık 1 derece daha artarsa ülke tamamen sulara gömülebilir.
Tuvalu (5 Eylül 2000) Başkenti deniz seviyesinden 5 metre yüksekte olan küçük ada ülkesi Tuvalu'da, sıcaklık 1 derece daha artarsa ülke tamamen sulara gömülebilir.
Sırbistan (1 Kasım 2000)

                                    
                                    420 yıl Osmanlı toprağı olarak kalan Sırbistan, 90'larda Bosna Hersek halkına yapılan katliamlarla büyük tepki çekmiş, günümüzde de Avrupa'da Rusya ile iyi ilişkilerini sürdüren nadir ülkelerden.
Sırbistan (1 Kasım 2000) 420 yıl Osmanlı toprağı olarak kalan Sırbistan, 90'larda Bosna Hersek halkına yapılan katliamlarla büyük tepki çekmiş, günümüzde de Avrupa'da Rusya ile iyi ilişkilerini sürdüren nadir ülkelerden.
İsviçre (10 Eylül 2002)
İsviçre (10 Eylül 2002)
Doğu Timor (27 Eylül 2002)
Doğu Timor (27 Eylül 2002)
Karadağ (28 Haziran 2006)
Karadağ (28 Haziran 2006)
BM'ye üye olan son ülke: Güney Sudan (14 Temmuz 2011)
BM'ye üye olan son ülke: Güney Sudan (14 Temmuz 2011)
Bonus X3

Yugoslavya, SSCB ve Çekoslovakya dağıldı. Onlarca ülke BM'ye dahil oldu.

SSCB parçalanmasıyla 15 yeni ülke kuruldu

                                    
                                    
                                    Resmi adıyla Sovyet Sosyalist Cumhruiyetler Birliği olan SSCB’nin dağılmasıyla 1991 yılında dağılmasıyla Rusya dahil 15 ülke ortaya çıkmıştır.Bunlar; Rusya- Beyaz Rusya(Belarus), Azerbaycan, Ermenistan, Estonya, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Gürcistan, Kırgızistan, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Moldova ve Ukrayna’dır.
SSCB parçalanmasıyla 15 yeni ülke kuruldu Resmi adıyla Sovyet Sosyalist Cumhruiyetler Birliği olan SSCB’nin dağılmasıyla 1991 yılında dağılmasıyla Rusya dahil 15 ülke ortaya çıkmıştır.Bunlar; Rusya- Beyaz Rusya(Belarus), Azerbaycan, Ermenistan, Estonya, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Gürcistan, Kırgızistan, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Moldova ve Ukrayna’dır.
19 Haziran 1993'de Çekoslovakya dağıldı: Çek Cumhuriyeti ve Slovakya

                                    
                                    1918 ile 1992 arasında Orta Avrupa 'da varlığını sürdürmüş Çekoslovakya’dan 19 Haziran 1993 tarihinde Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlet ortaya çıkmıştır. * Çek Cumhruiyeti geçtiğimiz yıl aldığı karar ile ülkenin resmi adının Çekya olduğunu duyurmuştur.
19 Haziran 1993'de Çekoslovakya dağıldı: Çek Cumhuriyeti ve Slovakya 1918 ile 1992 arasında Orta Avrupa 'da varlığını sürdürmüş Çekoslovakya’dan 19 Haziran 1993 tarihinde Slovakya ve Çek Cumhuriyeti adlı iki bağımsız devlet ortaya çıkmıştır. * Çek Cumhruiyeti geçtiğimiz yıl aldığı karar ile ülkenin resmi adının Çekya olduğunu duyurmuştur.
Yugoslavya dağıldı: Bir devletten 7 ülke ortaya çıktı

                                    
                                    
                                    Yugoslavya parçalandıktan sonra bünyesinde özerk olan devletlerden sadece (Sırbistan ve Karadağ “Yugoslavya” devletini sürdürmeyi kabul etmiştir. Daha sonra bu iki ülkede kendi bağımsızlıklarını ilan etmiştir.
Yugoslavya dağıldı: Bir devletten 7 ülke ortaya çıktı Yugoslavya parçalandıktan sonra bünyesinde özerk olan devletlerden sadece (Sırbistan ve Karadağ “Yugoslavya” devletini sürdürmeyi kabul etmiştir. Daha sonra bu iki ülkede kendi bağımsızlıklarını ilan etmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >