Brexit müzakereleri resmen başladı

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında ​Brexit müzakerelerinin ilk turu Brüksel'de resmen başladı.
İngiltere ve Avrupa Birliği arasında ​Brexit müzakerelerinin ilk turu Brüksel'de resmen başladı.

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında Brexit müzakerelerinin ilk turu Brüksel'de resmen başladı.

İngiltere ve Avrupa Birliği, bu ülkenin birlikten ayrılması için resmi müzakerelerin ilk turuna Brüksel'de resmen başladılar.

Her iki taraf da artık sorunun özüne girilmesi zamanının geldiğini belirtiyor ancak İngiliz hükümeti içindeki Brexit anlaşmazlığı süreci zorlaştırabilir.

İngiltere, bir anlaşmaya varılmamış olsa bile, 30 Mart 2019'da AB üyeliğini terk edecek. Geri kalan 27 AB ülkesinin liderleri, İngiltere Başbakanı Theresa May'in açık ve ayrıntılı bir Brexit planının uygulanabilmesi için bölünmüş kamuoyunu ve kabinesini uzlaştırmasını bekliyorlar.

AB liderleri, birliğin ikinci büyük ekonomisi olan İngiltere'nin, 40 yıl süren ve çok girift ilişkilerle bağlandığı AB ilişkilerinden kopmasının yaratacağı ekonomik ve siyasal çalkantının en azda tutulmasına önem veriyorlar.

AB Baş Müzakerecisi Michel Barnier, İngiltere Brexit Bakanı David Davis'ten, ülkesinin AB'ye yaptığı büyük çaplı mali taahhütlerini yerine getirmesi koşuluna razı olmasını ve İngiltere'nin Brexit yaklaşımını açıklığa kavuşturmasını isteyecek.

Davis Brüksel'e varışında yaptığı açıklamada, "Geçen ay iyi bir başlangıç yaptık ... Ama şimdi işin özüne giriyoruz" dedi.

İngiltere'de geçen yıl Haziran ayında yapılan referandumda halk AB'den çıkma lehinde oy kullanmıştı.

Müzakerelerin Avrupa Komisyonu'nun Berlaymont'taki merkezinde bugün başlayan ilk turu dört gün sürecek.

Davis'i karşılayan Barnier, "Şimdi işin özüne gireceğiz. İyi bir ilerleme sağlayabilmek için kendi pozisyonlarımızı yeniden gözen geçirmek ve karşılaştırmak zorundayız" dedi.

Barnier, medyaya açıklamanın, dört günlük müzakerenin sonunda Perşembe günü yapılacağını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >