Polonya Cumhurbaşkanı'ndan protestolara neden olan yargı tasarısına veto

Polonya Cumhurbaşkanı'ndan protestolara neden olan yargı tasarısına veto
Polonya Cumhurbaşkanı'ndan protestolara neden olan yargı tasarısına veto

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, ülke genelinde protestolara neden olan yargı tasarısını onaylamayacağını açıkladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, iktidar partisinin yargı organlarını denetim altına almayı amaçladığı gerekçesiyle eleştirilen yasa tasarısını veto edeceğini bildirdi.

Duda, ulusal televizyon kanalından yaptığı açıklamada, milletvekilleri ve Adalet Bakanına, Yüksek Mahkeme üyelerini yargı çevrelerine danışmadan atama yetkisi veren yasa tasarısını onaylamayacağını duyurdu.

Duda, Cumhurbaşkanı olarak bu yasanın adaleti güçlendireceğini düşünmediğini kaydetti.

Polonya'da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümetinin yüksek yargı organlarına üye seçim kurallarını düzenleyen yasa değişikliğine karşı yapılan protestolar 8 gündür devam ediyor.

Muhalifler yasaya, yargı bağımsızlığını azaltacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Tasarı Avrupa Birliği (AB) çevrelerini de rahatsız etmiş, AB yetkilileri tasarıyı, yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle kınamıştı. Avrupa Komisyonun Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Brüksel'in hukuk devleti aleyhine atılan adımlara karşı Polonya'yı birlikteki oy haklarından yoksun bırakabileceği uyarısında bulunmuştu.

PiS ise yargının "sadece seçkin sınıfa hizmet ettiğini ve yozlaştığını" iddia ederek tasarıyı savunuyor. PiS lideri Jaroslaw Kaczynski, ülkedeki yargı sisteminin komünist dönemin devamı niteliğinde olduğunu ve "radikal değişiklere" ihtiyaç duyulduğunu ileri sürmüştü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >