'Afgan kızı' yıllar sonra konuştu: Bana yarardan çok zararı oldu

Henüz 10 yaşındayken National Geographic'te yayınlanan kapak fotoğrafıyla ölümsüzleşen 'Afgan kızı' lakaplı Şerbet Gula, yıllar sonra ilk kez konuştu.

Sahte kimlikle Pakistan'da oturma izni almak suçundan sınır dışı edildikten sonra ülkesi Afganistan'a geri dönen 'Afgan kızı' Şerbet Gula, "O fotoğrafın geçmişte bana yarardan çok zararı oldu. Beni ünlü yaptı ama aynı zamanda tutuklanmama da neden oldu" dedi.

Henüz 10 yaşındayken National Geographic dergisine 1985'te kapak olan fotoğrafıyla ölümsüzleşen 'Afgan kızı' lakaplı Şerbet Gula, yıllar sonra ilk kez konuştu. Gula, sahte kimlikle oturum izni almak suçundan geçen yıl Pakistan'da 15 gün hapis yattı.
Sınır dışı edilen Gula, 35 yılın ardından Afganistan'a geri döndü. Şu anda bir oğlu ve 3 kızıyla birlikte Afganistan'ın Kabil kentinde ikamet ediyor.



" Hayatımdaki en zor ve en kötü olaydı"
Gula, "Orada (Pakistan) güzel zaman geçirdik. İyi komşularımız vardı. Kardeşlerimizle beraber yaşadık. Ancak en sonunda Pakistan hükümetinin bana bu şekilde davranmasını beklemiyordum" dedi.

Sahte kimlik iddiasıyla Pakistan'da gözaltına alınmadan 2 gün önce ülkesine dönmek için evini sattığını belirten Gula, "Polislere kimlik kartını sadece iki şey için yaptığımı söyledim. Çocuklarımı okula gönderebilmek ve evimi satabilmek için. Kimliğim olmadan bunları yapamazdım" ifadelerini kullandı.

Pakistan'da 15 gün cezaevinde kaldıktan sonra, olayın dünya çapında ses getirmesi nedeniyle Pakistan hükümetinin kendisine ülkede kalmayı önerdiğini belirten Gula, "Onlara ülkeme gideceğimi söyledim. 'Bana burada 35 yıl izin verdiniz. Ve en sonunda böyle davrandınız. Bu yeterli.' dedim. Hayatımdaki en zor ve en kötü olaydı" dedi.
" Hayatımdaki en zor ve en kötü olaydı" Gula, "Orada (Pakistan) güzel zaman geçirdik. İyi komşularımız vardı. Kardeşlerimizle beraber yaşadık. Ancak en sonunda Pakistan hükümetinin bana bu şekilde davranmasını beklemiyordum" dedi. Sahte kimlik iddiasıyla Pakistan'da gözaltına alınmadan 2 gün önce ülkesine dönmek için evini sattığını belirten Gula, "Polislere kimlik kartını sadece iki şey için yaptığımı söyledim. Çocuklarımı okula gönderebilmek ve evimi satabilmek için. Kimliğim olmadan bunları yapamazdım" ifadelerini kullandı. Pakistan'da 15 gün cezaevinde kaldıktan sonra, olayın dünya çapında ses getirmesi nedeniyle Pakistan hükümetinin kendisine ülkede kalmayı önerdiğini belirten Gula, "Onlara ülkeme gideceğimi söyledim. 'Bana burada 35 yıl izin verdiniz. Ve en sonunda böyle davrandınız. Bu yeterli.' dedim. Hayatımdaki en zor ve en kötü olaydı" dedi.
Hiç kimse evsiz kalmasın istiyor
Afganistan'da yeni bir hayata başlamak istediğini söyleyen Gula, "Bir yardım kuruluşu veya hastane kurarak bütün fakir, yetim ve dul insanlara yardım etmek istiyorum. Umarım bu ülkeye barış gelir ve hiç kimse evsiz kalmaz. Allah bu ülkeyi düzeltsin" ifadelerini kullandı.
Hiç kimse evsiz kalmasın istiyor Afganistan'da yeni bir hayata başlamak istediğini söyleyen Gula, "Bir yardım kuruluşu veya hastane kurarak bütün fakir, yetim ve dul insanlara yardım etmek istiyorum. Umarım bu ülkeye barış gelir ve hiç kimse evsiz kalmaz. Allah bu ülkeyi düzeltsin" ifadelerini kullandı.
"Fotoğrafın getirdiği ünü sevmiyordum"
"Önceleri fotoğrafın bana getirdiği ünü ve medyayı sevmiyordum. Ama şimdi o fotoğraftan gelen parayla dul ve yetim kalmış birçok kişiye yardım ediyorum. Bu da bana onur veriyor. Gurur duyuyorum" diyen Gula, fotoğrafı kendisine ilk olarak kardeşinin gösterdiğini belirterek "Çok şaşırmıştım. İlk başta fotoğrafın çok fazla yayılmasından dolayı biraz endişelendim. Ancak daha sonra fotoğrafın birçok mülteciye yardım edilmesine sebep olduğunu görünce mutlu oldum" şeklinde konuştu.
"Fotoğrafın getirdiği ünü sevmiyordum" "Önceleri fotoğrafın bana getirdiği ünü ve medyayı sevmiyordum. Ama şimdi o fotoğraftan gelen parayla dul ve yetim kalmış birçok kişiye yardım ediyorum. Bu da bana onur veriyor. Gurur duyuyorum" diyen Gula, fotoğrafı kendisine ilk olarak kardeşinin gösterdiğini belirterek "Çok şaşırmıştım. İlk başta fotoğrafın çok fazla yayılmasından dolayı biraz endişelendim. Ancak daha sonra fotoğrafın birçok mülteciye yardım edilmesine sebep olduğunu görünce mutlu oldum" şeklinde konuştu.
Yaşlı hali yeniden kapak oldu
Ünlü fotoğrafçı Steve McCurry tarafından 1985'te fotoğrafı çekilen ve National Geographic'in haziran sayısına kapak olan 'Afgan kızı' Gula bütün dünyada tanındı. O tarihten sonra uzun yıllar Gula'ya bir daha ulaşılamadı.

2002'de ise McCurry'nin de aralarında bulunduğu National Geographic ekibi, Afganistan'ın ücra bir bölgesinde Gula'ya ulaşmayı başardı.

Yıllar sonra izi bulunan Gula'nın yaşlanmış hali tekrar National Geographic dergisine kapak oldu.
Yaşlı hali yeniden kapak oldu Ünlü fotoğrafçı Steve McCurry tarafından 1985'te fotoğrafı çekilen ve National Geographic'in haziran sayısına kapak olan 'Afgan kızı' Gula bütün dünyada tanındı. O tarihten sonra uzun yıllar Gula'ya bir daha ulaşılamadı. 2002'de ise McCurry'nin de aralarında bulunduğu National Geographic ekibi, Afganistan'ın ücra bir bölgesinde Gula'ya ulaşmayı başardı. Yıllar sonra izi bulunan Gula'nın yaşlanmış hali tekrar National Geographic dergisine kapak oldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >