Pakistan Başbakanı Şerif'in görevden uzaklaştırılması kararı

Şerif
Şerif

Navaz Şerif'in yargı kararıyla görevden uzaklaştırılmasının ardından partisi, boşalan başbakanlık koltuğuna Şerif'in kardeşi, Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif'i aday gösterecek.

Pakistan'da iktidardaki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) Partisinin, Navaz Şerif'in yerine yeni başbakan adayı olarak kardeşi, Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif'i göstereceği bildirildi.

Pakistan Müslüman Birliği-Navaz Partisi Meclis Komitesi toplantısında alınan karara göre, Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Şahid Hakan Abbasi'nin, Şahbaz Şerif'in görevinden istifa edip, başbakanlık koltuğuna oturacağı zamana kadar geçici olarak başbakanlık görevini yürütmesi planlanıyor.

Şahbaz Şerif'in Pencap Eyalet Başbakanlığından istifa etmesinin ardından en az 45 gün içinde meclis tarafından seçilerek yeni başbakan olması bekleniyor.

Navaz Şerif'ten boşalan meclis koltuğu için yapılacak ara seçimin eylül başında yapılması öngörülüyor.

Yeni başbakan ve geçici başbakanın, 342 kişilik Ulusal Mecliste, koalisyon ortaklarıyla 209 koltuğa sahip PML-N'den seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, 28 Temmuz'da, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Başbakan Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına karar vermişti. Ayrıca Maliye Bakanı Muhammed İshak Dar da görevden uzaklaştırılmıştı.

Mahkeme, "Pakistan Başbakanının parlamento ve mahkemeye karşı dürüst davranmadığını" belirterek, Şerif'in artık başbakanlık koltuğuna "layık olmadığını" bildirmişti. Mahkeme kararına göre, Şerif ömür boyu siyasetten men edilmişti.

Şahbaz Şerif kimdir

Şahbaz Şerif, 23 Eylül 1951'de dünyaya geldi. Şerif, Lahor kentindeki Government College Üniversitesinde lisans eğitimini tamamladı.

Anayasa Mahkemesi tarafından görevden azledilen eski Başbakan Navaz Şerif'in kardeşi olan Şahbaz Şerif, 8 Haziran 2013'ten bu yana Pencap Eyalet Başbakanlığı görevini yürütüyor.

Şahbaz Şerif, 1980'li yıllarda ülkenin en büyük şirketlerinden İttifak Holding'in hızlı büyümesinde abisi Navaz Şerif ile birlikte önemli rol oynadı.

1988'de Pencap Eyalet Meclisine seçilen Şahbaz Şerif, 1990'da Ulusal Meclise girdi. 1993'te tekrar Pencap Eyalet Meclisine seçilen Şerif, 1997'de Pencap Eyalet Başbakanlığı görevine getirildi.

General Pervez Müşerref'in 1999'daki askeri darbesinin ardından dönemin başbakanı abisi Navaz Şerif ile birlikte 2007'ye kadar Suudi Arabistan'da yaşayan Şahbaz Şerif 2007'de Pakistan'a döndü.

Şahbaz Şerif, PML-N'nin 2008 genel seçimlerinde Pencap eyaletinde gösterdiği seçim başarısının ardından ikinci kez Pencap Eyalet Başbakanı oldu.

Şahid Hakan Abbasi kimdir

PML-N Partisinin önde gelen siyasilerinden Abbasi, 1958'de dünyaya geldi. ABD'deki California Üniversitesinde elektrik mühendisliği bölümünden mezun olan Abbasi, George Washington Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladı.

1988 genel seçimlerinde ilk kez Ulusal Meclise seçilen Abbasi, 1997-1999 yılları arasında Pakistan Havayolları (PIA) Genel Müdürlüğüne getirildi.

Abbasi, General Pervez Müşerref'in 1999'da yaptığı askeri darbenin ardından tutuklandı ve 2 yıl hapis yattı.

2008'de Ticaret ve Savunma Üretimi Bakanlığı görevini yürüten Abbasi, 2013'ten bu yana Şerif hükümetinin Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev yapıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >