Önümüzdeki günlerde adlarını çok kez duyacağımız Donald Trump'ın beyin takımı

ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın kabinesinde birbirinden önemli isimler bulunuyor. İşte Trump'la birlikte görevlerine başlayacak olan önümüzdeki günlerde ve yıllarda adlarını sıklıkla duyacağımız isimler.

- ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump ve 'beyin takımı'
Mike Pence - Başkan Yardımcısı

                                    Eski İndiana valisi. 15 yıllık siyasi deneyimi var. Valilik görevi sırasındaki en tartışmalı konu, dini özgürlük yasası oldu. Mike Pence, Evangelist görüşleriyle tanınıyor. Irak'ın ABD tarafından işgalini kuvvetli bir biçimde desteklemişti. Seçim kampanyası sırasında Türkiye ile ilişkileri geliştirmekten yana olduğunu söylemişti.
Mike Pence - Başkan Yardımcısı Eski İndiana valisi. 15 yıllık siyasi deneyimi var. Valilik görevi sırasındaki en tartışmalı konu, dini özgürlük yasası oldu. Mike Pence, Evangelist görüşleriyle tanınıyor. Irak'ın ABD tarafından işgalini kuvvetli bir biçimde desteklemişti. Seçim kampanyası sırasında Türkiye ile ilişkileri geliştirmekten yana olduğunu söylemişti.
Rex Tillerson - Dışişleri Bakanı

                                    
                                    Donald Trump bu görev için, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden ExxonMobil'in Başkanı ve CEO'su Rex Tillerson'ı seçti.

64 yaşındaki Tillerson'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilişkilerinin iyi olması, Demokratları ve bazı Cumhuriyetçileri kaygılandırıyor.

2013'te Rusya Devlet nişanı alacak kadar Rusya ile iyi ilişkilere sahip. Senato Dış ilişkiler komitesinde sorulara yanıt verirken, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la tekrar çalışmalıyız. Türkiye bizim çok eski bir NATO müttefikimizdir. Bölgede ABD'nin eksikliğinde kaygılandı ve yüzünü Rusya'ya döndü. Rusya kalıcı bir müttefik değildir. Rusya'nın kalıcı bir müttefik olmadığını açıkça göstermek gerekiyor. Türkiye'nin müttefiki ABD'dir” demişti. Aynı oturumda başka bir soruya da şu yanıtı vermişti: "Karşımızdaki en acil tehdit olan DAEŞ konusuna gelince... Şimdiye dek en büyük müttefikimiz olan Suriyeli Kürtler dahil, bölgedeki güçleri kullanarak yenilenmiş bir koalisyon oluşturmalıyız.”
Rex Tillerson - Dışişleri Bakanı Donald Trump bu görev için, dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden ExxonMobil'in Başkanı ve CEO'su Rex Tillerson'ı seçti. 64 yaşındaki Tillerson'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilişkilerinin iyi olması, Demokratları ve bazı Cumhuriyetçileri kaygılandırıyor. 2013'te Rusya Devlet nişanı alacak kadar Rusya ile iyi ilişkilere sahip. Senato Dış ilişkiler komitesinde sorulara yanıt verirken, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la tekrar çalışmalıyız. Türkiye bizim çok eski bir NATO müttefikimizdir. Bölgede ABD'nin eksikliğinde kaygılandı ve yüzünü Rusya'ya döndü. Rusya kalıcı bir müttefik değildir. Rusya'nın kalıcı bir müttefik olmadığını açıkça göstermek gerekiyor. Türkiye'nin müttefiki ABD'dir” demişti. Aynı oturumda başka bir soruya da şu yanıtı vermişti: "Karşımızdaki en acil tehdit olan DAEŞ konusuna gelince... Şimdiye dek en büyük müttefikimiz olan Suriyeli Kürtler dahil, bölgedeki güçleri kullanarak yenilenmiş bir koalisyon oluşturmalıyız.”
James Mattis - Savunma Bakanı

                                    Trump, Savunma Bakanlığı'na emekli General James Mattis'i, seçti. “Savaşçı keşiş” lâkabıyla bilinen ve 40 yıla yakın orduda görev yapan emekli general Mattis,

James Mattis, 44 yıllık görev süresi sırasında ABD'nin Afganistan ve Irak işgallerinde önemli roller üstlenmişti. Felluce'de 2004'teki kanlı çatışmaları yöneten Mattis, CNN'in haberine göre, 2005 yılında San Diego'da askerlere yaptığı konuşmada sarfettiği "Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli" sözleri nedeniyle tepki çekmişti.

 ABD'nin 2003 ve 2004 yıllarında Irak Felluce'ye yaptığı, bine yakın sivilin de öldürüldüğü saldırının komutanlarından biriydi. İran karşıtı sert tutumunun Obama yönetimi ile uyuşmaması nedeniyle 22 Mayıs 2013'te emekliye ayrıldı. Mattis İran hakkında, "Ortadoğu'da barışın ve istikrarın sağlanmasın önündeki kalıcı tek engel" ifadelerini kullanmıştı.
James Mattis - Savunma Bakanı Trump, Savunma Bakanlığı'na emekli General James Mattis'i, seçti. “Savaşçı keşiş” lâkabıyla bilinen ve 40 yıla yakın orduda görev yapan emekli general Mattis, James Mattis, 44 yıllık görev süresi sırasında ABD'nin Afganistan ve Irak işgallerinde önemli roller üstlenmişti. Felluce'de 2004'teki kanlı çatışmaları yöneten Mattis, CNN'in haberine göre, 2005 yılında San Diego'da askerlere yaptığı konuşmada sarfettiği "Bazı insanlara ateş etmek eğlenceli" sözleri nedeniyle tepki çekmişti. ABD'nin 2003 ve 2004 yıllarında Irak Felluce'ye yaptığı, bine yakın sivilin de öldürüldüğü saldırının komutanlarından biriydi. İran karşıtı sert tutumunun Obama yönetimi ile uyuşmaması nedeniyle 22 Mayıs 2013'te emekliye ayrıldı. Mattis İran hakkında, "Ortadoğu'da barışın ve istikrarın sağlanmasın önündeki kalıcı tek engel" ifadelerini kullanmıştı.
Michael Flynn - Ulusal Güvenlik Danışmanı

                                    
                                    Emekli korgeneral. 2012-2014 yılları arasında askeri istihbarat başkanlığı yaptı. Bu görevinden önce Irak ve Afganistan'da bulunmuştu.Donald Trump'ın, kampanya döneminde yakın ekibinde yer alan 57 yaşındaki emekli Korgeneral Michael Flynn'e 'ulusal güvenlik danışmanlığı' görevi verildi.

ABD'de Başkanlık Seçimleri'nin yapıldığı 8 Kasım'da The Hill sitesine yazdığı makalede, Fethullah Gülen'i "karanlık bir İslam mollasına" benzeten Pentagon İstihbarat Teşkilatı DIA'nın eski direktörü emekli Korgeneral Michael Flynn, "Gülen'e sığınacak bir liman vermemeliyiz. Bu krizde gerçek dostlarımızın kim olduğunu hatırlamamız şart” diyerek Gülen'in Türkiye'ye iadesinden yana olduğunu ortaya koymuştu.
Michael Flynn - Ulusal Güvenlik Danışmanı Emekli korgeneral. 2012-2014 yılları arasında askeri istihbarat başkanlığı yaptı. Bu görevinden önce Irak ve Afganistan'da bulunmuştu.Donald Trump'ın, kampanya döneminde yakın ekibinde yer alan 57 yaşındaki emekli Korgeneral Michael Flynn'e 'ulusal güvenlik danışmanlığı' görevi verildi. ABD'de Başkanlık Seçimleri'nin yapıldığı 8 Kasım'da The Hill sitesine yazdığı makalede, Fethullah Gülen'i "karanlık bir İslam mollasına" benzeten Pentagon İstihbarat Teşkilatı DIA'nın eski direktörü emekli Korgeneral Michael Flynn, "Gülen'e sığınacak bir liman vermemeliyiz. Bu krizde gerçek dostlarımızın kim olduğunu hatırlamamız şart” diyerek Gülen'in Türkiye'ye iadesinden yana olduğunu ortaya koymuştu.
Mike Pompeo - CIA Başkanı

                                    Donald Trump, Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Mike Pompeo'yu, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nda görev yapmış. 2012 yılında Libya'nın Bingazi kentinde düzenlenen ve Amerikan büyükelçisi dahil birçok diplomatın ölümüne neden olan saldırıyı soruşturmak için kurulan komisyon da  önemli görev üstlenmiştir.

 Edward Snowden'in idam edilmesi gerektiğini söyleyen, ABD'nin müttefik ülkelerin liderlerini dinlemesi gerektiğini savunan Pompeo, ABD Senatosu'nda 2014'te CIA'in işkence yaptığını öne süren bir rapora karşı CIA'yi savundu. 


Mike Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tweet atarak Türkiye hükümetini öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e şu cevabı vermiş: "İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kadar demokratik... Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük." diyerek Erdoğan karşıtlığını göstermiştir.
Mike Pompeo - CIA Başkanı Donald Trump, Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Mike Pompeo'yu, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nda görev yapmış. 2012 yılında Libya'nın Bingazi kentinde düzenlenen ve Amerikan büyükelçisi dahil birçok diplomatın ölümüne neden olan saldırıyı soruşturmak için kurulan komisyon da önemli görev üstlenmiştir. Edward Snowden'in idam edilmesi gerektiğini söyleyen, ABD'nin müttefik ülkelerin liderlerini dinlemesi gerektiğini savunan Pompeo, ABD Senatosu'nda 2014'te CIA'in işkence yaptığını öne süren bir rapora karşı CIA'yi savundu. Mike Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tweet atarak Türkiye hükümetini öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e şu cevabı vermiş: "İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kadar demokratik... Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük." diyerek Erdoğan karşıtlığını göstermiştir.
General John Kelly - İç Güvenlik Bakanı

                                    John Kelly, 50 yıl orduda bulunduktan sonra geçen sene emekli olan bir isim. Görevde olduğu dönemde, ABD Senatosu'nun Meksika sınırı ile ilgili sorularını yanıtlarken verdiği sert yanıtlarla Trump'ın dikkatini çekti. Halkın Kelly'ye sempatisinin nedeni ise, bir oğlunu 2010 yılında Afganistan'da kaybetmesi.

John Kelly, bir dönem sorumluluk bölgesinde olan Guantanamo'daki insan hakları ihlalleri iddialarını reddetmiş, orduda kadınların görev alması tartışmalarına da katılarak bunun ordunun fizik gücünü zayıflatacağını savunmuştu.


Kelly, Obama yönetiminin izlediği politikaların Ortadoğu'da İran'ı güçlendirdiğini savunuyor.
General John Kelly - İç Güvenlik Bakanı John Kelly, 50 yıl orduda bulunduktan sonra geçen sene emekli olan bir isim. Görevde olduğu dönemde, ABD Senatosu'nun Meksika sınırı ile ilgili sorularını yanıtlarken verdiği sert yanıtlarla Trump'ın dikkatini çekti. Halkın Kelly'ye sempatisinin nedeni ise, bir oğlunu 2010 yılında Afganistan'da kaybetmesi. John Kelly, bir dönem sorumluluk bölgesinde olan Guantanamo'daki insan hakları ihlalleri iddialarını reddetmiş, orduda kadınların görev alması tartışmalarına da katılarak bunun ordunun fizik gücünü zayıflatacağını savunmuştu. Kelly, Obama yönetiminin izlediği politikaların Ortadoğu'da İran'ı güçlendirdiğini savunuyor.
Dan Coats - Ulusal İstihbarat Başkanı

                                    
                                    1981-1988 yıllarında Temsilciler Meclisinde görev yapan Coats, 2001-2005 yıllarında da ABD'nin Almanya Büyükelçisi olarak görev yaptı.

ABD Senatosuna 2010'da seçilen Coast'ın görev süresi geçen hafta sona ermişti.

Trump ile geçen sene kasım ayında görüşen Coats, basına "Buraya tecrübelerimi paylaşmak üzere davet edildim. Ben de buna karşılık bazı tecrübelerimi aktararak önerilerimi paylaştım." açıklamasında bulunmuştu.

Coats, 2015'de yaptığı bir açıklamada, "DEAŞ'a yabancı savaşçıların katılımını engellemek için Türkiye'nin sınır güvenliğini NATO'nun sağlaması gerektiğini" söylemişti.
Dan Coats - Ulusal İstihbarat Başkanı 1981-1988 yıllarında Temsilciler Meclisinde görev yapan Coats, 2001-2005 yıllarında da ABD'nin Almanya Büyükelçisi olarak görev yaptı. ABD Senatosuna 2010'da seçilen Coast'ın görev süresi geçen hafta sona ermişti. Trump ile geçen sene kasım ayında görüşen Coats, basına "Buraya tecrübelerimi paylaşmak üzere davet edildim. Ben de buna karşılık bazı tecrübelerimi aktararak önerilerimi paylaştım." açıklamasında bulunmuştu. Coats, 2015'de yaptığı bir açıklamada, "DEAŞ'a yabancı savaşçıların katılımını engellemek için Türkiye'nin sınır güvenliğini NATO'nun sağlaması gerektiğini" söylemişti.
Jeff Sessions - Adalet Bakanı

                                    1980'li yıllarda Alabama Savcısı olarak görev yapan Sessions, 1986'da eski Başkan Ronald Reagan tarafından federal hakimliğe aday gösterildi. Senatonun Cumhuriyetçi Parti ağırlıklı Adalet Komitesi, ırkçı yorum ve eylemleri nedeniyle Sessions'u bu göreve uygun bulmadı. 1995'te Alabama Savcısı seçilen Sessions, 1996'da girdiği seçimden zaferle çıkarak senatör oldu ve federal hakimliğini reddeden komitede görev aldı.

21 Ağustos 2016'da, kendisine bir televizyon programında sorulması üzerine, Türkiye'nin öteden beri iyi bir müttefik olduğunu, ancak “yanlış yöne” doğru gittiğini iddia edip, şunları söylemişti: “Türkiye, İslâmcı ideolojiye doğru kayıyor. Bu çok tehlikeli, devam etmemesini umarım. Şimdiki (Amerikan) yönetim bunu durdurmak için bir şey yapamadı.”


Göçmenler, silahlı şiddet ve "radikal İslam" gibi konulardaki muhafazakar tavrıyla bilinen Sessions, "Müslümanların ülkeye girişinin yasaklanması" fikrine sıcak bakmadığını konuşmalarında belirterek gerekirse Trump'a da karşı çıkarım diyerek dikkatleri çekmişti.
Jeff Sessions - Adalet Bakanı 1980'li yıllarda Alabama Savcısı olarak görev yapan Sessions, 1986'da eski Başkan Ronald Reagan tarafından federal hakimliğe aday gösterildi. Senatonun Cumhuriyetçi Parti ağırlıklı Adalet Komitesi, ırkçı yorum ve eylemleri nedeniyle Sessions'u bu göreve uygun bulmadı. 1995'te Alabama Savcısı seçilen Sessions, 1996'da girdiği seçimden zaferle çıkarak senatör oldu ve federal hakimliğini reddeden komitede görev aldı. 21 Ağustos 2016'da, kendisine bir televizyon programında sorulması üzerine, Türkiye'nin öteden beri iyi bir müttefik olduğunu, ancak “yanlış yöne” doğru gittiğini iddia edip, şunları söylemişti: “Türkiye, İslâmcı ideolojiye doğru kayıyor. Bu çok tehlikeli, devam etmemesini umarım. Şimdiki (Amerikan) yönetim bunu durdurmak için bir şey yapamadı.” Göçmenler, silahlı şiddet ve "radikal İslam" gibi konulardaki muhafazakar tavrıyla bilinen Sessions, "Müslümanların ülkeye girişinin yasaklanması" fikrine sıcak bakmadığını konuşmalarında belirterek gerekirse Trump'a da karşı çıkarım diyerek dikkatleri çekmişti.
Jared Kushner Danışman

                                    Donald Trump, damadı Jared Kushner'i üst düzey danışmanı yaptı.
 Trump'ın danışmanlığını yapacak olan 35 yaşındaki Kushner birkaç şirkette birden yürüttüğü yöneticilik görevlerinin tamamından ayrılmak zorunda kalacak. Görevi süresince maaş almadan çalışacak.


Kushner'in yeni görevinde Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü görevine atanan Reince Priebus ve baş stratejist Steve Bannon ile yakın işbirliği içinde olacağı belirtiliyor. Kushner'in ilk etapta ticaret politikaları ve Ortadoğu konularına odaklanacağı bildirildi. Kararı eleştirenler, bir Ortodoks Yahudi olan Kushner'in İsrail ile iş bağlantılarına dikkat çekiyor.
Jared Kushner Danışman Donald Trump, damadı Jared Kushner'i üst düzey danışmanı yaptı. Trump'ın danışmanlığını yapacak olan 35 yaşındaki Kushner birkaç şirkette birden yürüttüğü yöneticilik görevlerinin tamamından ayrılmak zorunda kalacak. Görevi süresince maaş almadan çalışacak. Kushner'in yeni görevinde Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü görevine atanan Reince Priebus ve baş stratejist Steve Bannon ile yakın işbirliği içinde olacağı belirtiliyor. Kushner'in ilk etapta ticaret politikaları ve Ortadoğu konularına odaklanacağı bildirildi. Kararı eleştirenler, bir Ortodoks Yahudi olan Kushner'in İsrail ile iş bağlantılarına dikkat çekiyor.
Stephen Bannon Baş Stratejist

                                    Donald Trump'ın baş stratejisti olarak atadığı Stephen Bannon ise Cumhuriyetçi parti içinde bile "ırkçı ve aşırı sağcı" olarak nitelendirilmiş bir isim.

Nefret söylemi yaptığı eleştirilerine hedef olan Breitbart yayın kuruluşunun yönetim kurulu başkanı olan Bannon, geçmişte, parti söyleminin dışında açıklamaları ve tutumu ile dikkat çekmişti.
Stephen Bannon Baş Stratejist Donald Trump'ın baş stratejisti olarak atadığı Stephen Bannon ise Cumhuriyetçi parti içinde bile "ırkçı ve aşırı sağcı" olarak nitelendirilmiş bir isim. Nefret söylemi yaptığı eleştirilerine hedef olan Breitbart yayın kuruluşunun yönetim kurulu başkanı olan Bannon, geçmişte, parti söyleminin dışında açıklamaları ve tutumu ile dikkat çekmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >