5 soruda Merkel’in Türkiye'yi tehdit ettiği Gümrük Birliği

angela merkel
angela merkel

Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ile Gümrük Birliği’nin sürdürülmesi için çaba göstermeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine gündeme gelen Gümrük Birliği’ni ise 5 soruda sizler için cevapladık.

Ajansların son dakika olarak geçtiği açıklama sonrasında AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının içeriği merak konusu oldu.

İşte 5 soruda incelediğimiz Gümrük Birliği...

1996’da yürürlüğe giren Gümrük Birliği nedir?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci 60 yılı geçti. 1959’da o dönemdeki adıyla AET’ye üyelik başvurusunda bulunan Türkiye, 1963’te tam üyelik hedefi için Ankara Anlaşması ile AB üyesi olmak için uzun bir yola girdi. Birliğin tarihinde üyelik için en uzun süre bekleyen ülke olan Türkiye’de, 1996’da sanayi ürünlerinin ve işlenmiş tarım ürünlerini kapsayan Gümrük Birliği yürürlüğe girdi. 

  
AB ile Türkiye arasında gümrük kısıtlamasını ortadan kaldıran Gümrük Birliği, ülkeler arasında herhangi bir gümrük vergisi veya tarifesi olmadan ticaret yapılması ve ticaret politikalarının uygulanması anlamına geliyor.
1996’da yürürlüğe giren Gümrük Birliği nedir? Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci 60 yılı geçti. 1959’da o dönemdeki adıyla AET’ye üyelik başvurusunda bulunan Türkiye, 1963’te tam üyelik hedefi için Ankara Anlaşması ile AB üyesi olmak için uzun bir yola girdi. Birliğin tarihinde üyelik için en uzun süre bekleyen ülke olan Türkiye’de, 1996’da sanayi ürünlerinin ve işlenmiş tarım ürünlerini kapsayan Gümrük Birliği yürürlüğe girdi. AB ile Türkiye arasında gümrük kısıtlamasını ortadan kaldıran Gümrük Birliği, ülkeler arasında herhangi bir gümrük vergisi veya tarifesi olmadan ticaret yapılması ve ticaret politikalarının uygulanması anlamına geliyor.
İçeriğinde neler var?

                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye’nin aleyhine işlediği eleştirilerinin olduğu Gümrük Birliği anlaşmasının içeriğinde; malların serbest dolaşımı, Ortak Ticaret Politikası’na uyum ve Türkiye’nin AB’nin tarım politikasına uyumu gibi başlıklar var. Geçen yıl güncellenmesi konusunda anlaşılan Gümrük Birliği’nin ilk etapta Türkiye’nin ekonomisi için faydalı olacağı düşünülse de Türkiye’ye dezavantajları olduğu gerekçesiyle anlaşmaya karşı eleştirilerin ardı arkası kesilmedi.
İçeriğinde neler var? Türkiye’nin aleyhine işlediği eleştirilerinin olduğu Gümrük Birliği anlaşmasının içeriğinde; malların serbest dolaşımı, Ortak Ticaret Politikası’na uyum ve Türkiye’nin AB’nin tarım politikasına uyumu gibi başlıklar var. Geçen yıl güncellenmesi konusunda anlaşılan Gümrük Birliği’nin ilk etapta Türkiye’nin ekonomisi için faydalı olacağı düşünülse de Türkiye’ye dezavantajları olduğu gerekçesiyle anlaşmaya karşı eleştirilerin ardı arkası kesilmedi.
Türkiye için dezavantajları neler?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye, anlaşmanın Türk ekonomisine katkısını kabul ediyor ancak oluşan haksızlıklara karşı da bazı konularda değişiklik yapılmasını istiyor. Örneğin; AB’nin üye olmayan bir ülke ile imzaladığı tüm anlaşmaları dolaylı yollardan da olsa kabul etmek zorunda kalıyor. AB’nin anlaşma imzaladığı ülke Türkiye’ye de gümrüksüz mal satabiliyor. Fakat Türkiye 3. ülkelere mal satarken AB’nin ‘gümrüksüz mal satma hakkından’ yararlanamıyorTürkiye’nin AB’den habersiz başka bir ülke ile anlaşma imzalayamıyor, imzalarsa da AB’nin bunu iptal etme hakkı doğuyor. Ticari anlamda Türkiye’nin egemenlik hakkı elinden alınıyor denebilir.
Türkiye için dezavantajları neler? Türkiye, anlaşmanın Türk ekonomisine katkısını kabul ediyor ancak oluşan haksızlıklara karşı da bazı konularda değişiklik yapılmasını istiyor. Örneğin; AB’nin üye olmayan bir ülke ile imzaladığı tüm anlaşmaları dolaylı yollardan da olsa kabul etmek zorunda kalıyor. AB’nin anlaşma imzaladığı ülke Türkiye’ye de gümrüksüz mal satabiliyor. Fakat Türkiye 3. ülkelere mal satarken AB’nin ‘gümrüksüz mal satma hakkından’ yararlanamıyorTürkiye’nin AB’den habersiz başka bir ülke ile anlaşma imzalayamıyor, imzalarsa da AB’nin bunu iptal etme hakkı doğuyor. Ticari anlamda Türkiye’nin egemenlik hakkı elinden alınıyor denebilir.
Türkiye hangi maddelerin değişmesini talep ediyor?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye, AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarından yararlanmak istiyor. Gümrük Birliği’ne ilişkin toplantılara katılmak isteyen Türkiye, karayolları ile ilgili uygulanan kotanın kaldırılması, TIR sürücülerine ‘serbest taşıma’ hakkı ve anlaşmazlıkların çözümü için bir mekanizma kurulmasını talep ediyor.Şu anda yürürlükte olan anlaşmada Türkiye tek taraflı kapılarını açarken, Avrupa’dan gelen ucuz ithal ürünler ticaret açığı oluşturuyor.
Türkiye hangi maddelerin değişmesini talep ediyor? Türkiye, AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarından yararlanmak istiyor. Gümrük Birliği’ne ilişkin toplantılara katılmak isteyen Türkiye, karayolları ile ilgili uygulanan kotanın kaldırılması, TIR sürücülerine ‘serbest taşıma’ hakkı ve anlaşmazlıkların çözümü için bir mekanizma kurulmasını talep ediyor.Şu anda yürürlükte olan anlaşmada Türkiye tek taraflı kapılarını açarken, Avrupa’dan gelen ucuz ithal ürünler ticaret açığı oluşturuyor.
AB ve Almanya Türkiye’ye karşı bir koz olarak mı kullanıyor?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye Gümrük Birliği ile yaşadığı haksızlıkları gidermek için bazı maddelerin revize edilmesini talep ediyor. Ancak bazı AB ülkeleri ve en yakın olarak Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Kati Piri bunu Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullanıyor. Piri konuyla alakalı yaptığı açıklamada "AB'nin Türkiye'ye karşı tek kozu ekonomi, Gümrük Birliği önemli" diyerek, bu anlaşmayı AB’nin Türkiye’ye karşı isteklerini yerine getirmesi için bir pazarlık aracı olarak kullanılması gerektiğini işaret etmişti.
AB ve Almanya Türkiye’ye karşı bir koz olarak mı kullanıyor? Türkiye Gümrük Birliği ile yaşadığı haksızlıkları gidermek için bazı maddelerin revize edilmesini talep ediyor. Ancak bazı AB ülkeleri ve en yakın olarak Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü Kati Piri bunu Türkiye’ye karşı bir koz olarak kullanıyor. Piri konuyla alakalı yaptığı açıklamada "AB'nin Türkiye'ye karşı tek kozu ekonomi, Gümrük Birliği önemli" diyerek, bu anlaşmayı AB’nin Türkiye’ye karşı isteklerini yerine getirmesi için bir pazarlık aracı olarak kullanılması gerektiğini işaret etmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >