ABD, Venezuela'ya yaptırıma hazırlanıyor

ABD, Venezuela'ya yaptırıma hazırlanıyor
ABD, Venezuela'ya yaptırıma hazırlanıyor

ABD'de Trump yönetimi, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu, diktatörlüğe yol açacağı iddia edilen yeni bir meclis kurma çabalarından vazgeçirmek için önde gelen bazı siyasilere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

Adlarının açıklanmasını istemeyen üst düzeyli Amerikalı yetkililerin Reuters'e verdiği bilgiye göre yaptırımlar, insan hakları ihlalleriyle suçlanan Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ve Sosyalist Parti'nin iki numaralı ismi Diosdado Cabello'ya uygulanacak.

Başkan Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada eğer Maduro ülke anayasasını değiştirme yetkisine sahip olacak ve tüm diğer kurumların üstünde yer alacak yeni bir yasama organı kurmaktan vazgeçmezse "ağır ve acil yaptırımlar getireceğini" söylemişti.

Trump yönetiminde önde gelen bir yetkili, "Venezuela'nın petrol sektörüne yönelik yaptırımlar dahil her türlü seçenek masada" dedi.

ABD'nin Venezuela vatandaşlarına getirebileceği yaptırımlar bu kişilerin ABD'deki mal varlıklarının dondurulması ve bu kişilerle ABD'den kimsenin iş yapmaması sonucunu doğurabilir.

Yetkili, bu yaptırımlar arasında ülkenin ABD'ye yaptığı ham petrol ihracatının da olabileceğini söyledi.

ABD, yeni kurucu meclis için Venezuela'da 30 Temmuz'da yapılacak oylamayı engellemeye çalışıyor.

ABD'nin iktidardaki Sosyalist Parti'ye karşı tavrı Maduro'yu öfkelendirse de, milliyetçi bir söylemi sürdürmesine imkan tanıyor.

ABD'nin tehditlerini görüşmek üzere yapılan özel bir güvenlik kurulu toplantısında konuşan Maduro, "Hiç kimse, hiçbir yabancı hükümet Venezuela'ya emir veremez. Donald Trump Venezuela'nın patronu değildir" dedi.

Halk desteğine sahip olan muhalefetin giderek büyüyen protesto eylemleri ve Avrupa Birliği ile büyük Güney Amerika ülkelerinin uyarılarına rağmen Maduro, 30 Temmuz oylamasının yapılmasında ısrarlı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >