Yıldırım: "Ülkenin ana meselelerinde iktidar - muhalefet ayrımı olmayacak. Millet ayrışma istemiyor"

Başbakan Yıldırım: "Uzlaşma ortamının devam ettirmek için iktidar sorumluluğunu bilerek hareket edeceğiz. Ülkenin ana meselelerinde iktidar muhalefet ayrımı olmayacak. Millet ayrışma istemiyor."

Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Türkiye'nin önünde güzel günler olduğunu, uzlaşma ortamını devam ettirmek için iktidar sorumluluğunu bilerek hareket edecelerini belirten Yıldırım, ""Mini anayasa konusunda mutabık olduğumuz, anlaştığımız maddeleri meclise getirerek oylamak suretiyle kısmi de olsa bir değişikliği, milletin ihtiyacı olan ve artık vesayet döneminden kalan maddeleri değiştirmiş olacağız. Tam kapsamlı anayasa olmasa da yeni bir anayasa yolunda önemli bir adımı anlaşarak yapabilmeyi başaracağız" diye konuştu.

"Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü çok önemsiyoruz"

Başbakan Yıldırım, Suriye konusu ile ilgili olarak, burada Türkiye'nin duruşunun çok net olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü çok önemsiyoruz. Sadece biz önemsemiyoruz, İran da diğer ülkeler de önemsiyor. Orada ayrı ayrı devletçiklerin oluşturulmaya çalışılması veya böyle bir düşüncenin var olması, Suriye'nin bu halinin daha onlarca yıl devam etmesi anlamına geliyor. Bu da zaten büyük bir tahribat yaşayan ülkenin bir daha belini doğrultamaması anlamına da gelir. Bu insanların, geleceği hakkında söz sahibi olacağı tek bir Suriye devletinin oluşturulması, bütün etnik yapıların temsil edilmesi olmazsa olmaz şarttır. Bu işin paydaşları, çözümü bu çerçevede oluşturmak mecburiyetindedir."


"Kürt vatandaşlarımızın asla terör örgütünden bir beklentinleri yok"


Yıldırım: "Bölge insanı, Kürt vatandaşlarımızın asla ve asla terör örgütünden bir beklentileri yok." diyen Yıldırım, "Terör örgütü ancak kan, gözyaşı, ısdırap veriyor ve bu ısdırabı bölge insanı artık yaşamak istemiyor. PKK terör örgütü veya onun etkisinden kendini kurtaramayan siyasi uzantıları asla ve asla bölge insanının hiçbir sorununa çözüm üretemedikleri gibi bölge insanının bugün en büyük sorunu haline geldiler." şeklinde konuştu.

"Reform niteliğinde düzenlemeler yaptık"

"Burada sadece söyleyeceğim şudur, iki husus var. Bunlardan bir tanesi özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de hayatın süratle normale döndürülmesi ve ekonomi ile ilgili konuların hiç gecikmeye mahal vermeden çözümlenmesi. Bu anlamda parlemento bombalanmasına rağmen kapalı kalmadı. Her biri büyük reform niteliğinde düzenlemeler yaptık. Bunlarda neler var? Yatırımcının işini kolaylaştıran ciddi teşvikler var."

"İşadamlarımızın, sanayicilerimizin, devletle davalarını sulh yoluyla çözecekleri kapsamlı kararlar aldık. Vergi borcunu varsa onu yeniden yapılandırma, faizlerini affetme ve ödeme kolaylığı sağlamadan tutun, stok fazlasının çözülmesine, kasa fazlasının halledilmesine, bazı varlıkların kayıt dışı ya da yastık altı varlıkların bankalara yatırılarak herhangi bir tahkikata mahal vermeden ekonomiye kazandırılmasına karar verdik." diye konuştu.



















Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >