Sahile vuran ölü balina ile ilgili yetkililerden açıklama geldi

beyaz balina
beyaz balina

Hatay'da sahilden kötü koku gelmesi üzerine vatandaşların fark ettiği ve 12 metre uzunluğundaki ölü beyaz balina ile ilgili İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, balinanın nesli tehlike altında olan İspermeçet Kaşolot türünden olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, kıyıya vuran balinayla ilgili inceleme yürüttüklerini söyledi.

Balinayı bulunduğu yerden çıkararak İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinin bahçesine gömeceklerini belirten Turan, gömüldükten yaklaşık bir yıl sonra kemiklerin ortaya çıkacağını ve bunları müzede sergilemeyi düşündüklerini aktardı.

Avrupa'da bu türe "Sperm balinası" da denildiğini söyleyen Turan, balinanın Akdeniz ve dünyada yaygın olarak bulunduğunu ifade etti.

Uzunluğu yaklaşık 20 metreyi bulan balinanın erkek olduğunu vurgulayan Turan, şu bilgileri verdi:

"Balina ticari anlamda çok değerli. Bu türün avcılıktan dolayı nesli tehlike altında. Başındaki ispermeçet yağından dolayı buna İspermeçet deniliyor. Başlarında yaklaşık bin 900 litre yağ bulunmaktadır. Bu yağ da bu balinaları aşırı dibe indiklerinde basınca karşı koruma görevi görüyor. Beslenmek için İskenderun Körfezi'ne giriş yapmış olduğunu düşünüyorum. Atlantik Okyanusu'nda olsun Akdeniz de olsun yaygın olarak dolaşan ve göç eden bir türdür. Neden öldüğünü kestirmek şu an için zor. Bunun için otopsi gerekiyor."

"Kurtarma ekipleri oluşturulmalı"

İskenderun Körfezi'nde balina ölümlerinin giderek yaygınlaştığını hatırlatan Turan, nesli tehlike altında bulunan türler için Hatay sahilleri boyunca kurtarma ekiplerinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Balinanın tehlikeli bir tür olduğunu da anlatan Turan, sinirlenmesi durumunda önüne gelen tekneleri dahi yutabileceğini aktardı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >