Baharatlarınıza ömür katacak önemli detaylar

Baharatların saklanma koşulları
Baharatların saklanma koşulları

Baharatlarınızı saklarken veya satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli şeyler bulunmaktadır.

Özellikle ülkemizde yoğun bir şekilde kullanılan baharatlar, yemeklerimizin lezzetine lezzet katmak için kullanıldığı gibi, sağlık için de kullanıldığı görülür. Örnek vermek gerekirse zencefili sağlığımız için birçok yerde kullanırız. Bunun dışında karabiberi de aynı şekilde kullandığımız olmaktadır. Fakat yemek kültürümüzde büyük bir öneme sahip olan baharatlar mutfağımızda büyük bir alan kaplamaktadır. Peki, baharatların da bir ömrü olduğunu ve hatta bazı durumlarda bu ömrün çok kısaldığını da biliyor musunuz? Evet, dikkatsiz kullanım sonucu ve yanlış saklama koşullarında baharatlarımız artık kullanılmayacak hale gelebilirler. Bunun için birazdan söyleyeceğimiz önerileri dikkat ederseniz baharatlarınıza ömür katabilirsiniz.
Ambalajlara dikkat etmemiz gerek
En çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir satın alırken ambalajdaki deformeler. Baharatı satın alırken ambalajı iyice kontrol etmelisiniz. Belki küçük bir delik bile alacağınız baharatın ömrünü çok çok kısaltmış olabilir. Veya ambalajı elinize aldığınızda fark edemediğiniz küçücük bir delik nedenli il baharat nemlenmiş olabilir.
Ambalajlara dikkat etmemiz gerek En çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir satın alırken ambalajdaki deformeler. Baharatı satın alırken ambalajı iyice kontrol etmelisiniz. Belki küçük bir delik bile alacağınız baharatın ömrünü çok çok kısaltmış olabilir. Veya ambalajı elinize aldığınızda fark edemediğiniz küçücük bir delik nedenli il baharat nemlenmiş olabilir.
Son kullanma tarihine dikkat edin
Baharatların da diğer yiyecekler gibi doğal bir ömürleri vardır. Son kullanma tarihi geçmiş baharatı zaten almayın fakat son kullanma tarihine yakın olan baharatı da tercih etmemeye gayret gösterin. Bu sayede satın almanızın üzerinden çok geçmeden baharatınızın ömrü tükenmesin.
Son kullanma tarihine dikkat edin Baharatların da diğer yiyecekler gibi doğal bir ömürleri vardır. Son kullanma tarihi geçmiş baharatı zaten almayın fakat son kullanma tarihine yakın olan baharatı da tercih etmemeye gayret gösterin. Bu sayede satın almanızın üzerinden çok geçmeden baharatınızın ömrü tükenmesin.
Tazesini alıp kendiniz öğütün
Kullandığınız baharatları bitki iken veya tohum halinde aktarlardan veya marketlerden satın alarak evde kendiniz öğütün. Bu sayede hem çok daha lezzetli baharatlar elde etmiş olursunuz hem de baharatlarınız ömrüne ömür katmış olursunuz.
Tazesini alıp kendiniz öğütün Kullandığınız baharatları bitki iken veya tohum halinde aktarlardan veya marketlerden satın alarak evde kendiniz öğütün. Bu sayede hem çok daha lezzetli baharatlar elde etmiş olursunuz hem de baharatlarınız ömrüne ömür katmış olursunuz.
Taze baharat alırken dikkat etmeniz gerekenler
Eğer ki baharatlarınızı taze almayı tercih ediyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bazı baharatların üzerinde oluşan lekeler onların deforme olduğunun göstergesidir. Elinizden geldiği kadar lekeli baharat almamaya çalışın.
Taze baharat alırken dikkat etmeniz gerekenler Eğer ki baharatlarınızı taze almayı tercih ediyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bazı baharatların üzerinde oluşan lekeler onların deforme olduğunun göstergesidir. Elinizden geldiği kadar lekeli baharat almamaya çalışın.
Tüketeceğiniz kadar alın
Birçoğumuzun evinde kilolarca baharat bulunmaktadır. Fakat bu doğru değildir. Diğer maddelerde de dediğimiz gibi doğal bir ömre sahip olan baharatlar kilolarca alınacak kadar dayanıklı olmayabilir. Bu yüzden satın alırken tüketeceğiniz kadar baharat satın almaya özen gösterin.
Tüketeceğiniz kadar alın Birçoğumuzun evinde kilolarca baharat bulunmaktadır. Fakat bu doğru değildir. Diğer maddelerde de dediğimiz gibi doğal bir ömre sahip olan baharatlar kilolarca alınacak kadar dayanıklı olmayabilir. Bu yüzden satın alırken tüketeceğiniz kadar baharat satın almaya özen gösterin.
Cam kavanozlarda saklayın
Baharatları cam kavanozda saklamak onların ömrünü uzatmak ile doğru orantılıdır. Çünkü cam kavanozlar hava geçirmeyeceği için baharatınızın nemlenmesinin önüne geçecektir.
Cam kavanozlarda saklayın Baharatları cam kavanozda saklamak onların ömrünü uzatmak ile doğru orantılıdır. Çünkü cam kavanozlar hava geçirmeyeceği için baharatınızın nemlenmesinin önüne geçecektir.
Isı alabilecek yerlerden uzak tutun
Baharatlar ısıya karşı oldukça duyarlıdır. Bu yüzden baharatlarınızı evinizde saklarken yüksek ısının ulaşabileceği yerlerden uzak yerlere taşıyınız. Bu sayede baharatlarınız nemlenmeyecektir.
Isı alabilecek yerlerden uzak tutun Baharatlar ısıya karşı oldukça duyarlıdır. Bu yüzden baharatlarınızı evinizde saklarken yüksek ısının ulaşabileceği yerlerden uzak yerlere taşıyınız. Bu sayede baharatlarınız nemlenmeyecektir.
Kapalı dolaplarda saklayınız
Baharatlarınız güneş görmesi aslında kötü bir durumdur. Bu yüzden baharatlarınızı saklarken kapalı dolaplarda saklamaya özen gösterin.
Kapalı dolaplarda saklayınız Baharatlarınız güneş görmesi aslında kötü bir durumdur. Bu yüzden baharatlarınızı saklarken kapalı dolaplarda saklamaya özen gösterin.
Kullanırken veya satın alırken koklayarak alın
Baharatları kokladığınız zaman eğer aroması net biçimde burnunuza geliyorsa satın alabilirsiniz. Yok, eğer aromasını tam olarak alamadıysanız o baharatı kullanmamaya özen gösterin. Çünkü ömrü bitmiş olabilir.
Kullanırken veya satın alırken koklayarak alın Baharatları kokladığınız zaman eğer aroması net biçimde burnunuza geliyorsa satın alabilirsiniz. Yok, eğer aromasını tam olarak alamadıysanız o baharatı kullanmamaya özen gösterin. Çünkü ömrü bitmiş olabilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >