Suriye krizinin çözümü için Cenevre-4 görüşmeleri başladı

de mistura
de mistura

Suriye iç savaşına çözüm bulmak için toplanılan ve dördüncüsünün düzenleneceği Cenevre Görüşmeleri bugün başladı. Peki bu görüşmelerde ne konuşulacak, kimler konferansa katılacak?

Suriye iç savaşına çözüm bulmak için toplanılan ve dördüncüsünün düzenleneceği Cenevre Görüşmeleri, BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın bugün yapacağı açıklama sonrası başladı.

Cenevre müzakerelerinin zeminini 2012'nin haziran ayındaki ilk toplantıda kabul edilen Cenevre 1 Bildirisi oluşturacakken, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Suriye krizinin çözümü için yapılan görüşmelerin Cenevre'ye olumlu etkisinin olacağı yorumları yapılıyor.




Kimler katılıyor?
Suriyeli muhalifler
Esed rejimi
Birleşmiş Milletler
Türkiye, Rusya, İran ve ABD.
Kimler katılıyor? Suriyeli muhalifler Esed rejimi Birleşmiş Milletler Türkiye, Rusya, İran ve ABD.
Cenevre-4 gündem maddeleri neler?

                                    
                                    Cenevre-4 müzakerelerinin, önceki BM kararları çerçevesinde yürümesi öngörülüyor. Ana gündemi siyasi değişim, Rusya'nın hazırladığı anayasa taslağı ve seçim kanununun oluşturacağı belirtiliyor.
Cenevre-4 gündem maddeleri neler? Cenevre-4 müzakerelerinin, önceki BM kararları çerçevesinde yürümesi öngörülüyor. Ana gündemi siyasi değişim, Rusya'nın hazırladığı anayasa taslağı ve seçim kanununun oluşturacağı belirtiliyor.
PYD görüşmelerde yer alacak mı?

                                    
                                    Türkiye'nin yoğun diplomasi trafiği sonucunda PKK'nın Suriye uzantısı PYD toplantıya davet edilmedi.
PYD görüşmelerde yer alacak mı? Türkiye'nin yoğun diplomasi trafiği sonucunda PKK'nın Suriye uzantısı PYD toplantıya davet edilmedi.
Cenevre-4 öncesi BM hangi kararları aldı?
Haziran 2012'de Cenevre-1 Konferansında sonra yayınlanan Cenevre Bildirisi;

Suriye'de iç savaşa son verilmesi,

Bu amaçla siyasi bir geçiş süreci başlatılması,

Tarafların onayıyla ve tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi kurulması,

Abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, 

Tutukluların serbest bırakılması maddelerini içeriyordu.
Cenevre-4 öncesi BM hangi kararları aldı? Haziran 2012'de Cenevre-1 Konferansında sonra yayınlanan Cenevre Bildirisi; Suriye'de iç savaşa son verilmesi, Bu amaçla siyasi bir geçiş süreci başlatılması, Tarafların onayıyla ve tam yetkiye sahip bir geçiş yönetimi kurulması, Abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, Tutukluların serbest bırakılması maddelerini içeriyordu.
Cenevre-3 Görüşmelerinden sonra  6 ay içinde geçiş hükümeti kurulacaktı. 18 ay içinde seçimler yapılacaktı. Ne seçim yapıldı ne de geçiş hükümeti konusunda bir anlaşma sağlandı. 

                                    
                                    *Aralık 2015'te kabul edilen 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı kabul edildi.
Cenevre-3 Görüşmelerinden sonra 6 ay içinde geçiş hükümeti kurulacaktı. 18 ay içinde seçimler yapılacaktı. Ne seçim yapıldı ne de geçiş hükümeti konusunda bir anlaşma sağlandı. *Aralık 2015'te kabul edilen 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı kabul edildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >