Bundan sonra bütün öğretmenler mülakatla alınacak

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bundan sonra bütün öğretmenler mülakatla alınacağını açıkladı.

Bakan İsmet Yılmaz, eğitimdeki en önemli unsur öğretmen, Öğretmen eğitimin kilit taşıdır. Dolayısıyla öğretmenin niteliğini arttırmalıyız. Daha önce KPSS'den en yüksek puanı alan atanıyordu. Peki bu doğru bir atama usulümüdür? Geleceğimizi teslim ettiğimiz öğretmenler için doğru bir yöntem değildir. Bundan sonra bütün öğretmenler mülakatla alınacak. 90 puan alanı alırken hakkaniyete uygun da, 91'i alırken neden hakkaniyete uygun olmasın.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kanal 7'de katıldığı programda öğretmen alımlarından mülakat süreçlerine dair birçok konuda soruları yanıtladı.

- Mülakatta sorulan sorular

Kardeşimiz dahi olsa bu işi başaramıyorsa işi teslim edemeyiz. En nitelikli insanları almak ve başarılı olmak en önemli unsurumuzdur diyen Bakan Yılmaz siyasi görüşü dikkate alınarak puan verilmediğini belirtti. Mülakatta sorulan sorularla ilgili olarak konuşan Yılmaz, "Son yüzyıla yön veren lider kimdir? Başkomutan kimdir? Gezi olaylarına katıldınız mı? Reis denince aklınıza ne geliyor? Tarık akan hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunların sorulduğu iddia ediliyor ama bunlar soru havuzumuzda kesinlikle yok." ifadelerini kullandı. 18 ilde 300 komisyon ve bine yakın görevli ile mülakatlar yapıldı. Öğretmenlere her yıl sözleşme yapılacak. 4 yılın sonunda performansı yeterliyse kadroya alacağız dedi.

- FETÖ'den ne kadar kişi atıldı?


28300 kişiyi FETÖ'den dolayı MEB ile ilişkisini kestik.Peki bunu nasıl yaptık. Bunların içinde 28 kişiyi hatalı atmış değiliz. Hatamız binde 1 bile değil. Eğer hata varsa bunları geri alacağız. Peki kriterlerimiz neler oldu? Aktif-Sen'e üye olanlar, eğer 1-2 ay üye olmuşsa yine atmadık. Eğer bu sendikaya üyeliği devam etmişse ihraç ettik. Bank Asya'da 340 lirası olanı attınız dediler kesinlikle böyle birşey yok varsa getirsinler hemen geri işe alayım. Bizim için ne zaman kriter oldu? Gülen'in verdiği talimatla oraya para yatıranlar bizim için kriterdir. Bylock denen bir sistem var. Birde bunu kriter olarak aldık. Bu kriterlere kimse birşey diyemez. İhraç ettiklerimizin 2635 kişi tutuklanmış. 313 kişi de aranıyor.

- Tam gün eğitime geçince yeterli dersliğimiz var mı?

Geçen yıldan bu yıla ilişkin 20 bin derslik kazandırdık. her yıl 28 bin derslik yaptık. 2019'a kadar tekli eğitime geçeceğiz. Hiçbir sıkıntımız yok. Öğretmen konusunda da sıkıntı yok. Bizim norm fazlası öğretmenimiz var. İyi planlama yaparsak, norm fazlası öğretmenleri de kullanırsak sıkıntımız olmaz.

- 5. sınıflarda yabancı dil eğitimindeki amaç nedir?

Maça bellidir. İngilizceyi öğrenemiyoruz. Dünyayla yarışacaksak evrensel bir dile ihtiyacımız var. İngilizcenin dünya dili olduğunu kabul ediyoruz. Yetkilerimizi yerele devretmek istiyoruz. Arapça'da Fransızca'da verilebilir. Okul aile birliği belirlesin istiyoruz. 5. sınıflara 20 saat İngilizce, 4 saat matematik, yanına 5 saat Türkçe olacak. Daha iyi eğitim için Yurt dışından öğretmen bile getirmeyi düşünebiliriz.

- Öğrenciler zorla imam hatiplere mi yönlendiriliyor?

Taşıma suyla değirmen dönmez, talep olmadan olmaz. Her yer imam hatip oldu diyorlar. İmam hatiplerin oranı şuanda yüzde 12.






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >