Milli yas: 44 şehidimiz var

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu sabah yaptığı açıklamada, "36'sı polis, 8'si sivil 44 şehidimiz var" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu sabah yaptığı açıklamada, "36'sı polis, 8'si sivil 44 şehidimiz var" dedi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ise, "Beleştepe olarak adlandırılan yerde bir araç patlatıldı. 45 saniye sonra Maçka Parkı'nda bir canlı bomba kendini patlattı" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Soylu Beşiktaş'taki bombalı saldırı sonrası yaptığı açıklamada öne çıkanlar şöyle:

- Bu olayın hemen akabinde 10 kişi, daha sonra da yapılan operasyonlar neticesinde 3 kişi daha toplam 13 kişi gözaltına alındı.

- Hastanelerde 136 müşahede altında vatandaşımız var. 14'ü yoğun bakımda, 5'i ameliyatta ve 155 toplam hastanelerde şu anda tedavi gören, bu olayla karşı karşıya kalmış, sağlıkları için dua ettiğimiz vatandaşlarımız var.

- Arkadaşlarımızın yaptığı değerlendirmeler çerçevesinde fail olarak PKK'yı işaret ediyor. Olayın nasıl planlandığı, ne zaman planlandığı konusunda ve nasıl yürütüldüğü konusundaki çerçeve, arkadaşlarımızda var ancak hem soruşturmanın yürütülmesi hem de operasyonun devamı açısından, bu konuda çok fazla değerlendirmede bulunmayacağız.

Bakanlar ortak açıklama yaptı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ile Polis Eğitim ve Kongre Merkezinde (PEKOM) İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Beleştepe'de bombalı araç, Maçka'da canlı bomba

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, dün saat 22.29 sıralarında Beşiktaş Vodafone Arena'nın çıkışında çok elim bir terör saldırı ile karşı karşı karşıya kalındığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Beşiktaş-Bursaspor arasındaki müsabakanın hemen bitiminde Beşiktaş taraftarı ve ardından Bursaspor taraftarı stadı terk ettikten sonra staddaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerini doğrudan doğruya hedef alarak yapılan bombalı saldırı oldu. Bombalı saldırı sırasında önce Beleştepe olarak isimlendirilen yerde oradan geçmekten olan seyir halindeki bir araç patlatıldı ve 45 saniye sonra da Maçka parkında yine polislerin bulunduğu bölgede bir kişi durduruldu ve o kişinin de kendini patlatması sonucu 2 bombalı saldırıyla çok hain, çok alçak terör saldırısıyla Türkiye olarak karşı karşıya kalmış olduk."

Bomba yüklü araç el düzeneği vasıtasıyla patlatıldı
Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından Bursaspor taraftarının stattan çıkışı sonrasında Çevik Kuvvet ekiplerinin toplanma yerinde saat 22.29'da el düzenekli bomba yüklü bir aracın patlatıldığını belirten Soylu, "El düzenek vasıtasıyla patlatılıyor ve olay yerinde şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Aynı dakikalarda 45 saniye sonra Maçka Parkı'nda yine bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bir başka canlı bomba, polisler tarafından fark ediliyor. Etrafı tertibat alınıyor, araç patlatıldıktan hemen sonra o da kendisini, kendisinin etrafında tertibat alan polislerin hemen ortasında patlatıyor." dedi.

Cansiparane bir mücadeleyi ortaya koyuyorlar

Türkiye'nin her noktasında terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdüren güvenlik kuvvetlerinin, polisin, jandarmanın, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, korucuların, özellikle 15 Temmuz'dan sonra "Acaba güvenlik kuvvetlerinde bir zafiyet olur mu?" düşüncesinin tam aksine, Türkiye'nin her noktasında terör örgütlerini diskalifiye edebilmek ve Türkiye'de terör örgütlerinin tasfiye edilebilmesi için çaba harcadığını anlatan Soylu, "Gün yoktur ki terör örgütlerine zayiat verdirilmesin, onların hain planları engellenmesin. Cansiparane bir mücadeleyi ortaya koyuyorlar. Bu akşam da yapılan hain saldırı, aslında bu cansiparane mücadelenin akamete uğrayabilmesi için gerçekleştirilmiş alçak, hain bir saldırıdır." diye konuştu.

Bakan Soylu, şöyle konuştu:
"Bu iki patlamada milletimize üzülerek ve içimiz yanarak belirtiyoruz ki şu anda Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmiş 29 şehidimiz var. İkisi sivil, biri emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere toplam 27 polis arkadaşımız. 166 şu ana kadar tespit edilen yaralımız var. Yaralılarımızın bir kısmı taburcu edildi ve yaralılarımızın 23'ünün 17'si şu anda ameliyatta, 6'sı ise yoğun bakımda. Patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak şu anda emniyet güçlerimizle yapılan operasyon çerçevesinde 10 kişi gözaltına alındı. Gerek olayın gerekse olayın tespiti, nerede ve kimler tarafından planlandığı konusundaki çalışmaları da arkadaşlarımız yürütüyor. Milletimizin başı sağolsun. Yaralı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz."


1 günlük milli yas
İSTANBUL'da dün gece meydana gelen terör saldırısı sonrası Ankara Valiliği'nce 1 günlük milli yas ilan edildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da meydana gelen menfur terör saldırısı sonucunda, hayatını kaybedenlerin acı kaybından dolayı 1 gün süreyle millî yas ilan edilmesi ve bütün bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür. Bu hain saldırı sonucu hayatını kaybeden polislerimize ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileriz. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar temenni ederiz."






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >