8 başlıkta ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sisteminin merak edilenleri

s-400 füze savunma sistemi
s-400 füze savunma sistemi

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Rusya ile S-400 füze savunma sistemine ilişkin anlaşmanın yapıldığını açıkladı. Fakat ABD ısrarla buna karşı olduğunu ifade ediyor. Biz de S-400 füze savunma sisteminini kullanan ülkeleri ve ABD'nin iddialarını 8 başlıkta cevapladık.

Çevresindeki tehlikeli gelişmelere ve yıllardır süren savaşlara rağmen Türkiye’nin uzun menzilli füze savunma sistemi bulunmuyor. Bu konuda daha önce birçok ülkenin kapısını çalan Türkiye, 2013 yılında Çin'in kazandığı hava savunma sistemi ihalesini iptal etmişti.

Rusya ile yaklaşık bir yıldır devam eden görüşmeler neticesinde S-400 füze savunma sistemine ilişkin anlaşmanın yapıldığı açıklandı. Ancak Washington yönetimi, Türkiye’nin uzun menzilli füze savunma sistemi almasına karşı çıkıyor.

ABD neden istemiyor?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Colorado’da düzenlenen bir forumda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 ileri teknoloji hava savunma sistemi satın aldığına yönelik haberlerin sorulması üzerine ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford, "Bu yönde yapılan haberler doğru değil. Türkiye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almadı. Bunu yapmış olsalardı, bu durum kaygı verici olurdu ancak yapmadılar." dedi. Dikkat çeken açıklamadan önce de ABD’li yetkililerin S-400 sisteminin NATO’ya entegre olmasının sorun teşkil edebileceği yorumları yapılmıştı.ABD’li yetkililer S-400’lerin NATO'ya entegrasyonunun olmayacağını iddia ediyor. Tabi ki bu görünen ve arkası boş bir iddia. Çünkü Yunanistan’ın Rusya’dan aldığı ve Girit Adası’na konuşlandırdığı S-300 füzeleri, NATO’ya entegre durumda ve NATO görevlerini yapıyor.
ABD neden istemiyor? Colorado’da düzenlenen bir forumda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 ileri teknoloji hava savunma sistemi satın aldığına yönelik haberlerin sorulması üzerine ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford, "Bu yönde yapılan haberler doğru değil. Türkiye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almadı. Bunu yapmış olsalardı, bu durum kaygı verici olurdu ancak yapmadılar." dedi. Dikkat çeken açıklamadan önce de ABD’li yetkililerin S-400 sisteminin NATO’ya entegre olmasının sorun teşkil edebileceği yorumları yapılmıştı.ABD’li yetkililer S-400’lerin NATO'ya entegrasyonunun olmayacağını iddia ediyor. Tabi ki bu görünen ve arkası boş bir iddia. Çünkü Yunanistan’ın Rusya’dan aldığı ve Girit Adası’na konuşlandırdığı S-300 füzeleri, NATO’ya entegre durumda ve NATO görevlerini yapıyor.
ABD, 2013’te Çin ile imzalanan füze anlaşmasına da karşı çıkmıştı

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    2013 yılında Çin ile yapılan füze anlaşması sonrasında ABD yine “NATO’ya entegre sorununu” ileri sürmüş, Türkiye’nin Çin füzesinin gerekirse NATO’ya entegre edilmeyeceğini ve milli hava ağında kullanılacağını vurgulamasına rağmen ABD ikna edilememişti. Türkiye, Çin'in kazandığı 3 milyar 400 milyon dolarlık uzun menzilli füze ihalesini iptal etti.
ABD, 2013’te Çin ile imzalanan füze anlaşmasına da karşı çıkmıştı 2013 yılında Çin ile yapılan füze anlaşması sonrasında ABD yine “NATO’ya entegre sorununu” ileri sürmüş, Türkiye’nin Çin füzesinin gerekirse NATO’ya entegre edilmeyeceğini ve milli hava ağında kullanılacağını vurgulamasına rağmen ABD ikna edilememişti. Türkiye, Çin'in kazandığı 3 milyar 400 milyon dolarlık uzun menzilli füze ihalesini iptal etti.
Washington, Patriot'ları Türkiye'ye hangi şartlar ile satıyor?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye’nin Çin'den uzun menzilli füze almasını engelleyen Amerika, Türkiye’ye diğer şirketlerin tekliflerine göre çok pahalı olan Patriot hava savunma sistemi satmayı kabul etti. Ancak Türkiye’nin öncelikleri arasında olan teknoloji transferi talebini reddetti, sisteme sadece ABD’li mühendislerin müdahalesine imkan tanıdı. Bu, Patriot sisteminin kime karşı ve nerede kullanılacağını konusunda ABD’ye bilgi vermek anlamına geliyor.
Washington, Patriot'ları Türkiye'ye hangi şartlar ile satıyor? Türkiye’nin Çin'den uzun menzilli füze almasını engelleyen Amerika, Türkiye’ye diğer şirketlerin tekliflerine göre çok pahalı olan Patriot hava savunma sistemi satmayı kabul etti. Ancak Türkiye’nin öncelikleri arasında olan teknoloji transferi talebini reddetti, sisteme sadece ABD’li mühendislerin müdahalesine imkan tanıdı. Bu, Patriot sisteminin kime karşı ve nerede kullanılacağını konusunda ABD’ye bilgi vermek anlamına geliyor.
S-400’ler Patriot’lardan daha mı iyi?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    400 kilometre menzilli ve 30 kilometre irtifaya sahip olan S-400 füze savunma sistemleri, aynı anda 36 ve gerektiğinde de çift batarya ile 72 hedefe bağlanabiliyor. Kabiliyet olarak ABD’nin Patriot sistemlerinden çok daha iyi bir hava savunma sistemi olduğu biliniyor.
S-400’ler Patriot’lardan daha mı iyi? 400 kilometre menzilli ve 30 kilometre irtifaya sahip olan S-400 füze savunma sistemleri, aynı anda 36 ve gerektiğinde de çift batarya ile 72 hedefe bağlanabiliyor. Kabiliyet olarak ABD’nin Patriot sistemlerinden çok daha iyi bir hava savunma sistemi olduğu biliniyor.
Türkiye şu an anlaşma imzalasa S-400 füzeleri ne zaman Türkiye’nin eline geçer?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Sputnik’te yer alan haberde S-400 füzeleri üreten Almaz-Antey şirketinin kapasitesine atıfta bulunarak yapılan yorumda, ilk olarak 2018 yılında Çin'in bu füzeleri alacağı, sırada ise Hindistan'ın olduğu belirtildi. Habere göre, Türkiye ise füzeleri ancak 2020 yılında alabilir.
Türkiye şu an anlaşma imzalasa S-400 füzeleri ne zaman Türkiye’nin eline geçer? Sputnik’te yer alan haberde S-400 füzeleri üreten Almaz-Antey şirketinin kapasitesine atıfta bulunarak yapılan yorumda, ilk olarak 2018 yılında Çin'in bu füzeleri alacağı, sırada ise Hindistan'ın olduğu belirtildi. Habere göre, Türkiye ise füzeleri ancak 2020 yılında alabilir.
NATO'da Rus füze sistemi kullanan ülkeler var mı?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Avrupa Birliği içerisindeki NATO üyesi 4 ülke S-200 ve s-300 gibi füze savunma sistemlerini elinde bulunduruyor. Bu ülkeler; Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya
NATO'da Rus füze sistemi kullanan ülkeler var mı? Avrupa Birliği içerisindeki NATO üyesi 4 ülke S-200 ve s-300 gibi füze savunma sistemlerini elinde bulunduruyor. Bu ülkeler; Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya
Türkiye’nin komşularında füze savunma sistemi var mı?

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Avrupalı komşularımızdan Yunanistan'da NATO sistemlerine entegre ABD yapımı Patriot ve Rus malı S-300, Bulgaristan'da ise S-300 var. Suriye'de de yine S-300 hava savunma sisteminin konuşlandırıldığı ve Azerbaycan ile İran'ın S-300 aldığı biliniyor.
Türkiye’nin komşularında füze savunma sistemi var mı? Avrupalı komşularımızdan Yunanistan'da NATO sistemlerine entegre ABD yapımı Patriot ve Rus malı S-300, Bulgaristan'da ise S-300 var. Suriye'de de yine S-300 hava savunma sisteminin konuşlandırıldığı ve Azerbaycan ile İran'ın S-300 aldığı biliniyor.
Türkiye'ye konuşlandırılması halinde S-400 füzelerinin menzilleri nasıl olacak?
Türkiye'ye konuşlandırılması halinde S-400 füzelerinin menzilleri nasıl olacak?
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >