Referandum sonrası yürürlüğe girecek 3 madde belli oldu

Partili Cumhurbaşkanı ve HSK hemen yürürlüğe girecek
Partili Cumhurbaşkanı ve HSK hemen yürürlüğe girecek

Anayasa değişikliği yüzde 51.4 Evet oyuyla kabul edildi. 18 maddenin içerdiği değişikliğin büyük kesimleri bir sonraki genel seçimin yapılacağı 3 Kasım 2019 tarihinde yürürlüğe girecek. 3 madde ise hemen yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yapılan 18 maddelik Anayasa değişikliği oylaması yüzde 51.4 ile kabul edildi. Kabul edilen düzenlemeler içerisinde 3 madde hemen yürürlüğe girecek. Hakimler Savcılar Kurulu, 30 gün içerisinde yeniden yapılandırılacak, askeri yargının kaldırılması hemen yürürlüğe girecek ve Cumhurbaşkanı’nın partiye üyelik hakkı da hemen uygulanabilecek.

HSK'DA ÜYE SAYISI 22'DEN 13'E İNECEK

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 30 gün içinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) olarak yeniden yapılandırılacak. Yeni HSK’da üye sayısı 22’den 13’e inecek. Yeni HSK üyeleri kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden 1 ay içerisinde seçilecek.

ERDOĞAN AK PARTİ'YE ÜYE OLABİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’ye üye olabilmesinin önü açıldı. Erdoğan, kesin sonuçların Resmi Gazete’de yayımlanmasının hemen ardından AK Parti’ye üye olabilecek. Halkın onayından geçen diğer maddeler, ilk yapılacak genel seçimde uygulamaya girecek. Anayasa’da ilk genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçim tarihi 3 Kasım 2019 olarak belirlendi. Ancak bu tarihin öne alınması da mümkün olacak.

ASKERİ MAHKEMELER KALDIRILACAK

Askeri yargının kaldırılması hemen yürürlüğe girecek. Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevine son verilecek. Üye sayısı 17’den 15’e indirilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >