İsviçre'de bir garip referandum: Boynuzlu mu olsun boynuzsuz mu?

Armin Capaul
Armin Capaul

İsviçre vatandaşları pazar günü ülkenin ulusal sembollerinden biri olan inekler ile ilgili bir referanduma gidiyor. Halka referandumda "İnekler boynuzlu mu olsun, boynuzsuz mu?" soruları yöneltilecek. İnek ve keçilerin boynuzlarının kesilmesine karşı olan çiftçi Armin Capaul, bu uygulamanın hayvan onuruna zarar verdiğini söylüyor. 9 yıldır mücadele eden Capaul'un topladığı 100 bin imza sayesinde ülkede referandum yapılacak. Yakın zamanda yapılmış, sonuçlarıyla çok konuşulan referandumları derledik.

İsviçre, ülkenin ulusal sembollerinden biri olan inekler ilgili bir referandum yapacak. İsviçre vatandaşları, 25 Kasım Pazar günü, ineklerin boynuzlu olup olmayacağına karar verecek. İsviçre vatandaşlarını referanduma götüren kişi ise 100 bin imza toplayan çiftçi Armin Capaul.

İsviçre vatandaşları sandığa gidip ineklerin boynuzlu olup olmayacağına karar verecek.
İsviçre vatandaşları sandığa gidip ineklerin boynuzlu olup olmayacağına karar verecek.

İnek ve keçilerin boynuzlarının kesilmesine karşı çıkan İsviçreli çiftçi Armin Capaul, bu uygulamanın hayvan onuruna zarar verdiğini söylüyor. İneklerin boynuzlarının olduğu gibi kalmasını savunan Capaul, onlara bakıldığında başlarının gurur duyar gibi yukarıda olduğunu; ancak boynuzları kesildiğinde üzgün göründüklerini öne sürüyor.

Referandumun çıkış noktası İsviçreli çiftçi Armin Capaul.
Referandumun çıkış noktası İsviçreli çiftçi Armin Capaul.

9 yıldır mücadele eden Capaul’un topladığı 100 bin imza sayesinde bu Pazar günü yapılacak referandum ile bu kararı halk verecek.

Yakın dünya tarihinde yapılmış sonuçlarıyla çok konuşulan referandumların bazılarını sizler için derledik.

İşte sonuçlarıyla çok ses getiren o referandumlar…

Birleşik Krallık 2016 (Avrupa Birliği üyeliğinin oylandığı referandum)

                                    
                                    
                                    
                                    Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması ya da ayrılmaması için yapılan kritik referandumda halk “AB’ye Hayır” dedi. 

  


  
Ülkenin kaderini belirleyen referandumda “AB’ye Hayır” diyenler yüzde 51.9 olurken, “Evet” diyenler ise yüzde 48.1’de kaldı. Şoke eden sonucun ardından, AB yanlısı İngiltere Başbakanı David Cameron istifa kararı aldı.
Birleşik Krallık 2016 (Avrupa Birliği üyeliğinin oylandığı referandum) Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması ya da ayrılmaması için yapılan kritik referandumda halk “AB’ye Hayır” dedi. Ülkenin kaderini belirleyen referandumda “AB’ye Hayır” diyenler yüzde 51.9 olurken, “Evet” diyenler ise yüzde 48.1’de kaldı. Şoke eden sonucun ardından, AB yanlısı İngiltere Başbakanı David Cameron istifa kararı aldı.
Macaristan 2016 (Mülteci referandumu)

                                    
                                    
                                    
                                    Macaristan'da dün yapılan referandumda oy kullananların yüzde 98'i, Avrupa Birliği'nin (AB) ülkeye 2 yıl içinde 1294 mülteci yerleştirmesine yönelik planını reddetti.

  
Ancak yüzde 50'lik katılım sağlanamadığı için referandum sonucu geçerli olmadı. 

  


  
Referandumda halka "Avrupa Birliği'nin, Ulusal Meclisin bile onayı alınmadan Macaristan vatandaşı olmayan kişileri Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini istiyor musunuz?" sorusu sorulmuştu.
Macaristan 2016 (Mülteci referandumu) Macaristan'da dün yapılan referandumda oy kullananların yüzde 98'i, Avrupa Birliği'nin (AB) ülkeye 2 yıl içinde 1294 mülteci yerleştirmesine yönelik planını reddetti. Ancak yüzde 50'lik katılım sağlanamadığı için referandum sonucu geçerli olmadı. Referandumda halka "Avrupa Birliği'nin, Ulusal Meclisin bile onayı alınmadan Macaristan vatandaşı olmayan kişileri Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini istiyor musunuz?" sorusu sorulmuştu.
Kıbrıs 2004 (Annan Planı referandumu)

                                    
                                    
                                    
                                    2004 Annan Planı halkoylaması, Kıbrıs Adası'nda yaşayan ve 1963'den bugüne ayrı olan iki toplumu iki kesimli tek devlet bünyesinde birleştirmek maksatıyla dönemin Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan plan için 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan halkoylaması. Annan Planı için yapılan referandum Kıbrıs Türkleri'nin kabulune rağmen Kıbrıs Rumları'nın yüzde 75.83’ünün hayır oyu vermesiüzerine hayata geçememiştir. 

  


  
Planın Rumlar tarafından reddi üzerine adanın yalnızca güneyinde egemen olan Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs adasının tamamı adına Avrupa Birliği'ne girmiştir.
Kıbrıs 2004 (Annan Planı referandumu) 2004 Annan Planı halkoylaması, Kıbrıs Adası'nda yaşayan ve 1963'den bugüne ayrı olan iki toplumu iki kesimli tek devlet bünyesinde birleştirmek maksatıyla dönemin Birleşmiş Milletler genel sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan plan için 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan halkoylaması. Annan Planı için yapılan referandum Kıbrıs Türkleri'nin kabulune rağmen Kıbrıs Rumları'nın yüzde 75.83’ünün hayır oyu vermesiüzerine hayata geçememiştir. Planın Rumlar tarafından reddi üzerine adanın yalnızca güneyinde egemen olan Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs adasının tamamı adına Avrupa Birliği'ne girmiştir.
Yunanistan 2015 (Kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşullar)

                                    
                                    
                                    
                                    Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı.  Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu.

  


  
Yunanistan, geleceği için çok kritik bir referandumu geride bırakırken, kullanılan oyların yüzde 90'ı sayıldı. Sonuç, referandum öncesi her iki görüşte olanların birbirine yakın oranda oy alacakları tezini doğru çıkarmazken, kullanılan oyun yüzde 5,8'i de geçersiz sayıldı.
Yunanistan 2015 (Kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşullar) Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı. Referanduma göre Yunanlar, kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul etmemesi yönünde karar vermiş oldu. Yunanistan, geleceği için çok kritik bir referandumu geride bırakırken, kullanılan oyların yüzde 90'ı sayıldı. Sonuç, referandum öncesi her iki görüşte olanların birbirine yakın oranda oy alacakları tezini doğru çıkarmazken, kullanılan oyun yüzde 5,8'i de geçersiz sayıldı.
İsviçre 2016 (Herkese maaş referandumu) 

                                    
                                    
                                    
                                    Referanduma katılanların yüzde 78'i, çalışan çalışmayan herkese genel maaş bağlanmasını referandumunda hayır oyu kullandı.

  


  
Öneride her ay yetişkinlere ortalama 2500 İsviçre frangı yani yaklaşık 7500 liraya yakın maaş verilmesi talep ediliyordu.
İsviçre 2016 (Herkese maaş referandumu) Referanduma katılanların yüzde 78'i, çalışan çalışmayan herkese genel maaş bağlanmasını referandumunda hayır oyu kullandı. Öneride her ay yetişkinlere ortalama 2500 İsviçre frangı yani yaklaşık 7500 liraya yakın maaş verilmesi talep ediliyordu.
İsviçre 2017 (Vatandaş olabilme kurallarının yumuşatılması referandumu)

                                    
                                    
                                    
                                    İsviçre'de seçmenler, "vatandaş olabilme kurallarının yumuşatılmasını "onayladı. Referandumda yüzde 60.4 "evet" ile onaylanan tasarı, 3. jenerasyon göçmenler için kolaylaştırılmış bir vatandaşlık süreci getirdi.

  


  
İlk etapta 25 bin kişiyi etkileyecek olan referandum sonucunun uzun vadede çok daha fazla sayıda insana vatandaşlık yolu açabilir.
İsviçre 2017 (Vatandaş olabilme kurallarının yumuşatılması referandumu) İsviçre'de seçmenler, "vatandaş olabilme kurallarının yumuşatılmasını "onayladı. Referandumda yüzde 60.4 "evet" ile onaylanan tasarı, 3. jenerasyon göçmenler için kolaylaştırılmış bir vatandaşlık süreci getirdi. İlk etapta 25 bin kişiyi etkileyecek olan referandum sonucunun uzun vadede çok daha fazla sayıda insana vatandaşlık yolu açabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >