Türkiye'nin 'Savaşan Şahinleri'nin Musul'daki görevi ne olacak?

Türkiye'nin hava unsurlarıyla Musul operasyonuna katılması konusunda anlaşma sağlandığının duyurulmasının ardından, Türkiye'nin operasyona askeri desteğinin ne şekilde olacağının detayları ortaya çıktı.

Başbakan Binali Yıldırım, dünkü grup toplantısında Türkiye'nin Musul Operasyonu'na hava unsurlarıyla katılacağını açıkladı. Ardından Milli Savunma Bakanı koalisyon güçleriyle anlaşıldığını belirtti.

İlk olarak Başbakan Yıldırım açıkladı
Yıldırım, grup toplantısında Türkiye'nin hava unsurlarının havadan müdahale içinde yer aldığını söyledi. Bu açıklama üzerine, başlangıçta Türk jetlerinin Musul'daki hedefleri bombaladığı yorumları yapıldı. Ancak Yıldırım, grup toplantısı sonrasında TBMM'den ayrılırken sorular üzerine, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"(Havadan müdahale) şimdi, şu anda değil, prensip olarak Türkiye'nin koalisyon içinde olması konusunda bir mutabakat var. İhtiyaç duyulduğunda koalisyon içinde bizimkiler de görev alacak. Önemli olan bu koalisyonun içinde yer almaktır." dedi ve akşam saatlerinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıklama yaptı:

"Koalisyon güçleriyle anlaştık, Musul operasyonundayız"
İtalya'nın başkenti Roma'daki Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Toplantısı'na katılan Işık, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Işık, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı sorusuna, "Musul operasyonuna hava unsurlarımızın katılması yönünde koalisyon güçleriyle mutabakata vardık" yanıtını verdi.

Peki Türkiye'nin Musul Operasyonu'ndaki askeri desteği nasıl olacak?

Hürriyet, Türkiye ile ABD'nin mutabakata vardığı anlaşmanın detaylarına da ulaştı. Türkiye, Musul operasyonundaki koalisyon görevlerine savaş uçakları tahsis edecek. Kuveyt'teki harekât komutanlığı operasyon emirlerine Türk jetlerini de dahil edecek. Türk jetleri, sivil zayiat riski olan operasyonlar da ise yer almayacak. Savaşan şahinlerin günde en az 2, en çok 10 uçuş yapması öngörülüyor. Savaşan şahinler, Kuveyt'teki Musul Koalisyon Komuta Merkezi emrine tahsis edildi. Jetlerimiz "Sivil zayiat" riski olan alanlar dışında terör örgütü IŞİD hedeflerini bombalayacak.

"İncirlik ve Diyarbakır hava üsleri var, İHA'lar PKK'dan dolayı yok"
Anlaşma çerçevesinde Musul operasyonu için İncirlik'teki koalisyon uçakları da kullanılacak. Diyarbakır'daki hava üssü ise Musul'a yönelik hava operasyonunun muhabere, arama ve kurtarma merkezi olacak. Koalisyon, muhabere, arama ve kurtarma unsurları olmadan hiçbir hava operasyonu yürütemiyor. Bu arada, operasyonda kritik rol oynayan insansız hava araçları (İHA) konusunda Türkiye'nin bir katkısı olmayacak.Türkiye'nin PKK ile mücadelede İHA'ları aktif kullanması nedeniyle Ankara, elindeki İHA'ları Musul koalisyonuna vermedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >