Başörtülü atlet Rahaf Khatib, spor dergiciliği tabularını yerle bir etti

Women's Running adlı kadın fitness dergisi Amerikan dergicilik tarihinde bir ilke imza atarak, bu ayın dergi kapağında başörtülü bir atlet olan Rahaf Khatib'e yer verdi. Daha önce hiçbir spor dergisi tarafından yapılmayan bu hareket, uluslararası basında geniş yer bulurken, başörtülü atlet tartışma konusu oldu. ​

Amerika'nın Michigan eyaletinin Farmington şehrinde yaşayan atlet Rahaf Khatib, bir Amerikan fitness dergisine kapak pozu veren ilk başörtülü Müslüman kadın olarak bir ilke imza attı.

Aynı zamanda 2015 kapak araştırması yarışmasına katılan Rahaf Khatib, yapılan oylamada diğer 10 atlet rakibini geçerek finalist olmayı başardı.

2012 yılında koşu hayatına başlayan ve Farmington şehrinde atlet olan Khatibi'nin yaptıkları ise tesettürlü kadınlar için birer örnek niteliğinde.





Suriye'nin Şam kentinde doğan Khatib, 1980 yılında ailesinin göç etmesiyle Amerika'nın Michigan eyaletinde büyüyor. 32 yaşında olup 3 çocuk annesi olan Khatib, aslında spor tutkusunun çok eski bir geçmişinin bulunmadığını söylüyor.


Hijabtendz adlı internet sitesinde yayınlanan bir röportajda Khatib, atletizme başlamasını şöyle anlatıyor, “ Lisede her türlü spordan nefret ettim. Bunda okuldaki zoraki uygulamaların ve uğradığım ayrımcılığın etkisinin olduğunu düşünüyorum. Spor tutkum, 2012 yılında oğlumun bir koşu yarışmasına katılmasıyla başladı. Oğlumun yarışlar için gösterdiği çaba ve tutku beni etkileyen önemli bir dönüm noktasıdır. Oğlumun spor hocasının da teşvikleriyle ilk basta amatör tarzda koşmaya başladım daha sonra bu bir tutkuya dönüştü ve simdi profesyonel olarak koşuyorum"



Women's Running dergisi genel yayın yönetmeni Jessie Sebor ise Rahaf Khatib'i seçme sebepleri olarak “2016 yılında ezber bozanlar listemizde yer alan Khatib 'in diğer başörtülü Müslüman kadınlara ilham veren çalışmasına hayran olduk ve kendisinin kapakta yer almasını istedik" açıklamasını yapıyor.

Detroit serbest press koşu maratonu, Paris maratonu, Chicago Amerika Bankası maratonu gibi birçok profesyonel maratonlara katılan Khatib'in şimdiye kadar 9 maraton deneyimi var.

Tüm bu yaptıklarının yeteneklerini göstermesinin ötesinde çocuklarını, ailesini ve bulunduğu topluluğu temsil etme fırsatı olarak gören Khatib, kendisi gibi başörtülü olan kadınlara da destek olmak, onları yüreklendirmek için başörtülü koşmak anlamına gelen “Run like a hijab" adlı bir sosyal platform kurmuş. Bu platform aracılığıyla herhangi bir spor dalıyla ilgilenmek isteyen tesettürlü kadınlara destek olmayı amaçlayan Khatib, tecrübesiz atletizm meraklılarının öncelikle yürümeleri gerektiğini de tavsiye ediyor.



Yarışmayı kazanıp dergi kapağı olduktan sonra sosyal medyadan olumlu ya da olumsuz birçok yorum alan Katib, kendisini genelde destekletildiklerini bazen de onur kırıcı yorumların olduğunu söylüyor. Özellikle bir kullanıcının “bundan daha iyi bir İslamiyet temsili bekleyemem" twitinin kensini gururlandırdığını söylüyor. Kendisine gelecekteki kariyerinde başarılar diliyor, bonus olarak kapak yarışması için yapılan röportajını sizlerle paylaşıyoruz.

İlgili link



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >