İngiltere’deki büyük yangını ilk fark eden binadaki Müslümanlar oldu

​İngiltere’deki büyük yangını ilk fark eden binadaki Müslümanlar oldu
​İngiltere’deki büyük yangını ilk fark eden binadaki Müslümanlar oldu

Müslüman ailelerin ramazan nedeniyle sahur için ayakta olması, en az 17 kişinin yaşamını yitirdiği yangın sırasında çok sayıda insanın kurtarılmasını sağladı.

Dün Londra'da 24 katlı bir binada gerçekleşen ve en az 17 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan yangının yankıları sürüyor.

Yangın, gece yarısından çok sonra ve kule bloğunun içinde yaşayan birçok kişi uyurken patlak verirken, Ramazan nedeniyle sahura kalkan Müslümanlar, Grenfell Kulesi'ndeki korkunç yangını fark ettikten sonra birçok insanın hayatını kurtardı.

Independent’a konuşan 33 yaşındaki Andre Barroso “İnsanların binadan çıkarılmasında Müslümanlar büyük rol oynadı. Gördüğüm insanların büyük bölümü Müslüman’dı. Ayrıca yemek ve kıyafet de getirdiler” dedi.

Yangın felaketinden sonra İngiliz halkı dayanışma içinde bulunuyor.

İngilizler yakınlardaki sığınma evine su, yemek ve giyecek bağışlarken, dışarıda bekleyen kişilere de su şişeleri dağıtıyor.

Alarmı duymadılar

Alevler 15 dakika içinde en üst katlara ulaşırken, bina sakinleri büyük bölümünün uykuda olması ve alarmların sesinin çok düşük kalması nedeniyle yangından geç haberdar oldu.

2014 yılında binanın durumuna karşı şikayette bulunulmuş

Sakinlerin, 2014’te binanın güvenliğinin özellikle yangın risklerine karşı yetersiz olduğu gerekçesiyle şikâyette bulundukları ortaya çıktı.

Independent Gazetesi’ne konuşan uzman Arnold Tarlin, geçen yılki tadilatta binaya dış yüzeyi metal kompozit kaplama yapıldığını, metal ile plastik türevi izolasyon malzemesi arasında 25-30 milimetre kadar bir aralık bırakıldığını belirtti ve “Bu boşluk bir rüzgâr tüneli oluşturdu ve alevler kısa sürede üst katları sardı” dedi.

Görgü tanıklarından biri ise “Yetkililer ‘Evlerinizde kalın’ dedi, dinleseydik hepimiz ölmüştük” ifadesini kullandı. 1970’lerde inşa edilen binanın geçen yıl tadilata alındığı, mantolama yapıldığı ve PVC pencereler takıldığı belirlendi. Bina, tadilatın ardından yapılan kontrolerde yangın, sağlık ve güvenlik standartlarına uygunluk onayı aldı.

Londra’nın en zengin bölgesindeki binada yaşayanların çoğunun hizmetçiler, işçiler olduğu belirtiliyor.

Çöp torbaları ve nevresimlerinden paraşüt yapmışlar

The Daily Telegraph gazetesine göre yangından kurtulmak isteyen bina sakinlerinden bir kısmı çarşaflarından yaptıkları iplerle binadan kaçmaya çalışırken bazıları da çöp torbaları ve nevresimlerinden yapmaya çalıştıkları paraşütlerle binadan atladı.

Gazeteye göre kurtulmayı başaranlar binadaki "binada yangın çıkarsa evlerinizi terk etmeyin" uyarılarını dinlememeleri sayesinde hayatta kaldı.

Telegraph, İngiliz hükümetinin 1999'dan beri dış cephe kaplamalarının yangına etkisi konusunda uyarıldığını da yazdı.

Kaynak: Independent, Habertürk, BBC

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >