ASELSAN'ın uzun menzilli füze savunma sisteminin altyapısı Rusya'dan

Türkiye, milli imkânlarla geliştirme kararı aldığı T-LORDAMIDS olarak adlandırılan füze savunma sistemi için Rusya'dan altyapı desteği alacak.

Gazete Habertürk'te Murat Gürgen'in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Lideri Vladimir Putin ile görüşmesinde Türkiye'nin hava savunma sistemi projesi de gündeme geldi.

Kısaca T-LORDAMIDS olarak adlandırılan “Türkiye-Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi" ihalesinde teknoloji transferi ve fiyat kriterlerini karşılayan teklif gelmemişti.

Ankara bunun üzerine füze savunma sistemini “milli imkânlarla" geliştirme kararı aldı. Ancak ilk aşamada teknoloji transferi yapılacak.

Tek Sorun NATO
Rusya, TSK için ANTEY-2500 olarak adlandırılan S-300 sistemini teklif etmişti. Şimdi Ankara bu teknolojinin, geliştirilecek milli füze savunma sisteminin altyapısını oluşturmanın yolunu arıyor. Ancak bu konuda başlıca sorun olarak NATO görünüyor. Yeni sistemin NATO'ya entegre olması öngörülüyor.

Rusya, teknolojisini Türkiye'ye transfer ederse, kaynak kodlarını dolaylı olarak NATO ile paylaşmış olacağı için buna yanaşmıyor. Eğer karar verilirse Rusya'dan teknoloji transfer edilecek ve milli füze savunma sistemi ASELSAN ana yükleniciliğinde yapılacak.

"Mutabakat yok"
Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Ankara Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri'nin açılışında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Demir, füze savunma sistemi konusunda daha önce teklif veren ülkelerle işbirliği yapılabileceğini ancak Rusya ile sağlanmış bir mutabakatın söz konusu olmadığını vurguladı.

Demir şöyle konuştu:
“Konu, savunma sanayiinde genel işbirliği. Hava savunma sistemi konusunda biz kendi milli sistemimizi geliştiriyoruz. Bu geliştirme sırasında da daha önce ihalede teklif veren ülkeler de dahil çeşitli ülkelerle işbirliği yapabiliriz."

Daha önce Çin ile füze ihalesinde anlaşılmıştı

NATO üyesi Türkiye'nin 2013'teki füze savunma sistemi ihalesini 3.4 milyar dolar teklif veren Çin kazanmıştı. İhalenin içeriğinde ise Çin ve Türkiye'nin ortak üretim yapması vardı ve Çin devleti, Türkiye'nin yüzde 50 yerli üretim şartını kabul etmişti. Daha sonra NATO ve ABD'den itirazlar geldiği ve ihalenin iki yıl askıda bekletilmesinden sonra Kasım 2015'te Türkiye ihaleyi iptal etti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >