Nasa, tuvalet problemini çözene ödül verecek

Dünyanın en yüksek teknolojilerine sahip kurumu olan Nasa, astronotların tuvalet problemini halen çözemedi. O kadar çaresiz ki bu problemi çözene 30.000 dolar ödül verecek

Dünya'nın dışında kalan tüm evreni, uzayı gözlemleyebilecek, hatta oraya uydu ve insan gönderebilecek teknolojiye sahip olan NASA her geçen gün bu teknolojilerini daha da geliştiriyor. Bu kadar büyük teknolojilere sahip olsa da NASA'nın da çözemediği problemler var.

NASA halen astronotların dışkıları konusunda ne yapacağını bulamadı ve sonunda bu problemi çözene 30.000 dolar ödül vereceğini açıkladı. Normalde astronotlar uzay aracının içindeyken bu durum bir sorun oluşturmuyor. Problem, astronotların kıyafetleri ile direkt uzay ortamında oldukları zaman çıkıyor. Astronotların giydiği uzay kıyafetleri temiz hava, su ve 6 gün yetebilecek kadar besin maddesi sağlayabiliyor. Ancak tuvalet konusunda herhangi bir işlevi yok.

NASA'da astronot olan Rick Mastracchio konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: ''Ay'a doğru yolculuk yapan bir mürettebat düşünün. Acil bir durum oluyor ve araç, kabin basıncını kaybetmeye başlıyor. Bu nedenle de astronotlar, uzayın uygulayacağı basınçtan korunmak için uzay kıyafetlerini giyiyorlar. Böyle bir durumda, uzay kıyafetlerinin içinde kalan astronotlar tuvalet ihtiyaçlarını nasıl giderecekler?''

Nasa yardım bekliyor
NASA çözüm olarak yetişkin bezleri uygulamasını düşündü ancak bu da geçici bir önlem. Eğer bez kullanılırsa sonuç olarak astronot bezi değiştirmesi için kıyafeti çıkartmak zorunda. Önemli olan kıyafeti çıkarmaya ihtiyaç duymadan bu problemi çözmek. Zaten kıyafette de çok fazla yer yok.

Ağırlıksız ortamda katı ve sıvılar dağılıp uçtuğundan dolayı kesinlikle geçici değil kalıcı bir çözüm getirilmeli. Bu sebeple de NASA bu konuda yardım bekliyor. Eğer çözüm için bir fikriniz varsa buradan NASA'ya fikirlerinizi yazabilirsiniz. Kim bilir belki de 30.000 dolar sizin olur.






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >