Meclis'in darbe girişimi raporunda dikkat çeken başlıklar

Reşat Petek
Reşat Petek

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun taslak raporu Reşat Petek tarafından açıkladı. Darbe girişiminin yapılan incelemeler sonucu FETÖ terör örgütü tarafından yapıldığı kesinleşti. İşte raporda yer alan dikkat çeken ayrıntılar...

TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Pete, taslak raporunu açıkladı. Petek, "Darbe girişiminin önceden haber alınamaması bir istihbarat zaafıdır" derken, raporun geç açıklanması eleştirilerin için ise "Takiyeci hain örgütü araştırmak uzun sürdü" ifadelerini kullandı.

Petek, "Tüm delil ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, 15 Temmuz darbe girişimine, ülkemiz dışındaki bazı odakların bulup yetiştirdiği, himaye ettiği, yurtiçi ve yurtdışında yarım asırdır hep desteklediği, Fetullah Gülen'in sözde liderliğinde FETÖ/PDY örgütünün karar verdiği ve icra ettiği anlaşılmıştır." şeklinde konuştu.

4 ay 15 günde tamamlanmış olan raporun ayrıntıları şöyle:

Gülen CIA irtibatlı Fuller ile yakın irtibatlı

                                    
                                    
                                    
                                    Gülen'in eski CIA üyesi Graham Fuller ile yakın irtibatı görülmüştür. Vaiz olarak tayin edilmesi dikkate şayandır. Vaizliğe müracaatından 1 ay sonra diplomasını almıştır.10 Temmuz 1959 tariginde göreve başlamış, kendisini bir gizli el himaye etmiş, 1966'da asalete tasdik olmuştur. Normal bir memurun 1 yıl adaylığı olur. 7 yıl aday memur olarak çalıştığı gözüküyor. Örgütün dış istihbarat servisleriyle ilişkisi kesin olarak kanıtlanmıştır.
Gülen CIA irtibatlı Fuller ile yakın irtibatlı Gülen'in eski CIA üyesi Graham Fuller ile yakın irtibatı görülmüştür. Vaiz olarak tayin edilmesi dikkate şayandır. Vaizliğe müracaatından 1 ay sonra diplomasını almıştır.10 Temmuz 1959 tariginde göreve başlamış, kendisini bir gizli el himaye etmiş, 1966'da asalete tasdik olmuştur. Normal bir memurun 1 yıl adaylığı olur. 7 yıl aday memur olarak çalıştığı gözüküyor. Örgütün dış istihbarat servisleriyle ilişkisi kesin olarak kanıtlanmıştır.
"Keşke profesör olacağıma albay olsaydım"

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    FETÖ mensubu Prof. Osman Özsoy 15 Temmuz'dan bir ay önce "Keşke profesör olacağıma albay olsaydım" demiştir.
"Keşke profesör olacağıma albay olsaydım" FETÖ mensubu Prof. Osman Özsoy 15 Temmuz'dan bir ay önce "Keşke profesör olacağıma albay olsaydım" demiştir.
"Hizmetin bekası için haramlar helaldir"

                                    
                                    
                                    
                                    FETÖ'nün dinler arası diyalog projesi, örgütün bir üst düzey örgütlenme aşamasında kullandığı etkili bir yayılma taktiği olduğu anlaşılmıştır. Gülen denetimsiz ve sahte bir din anlayışı üzerine oturmuştur. Hedef ulaşıncaya kadar tedbir adıyla takiyye yapmak olmuştur. "Hizmetin bekası için haramlar helaldir" prensibine göre haram olan neler varsa bunları kendi mensuplarına helal olduğunu ifade etmiştir.
"Hizmetin bekası için haramlar helaldir" FETÖ'nün dinler arası diyalog projesi, örgütün bir üst düzey örgütlenme aşamasında kullandığı etkili bir yayılma taktiği olduğu anlaşılmıştır. Gülen denetimsiz ve sahte bir din anlayışı üzerine oturmuştur. Hedef ulaşıncaya kadar tedbir adıyla takiyye yapmak olmuştur. "Hizmetin bekası için haramlar helaldir" prensibine göre haram olan neler varsa bunları kendi mensuplarına helal olduğunu ifade etmiştir.
Sadece bir siyasi partiyle irtibatları yok

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    FETÖ dönemsel olarak siyasi iktidarda bulunan partilere yakın davranmıştır. Sadece bir siyasi partiyle irtibat ya da yakınlık tespit edemedik.
Sadece bir siyasi partiyle irtibatları yok FETÖ dönemsel olarak siyasi iktidarda bulunan partilere yakın davranmıştır. Sadece bir siyasi partiyle irtibat ya da yakınlık tespit edemedik.
Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, darbeciler tarafından kaçırıldığını açıklamıştır
Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, darbeciler tarafından kaçırıldığını açıklamıştır
"Fetullah Gülen bir sahtekardır"

                                    
                                    
                                    
                                    "Fetullah Gülen bir sahtekardır. Sahtecilik suçları işlemiştir. Sahtecilik eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu sahtecilikle almıştır. Bilgi ve belgeler bu sahtelikleri belgelemektedir. Raporda bir kısmını resim olarak eklerde göreceksiniz."
"Fetullah Gülen bir sahtekardır" "Fetullah Gülen bir sahtekardır. Sahtecilik suçları işlemiştir. Sahtecilik eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu sahtecilikle almıştır. Bilgi ve belgeler bu sahtelikleri belgelemektedir. Raporda bir kısmını resim olarak eklerde göreceksiniz."
FETÖ gizlilik, takiyyeye dayanmaktadır

                                    
                                    
                                    
                                    (Komedyen Atalay Demirci 15 Temmuz sonrası meydanlara inmiş, daha sonradan FETÖ'cü olduğu ortaya çıkmıştı.) "FETÖ gizlilik, takiyyeye dayanmaktadır. O gece, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne silahların teslim edilmemesi, darbe girişimi saatlerinde kendi faaliyetlerindeki polis memurlarına darbe girişiminde bulunanlara direnilmemesi talimatları ile açıkça destek verdikleri tespit edilmiştir. Gece yarısından sonra ise durum değişiyor. Şüpheli Ersan Gönül'ün telefonunda ele geçirilen belgeleri. FETÖ/PDY darbe girişiminn başarısız olduğunun anlaşıldığı saatlerde "Önemli durum, durum kötü, tüm il ve ilçe imamlarına iletin, tüm hizmet mensupları darbeyi şiddetle kınayan açıklama yapsın. Meydanlara inip kendisini kamufle etsin, resim çektirip sosyal medyada yayınlasın. Hocaefendinin adı geçmesin açıklamalarda, Tayyip'e karşı olumsuz bir paylaşım yapmayın, bu grubu kapıyorum" diyerek kendilerini kamufle etme şeklindeki talimatın verildiğini görüyoruz."
FETÖ gizlilik, takiyyeye dayanmaktadır (Komedyen Atalay Demirci 15 Temmuz sonrası meydanlara inmiş, daha sonradan FETÖ'cü olduğu ortaya çıkmıştı.) "FETÖ gizlilik, takiyyeye dayanmaktadır. O gece, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne silahların teslim edilmemesi, darbe girişimi saatlerinde kendi faaliyetlerindeki polis memurlarına darbe girişiminde bulunanlara direnilmemesi talimatları ile açıkça destek verdikleri tespit edilmiştir. Gece yarısından sonra ise durum değişiyor. Şüpheli Ersan Gönül'ün telefonunda ele geçirilen belgeleri. FETÖ/PDY darbe girişiminn başarısız olduğunun anlaşıldığı saatlerde "Önemli durum, durum kötü, tüm il ve ilçe imamlarına iletin, tüm hizmet mensupları darbeyi şiddetle kınayan açıklama yapsın. Meydanlara inip kendisini kamufle etsin, resim çektirip sosyal medyada yayınlasın. Hocaefendinin adı geçmesin açıklamalarda, Tayyip'e karşı olumsuz bir paylaşım yapmayın, bu grubu kapıyorum" diyerek kendilerini kamufle etme şeklindeki talimatın verildiğini görüyoruz."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >