"Kılıçdaroğlu'nun komisyona ilişkin ithamları kabul edilemez"

​"Kılıçdaroğlu'nun komisyona ilişkin ithamları kabul edilemez"
​"Kılıçdaroğlu'nun komisyona ilişkin ithamları kabul edilemez"

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun komisyona ilişkin "Araştırma değil, savuşturma" şeklindeki ithamını reddettiklerini söyledi.

TBMM FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda gerçekleştirilen özel oturumda konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun komisyona ilişkin ithamlarda bulunduğunu, bunların kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Raporun, "Siyaset" başlıklı bölümünde, CHP'nin darbe girişimi sonrası takındığı olumlu tavra ilişkin memnuniyete yer verildiğini anlatan Petek, "Ama sonradan eski huy depreşti, alışkanlıklar ortaya çıktı." dedi.

CHP'nin, 17-25 Aralık sonrasında FETÖ'nün basın organlarını, finans kuruluşlarını ve dershanelerini koruyan bir tavır takındığını, buna ilişkin video ve fotoğrafların ellerinde olduğuna dikkati çeken Petek, "Meclisin bize verdiği görevi ifa ederken, bu bilgi ve belgeleri görmezden mi gelecektik? Elbette herkesin ilgili bölümü değerlendirmesi için raporumuzda bunlar yer alacaktı ve yer aldı." ifadelerini kullandı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın komisyona gelmemesine ilişkin eleştirileri anımsatan Petek, bu kişilere yöneltilmesi istenen soruların kendisine bildirilmesini istediklerini, ancak bunun yapılmadığını belirtti.

Belge ve bilgi isteme konusunda sessiz kalanların sonra komisyonu itham ettiğini dile getiren Petek, CHP "Öngörülmeyen, önlenmeyen, sonuçlarından istifade edilen kontrollü darbe" başlığıyla verdiği muhalefet şerhi ile FETÖ ile aynı çizgiye oturduğunu söyleyerek, "Çünkü, darbe girişimine 'tiyatro' diyen FETÖ'dür. FETÖ'nün elebaşı Gülen'dir." diye konuştu.

Komisyon üyesi CHP'li Aytun Çıray'ın "Biz senaryo değerlendirmelerini asla kabul etmiyoruz." dediğini anımsatan Petek, ancak bir süre sonra FETÖ'nün değerlendirmelerinin Kılıçdaroğlu'nun ağzından aynen çıktığına dikkati çekti.

Eleştiriye saygı duyduklarını vurgulayan Petek, şöyle devam etti:

"Bu çatıyı bombalayan, bu örgütü görmezden gelip de kontrollü darbe söylemini dile getiren her kim olursa olsun çizgisi ihanet çizgisidir, çizgisi miletin karşısındadır, çizgisi FETÖ'nün yanındadır. Ya komisyondaki üyeleri 'bu bir senaryo, kontrollü darbe değildir' derken samimi değildi, doğruyu konuşmuyorlardı ya da Genel Başkanları Sayın Kılıçdaroğlu doğruyu konuşmuyor. Önce aralarında bir mutabakat sağlasınlar, sonra milletin karşısına geçsinler.

15 Temmuz darbe girişimi münasebetiyle yapılan özel toplantıda, bu değerlendirmelerimizi hazmedememenin verdiği sıkıntıyla Sayın Kılıçdaroğlu'nun komisyonumuzu, 'Araştırma değil, savuşturma' şeklindeki ithamını reddediyoruz. Komisyonumuzun raporu, objektif, tarafsız, komisyona ulaştırılan bilgi, belgelere, komisyonunumuza çok önemli bilgiler veren değerli konukların açıklamalarına dayanmaktadır.

Eğer bizden 'efendim bazı bilgi belgeleri görmeyin' veya 'görmezden gelin' veyahut 'CHP'nin, Zaman gazetesine yargı kararıyla el konulurken göğsünü siper eden milletvekillerini görmeyin', 'şirketlerine el konulduğunda yargıyı 'sarayın yargısı' diye itham ettiklerinde bunları duymayın' diyenler varsa biz böyle bir çalışmanın içinde değiliz. Objektif, tarafsız çalışıyoruz ve çalıştık, raporumuzda bu doğrultuda."

"Raporun basımı durduruldu mu?" sorusu üzerine Petek, "Biz raporu Meclis Başkanlığına teslim ettik, bizim açımızdan o çalışma bitmiştir. Bizi görevlendiren makam TBMM. Mecliste yapılan müracaatlar üzerine bize bir dönüş yazılı olarak gelirse onu tekrar değerlendirmemiz lazım. " ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >