"Matematiğin Nobel'ini" alan ilk kadın hayatını kaybetti

3 yıl önce matematiğin Nobel'i olarak görülen Fields madalyasını almaya hak kazanan Maryam Mirzakhani, 2 gün önce hayatını kaybetti.

Meryem Mirzahani kimdir?

Meryem Mirzahani 1977'de İran'ın başkenti Tahran'da doğdu. Tahran'da üstün yetenekli öğrencilere hizmet veren bir kurumda öğrenim gördü. 1994 ve 1995 yıllarında matematik olimpiyatlarında altın madalya kazandı. 1999'da ülkesinde üniversiteden mezun olduktan sonra ABD'ye gitti.

Çocukluğunda hedefi yazar olmaktı

Mirzahani, çocukluğunda yazar olmak istiyordu. Bir gün abisi 1'den 100'e kadar olan sayıların toplanması sorusunun çözümünü gösterdi. Bu çözümden çok etkilen Mirzahani önceden verdiği bir röportajda "O zaman ilk defa, kendim çözememiş olsam da, bir sorunun çözümüyle mutlu olmuştum." şeklinde anlattı

ABD'de başarısına başarı katmaya devam etti

1999 yılında ABD'ye giden Mirzahani 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Sonrasında dünyanın en iyi üniversitelerinde görev yapan Mirzahani 2008 yılında Stanford Üniversitesi'nde profesör oldu.

Matematiğin Nobelini alan ilk kadın matematikçi oldu

1936 yılından beri her 4 senede bir verilen ve 'Matematiğin Nobeli" olarak görülen Fields ödülünün sahibi 2014 yılında Meryem Mirzahani oldu. Meryem Mirzahani Fields madalyasını tarihte kazanan ilk kadın olarak da kayıtlara geçti. Bu başarısı İran Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından da kutlandı.

Kansere yenik düştü

Dünyanın en başarılı matematikçilerinden olan Meryem iki gün önce bir süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuğu olan Meryem Mirzahani, bilim dünyasına adını altın harflerle yazdırarak aramızdan ayrıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >