ABD Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı, Rusya anında harekete geçti

ABD, 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Aralarında Rus istihbarat direktörünün de bulunduğu 6 kişiye de yaptırım uygulanacağını açıkladı. Rusya ise aynı şekilde karşılık vereceklerini açıkladı.

ABD yönetimi, "başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları" kapsamında, Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi. Yaptırım listesine dahil edilen Rus vatandaşlar arasında Dış İstihbarat İdaresi (GRU) Başkanı İgor Korobov ve 3 yardımcısı yer alıyor.

Başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırı iddiası
Bu kararın, ABD'de gerçekleştirilen başkanlık seçimlerine yönelik Rusya'nın siber saldırıda bulunduğu gerekçesiyle alındığı belirtildi.

İki Rus temsilciliği kapatıyor
ABD yönetimi, "başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları" kapsamında, Maryland ve New York eyaletlerinde Rus hükümetine ait iki yerleşkenin yarına kadar boşaltılmasını istedi.

Obama: Rusya'ya karşı daha fazla önlem alınacak
ABD Başkanı Barack Obama, yaptırımların ardından yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik daha fazla önlem alınacağını ancak bazılarının kamuoyuna duyurulmadığını söyledi.

Rusya'dan ABD'ye cevap
Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, ABD'nin, 35 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemesine aynı şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Bilgi Departmanı da daha önce yaptığı açıklamada, Moskova'nın ABD seçimlerini 'hack'leyerek manipüle ettiği iddiası üzerinden yaptırım uygulanması durumunda, "Washington'un düşmanca adımlarına yanıt vereceklerini" bildirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >