8 maddede işgalci İsrail’in oluşturduğu Kudüs Krizi

İsrail, Filistinli halka zulmetmeye devam ediyor. Onlarca yıldır Filistin’de bulunan Müslümanlara karşı zulüm politikalarına yeni bir kriz daha eklendi.

İsrail’in Mescid-i Aksaya’ya yaptığı sayısız saygısızlık büyüyerek devam ediyor. Son olarak Mescid-i Aksa’ya getirilen “ek güvenlik önlemi” altında yapılan hukuksuzluklar gerilimi son noktaya ulaştırdı. İşte bu krizin detaylarını sizler için derledik.

Kriz nasıl başladı?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bundan tam 6 gün önce Mescid-i Aksa’nın girişinde çatışma çıktı. İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmada 2 İsrail askeri ile 3 Filistinli hayatını kaybetti. Bu olay sonrasında İsrail yönetimi skandal bir karar alarak Mescid-i Aksayı ibadete kapattı. Sonrasında İsrail, Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin’i gözaltına aldı, bir süre sonra serbest bıraktı.
Kriz nasıl başladı? Bundan tam 6 gün önce Mescid-i Aksa’nın girişinde çatışma çıktı. İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmada 2 İsrail askeri ile 3 Filistinli hayatını kaybetti. Bu olay sonrasında İsrail yönetimi skandal bir karar alarak Mescid-i Aksayı ibadete kapattı. Sonrasında İsrail, Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin’i gözaltına aldı, bir süre sonra serbest bıraktı.
50 yıl sonra Mescid-i Aksa’nın içerisinde Cuma namazı kılınamadı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İsrail işgal güçlerinin Mescid-i Aksayı kapatmaları ve Cuma namazına izin vermemeleri nedeniyle Filistinli Müslümanlar caminin kapısında Cuma namazı için toplandı. Toplanan kalabalık İsrail’in istihbarat servisini de korkuttu. İsrail’in istihbarat servisi Netenyahu’ya “ansiyonu düşürecek” açıklamalar yapmasını tavsiye etti.
50 yıl sonra Mescid-i Aksa’nın içerisinde Cuma namazı kılınamadı İsrail işgal güçlerinin Mescid-i Aksayı kapatmaları ve Cuma namazına izin vermemeleri nedeniyle Filistinli Müslümanlar caminin kapısında Cuma namazı için toplandı. Toplanan kalabalık İsrail’in istihbarat servisini de korkuttu. İsrail’in istihbarat servisi Netenyahu’ya “ansiyonu düşürecek” açıklamalar yapmasını tavsiye etti.
Mescid-i Aksa’nın kapılarına metal dedektör kurdular

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İsrailin işgalci polisleri, üç gündür ibadete kapalı tuttuğu Mescid-i Aksa'nın kapılarına metal dedektörleri kurdu. Bu duruma Filistinliler ve diğer ülkelerden çok büyük tepki geldi. Müslümanların haklarını gasp ettiğini belirten Müslümanlar metal detektörden geçmeyi reddettiler. Yurt içi ve yurt dışından birçok tepki geldi, protesto yürüyüşleri düzenlendi.
Mescid-i Aksa’nın kapılarına metal dedektör kurdular İsrailin işgalci polisleri, üç gündür ibadete kapalı tuttuğu Mescid-i Aksa'nın kapılarına metal dedektörleri kurdu. Bu duruma Filistinliler ve diğer ülkelerden çok büyük tepki geldi. Müslümanların haklarını gasp ettiğini belirten Müslümanlar metal detektörden geçmeyi reddettiler. Yurt içi ve yurt dışından birçok tepki geldi, protesto yürüyüşleri düzenlendi.
Kurtulmuş: Bu uygulama insanlık suçudur

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş İsrail’in işgalci politikaları hakkında açıklama yaptı. Kurtulmuş: "(Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılması) Gerçekten kabul edilemez, son derece yaralayıcı bir karardır. İslam dünyasında üç tane kutsal mescit var. Mekke'deki ve Medine'deki Harem-i Şerifler ve Kudüs'teki Harem-i Şerif. Kudüs'teki Harem-i Şerif, Müslümanların ilk kıblesi ve üç büyük camisinden birisidir. 1967 savaşlarından bu yana da hiç kapanmamış, hele hele cuma namazları hiç aksatılmamıştır. Dolayısıyla böyle bir ortamda hem de İsrail'in bir tarafıyla barış vesaire dediği ortamda bu kararın uygulanması kabul edilemez. İnsanlık suçudur, ibadet özgürlüklerine karşı işlenmiş bir suçtur" şeklinde konuştu.
Kurtulmuş: Bu uygulama insanlık suçudur Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş İsrail’in işgalci politikaları hakkında açıklama yaptı. Kurtulmuş: "(Mescid-i Aksa'nın İsrail tarafından ibadete kapatılması) Gerçekten kabul edilemez, son derece yaralayıcı bir karardır. İslam dünyasında üç tane kutsal mescit var. Mekke'deki ve Medine'deki Harem-i Şerifler ve Kudüs'teki Harem-i Şerif. Kudüs'teki Harem-i Şerif, Müslümanların ilk kıblesi ve üç büyük camisinden birisidir. 1967 savaşlarından bu yana da hiç kapanmamış, hele hele cuma namazları hiç aksatılmamıştır. Dolayısıyla böyle bir ortamda hem de İsrail'in bir tarafıyla barış vesaire dediği ortamda bu kararın uygulanması kabul edilemez. İnsanlık suçudur, ibadet özgürlüklerine karşı işlenmiş bir suçtur" şeklinde konuştu.
İsrail insanlık suçu işlemeye devam etti, Aksa’nın hatibini vurdu

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurulan elektronik metal arama dedektörü uygulamasını protesto etmek amacıyla yatsı namazını Aslanlı Kapı'nın yakınında kılan Filistinlilere müdahale etti. İsrail güçlerinin aşırı güç kullanarak dağıtmaya çalıştığı cemaatte bulunan Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh Sabri de plastik mermiyle yaralandı.
İsrail insanlık suçu işlemeye devam etti, Aksa’nın hatibini vurdu İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurulan elektronik metal arama dedektörü uygulamasını protesto etmek amacıyla yatsı namazını Aslanlı Kapı'nın yakınında kılan Filistinlilere müdahale etti. İsrail güçlerinin aşırı güç kullanarak dağıtmaya çalıştığı cemaatte bulunan Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh Sabri de plastik mermiyle yaralandı.
Cumhurbaşkanlığı İsrail'e sert çıktı

                                    
                                    
                                    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsrail'İn Mescid-i Aksa'daki saldırılarına sert tepki gösterdi. Kalın, "Müslümanların ve Filistinlilerin girişinin engellenmesi kabul edilemez. Biz bunu Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesi olarak görüyoruz. Filistin halkı ve Mescid-i Aksa yalnız değildir. Aksa, İsrail'in mülkü değildir. Müslümanların kutsal mekanlarına giriş çıkışlara kısıtlamalar getirilmesi kabul edilemez. Batının sessizliği kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı İsrail'e sert çıktı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsrail'İn Mescid-i Aksa'daki saldırılarına sert tepki gösterdi. Kalın, "Müslümanların ve Filistinlilerin girişinin engellenmesi kabul edilemez. Biz bunu Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesi olarak görüyoruz. Filistin halkı ve Mescid-i Aksa yalnız değildir. Aksa, İsrail'in mülkü değildir. Müslümanların kutsal mekanlarına giriş çıkışlara kısıtlamalar getirilmesi kabul edilemez. Batının sessizliği kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
İsrail, cuma sonrası Müslümanlara saldırdı

                                    
                                    İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda cemaate müdahale etti. Saldırı sonucu iki Filistinli şehit oldu. Bölgede çok sayıda kişinin de yaralı olduğu belirtiliyor.
Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda ve Kudüs'ün farklı noktalarında gerçekleşen müdahalelerin ardından sokaklar bir anda savaş alanına döndü. Plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale
İsrail polisinin plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı.
İsrail, cuma sonrası Müslümanlara saldırdı İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda cemaate müdahale etti. Saldırı sonucu iki Filistinli şehit oldu. Bölgede çok sayıda kişinin de yaralı olduğu belirtiliyor. Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda ve Kudüs'ün farklı noktalarında gerçekleşen müdahalelerin ardından sokaklar bir anda savaş alanına döndü. Plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale İsrail polisinin plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı.
Cuma namazından sonra Türkiye'nin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlendi

                                    Bugün yurdun dört bir yanında protesto gösterileri düzenlenmeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere cuma namazı çıkışı her yaştan insan Mescid-i Aksa işgaline karşı tek vücut olarak hareket etmeye devam ediyor. Protesto gösterileri İsrail'in uygulamaları sona erene kadar süreceği öngörülüyor.
Cuma namazından sonra Türkiye'nin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlendi Bugün yurdun dört bir yanında protesto gösterileri düzenlenmeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere cuma namazı çıkışı her yaştan insan Mescid-i Aksa işgaline karşı tek vücut olarak hareket etmeye devam ediyor. Protesto gösterileri İsrail'in uygulamaları sona erene kadar süreceği öngörülüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >