Her şey 11 Eylül ile başladı: Milyonlarca insan katledildi, devlet düzeni kalmadı

11 eylül ve ortadoğu savaşları
11 eylül ve ortadoğu savaşları

11 Eylül'deki dünyanın en büyük terör saldırısının ardından, Ortadoğu ve Müslüman ülkelerde kan ve gözyaşı hiç dinmedi. Milyonlarca insan hayatını kaybetti, Müslüman ülkelerde devlet düzeni kalmadı.

Dünyanın en büyük terör saldırısı olarak hafızalara kazınan 11 Eylül saldırılarının üzerinden 16 yıl geçti. New York'ta bulunan ikiz kulelere uçakla düzenlenen terör saldırısı sonucu yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. Bu saldırı ABD tarihinde de bir ilkti. Dönemin ABD Başkanı George Bush, saldırıların sorumlusu olarak El Kaide lideri Usame bin Ladin'i gösterdi. Dünya böyle büyük bir saldırıyla ilk kez karşı karşıya gelmişti. Amerikalılar korku ve panik içinde kalırken, süper güç ABD ilk kez bu denli bir asimetrik saldırıya uğradı. Halbuki 1983 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan, Beyaz Saray'da o dönemde Ruslara karşı savaşan Afgan militanları Beyaz Saray'da ağırlamıştı.



Tüm dünya olacaklardan habersizdi. Saldırıların üstünden günler geçti ve ABD Başkanı Bush'un kararı ile ABD ilk önce Afganistan'a, iki yıl sonra da Irak'a girdi.


Daha sonra olanlar ise kan gölüne dönen Ortadoğu ve kaos...

Afganistan

                                    
                                    11 Eylül saldırılarının ardından Taliban'a karşı Afganistan'ı işgal eden ABD, yaşanan karışıklığı daha da derin bir hale getirdi. 100 binden fazla insanın öldüğü, 650 bine yakın Afgan'ın da mülteci durumuna düştüğü ülkede, hala çatışmalar devam ediyor.
Afganistan 11 Eylül saldırılarının ardından Taliban'a karşı Afganistan'ı işgal eden ABD, yaşanan karışıklığı daha da derin bir hale getirdi. 100 binden fazla insanın öldüğü, 650 bine yakın Afgan'ın da mülteci durumuna düştüğü ülkede, hala çatışmalar devam ediyor.
Irak

                                    
                                    2003'de Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak'ı kimyasal silah bahanesiyle işgal eden ABD, dünyanın gözü önünde yaptığı bombardımanlar sonucu 1 milyon insanı katletti. 5 milyon çocuğun yetim kaldığı ülkede 6 milyon Iraklı da mülteci durumuna düştü. ABD işgalinin ardından 'doğrulamayan' Irak'ta her gün bombalar patlamaya devam ederken, Iraklılar yine ABD'nin ortaya çıkardığı iddia edilen terör örgütü DAEŞ ile savaş içerisinde.
Irak 2003'de Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak'ı kimyasal silah bahanesiyle işgal eden ABD, dünyanın gözü önünde yaptığı bombardımanlar sonucu 1 milyon insanı katletti. 5 milyon çocuğun yetim kaldığı ülkede 6 milyon Iraklı da mülteci durumuna düştü. ABD işgalinin ardından 'doğrulamayan' Irak'ta her gün bombalar patlamaya devam ederken, Iraklılar yine ABD'nin ortaya çıkardığı iddia edilen terör örgütü DAEŞ ile savaş içerisinde.
Suriye

                                    
                                    BM ve Avrupa ülkelerinin sorumluluk almadığı Suriye iç savaşında 500 binden fazla insan katledildi. 2 milyondan fazla kişinin yaralandığı savaşta, 7 milyondan fazla Suriyeli'de mülteci durumuna düştü. 3 milyonu aşkın Suriyelinin Türkiye'ye sığındığı komşu ülke Suriye'de; 20 binden fazla insan işkenceyle öldürüldü, 100 binden fazla insanda kayboldu.
Suriye BM ve Avrupa ülkelerinin sorumluluk almadığı Suriye iç savaşında 500 binden fazla insan katledildi. 2 milyondan fazla kişinin yaralandığı savaşta, 7 milyondan fazla Suriyeli'de mülteci durumuna düştü. 3 milyonu aşkın Suriyelinin Türkiye'ye sığındığı komşu ülke Suriye'de; 20 binden fazla insan işkenceyle öldürüldü, 100 binden fazla insanda kayboldu.
Yemen

                                    
                                    İran destekli Şii Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından iç savaşın başladığı en fakir Arap ülkesi Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin müdahalesi ile 13 binden fazla insan katledildi. 20 binden fazla insanın yaralandığı iç savaşta, 16 milyon insan açlık sıkıntısı çekiyor.
Yemen İran destekli Şii Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından iç savaşın başladığı en fakir Arap ülkesi Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin müdahalesi ile 13 binden fazla insan katledildi. 20 binden fazla insanın yaralandığı iç savaşta, 16 milyon insan açlık sıkıntısı çekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >