Boğazın üçüncü incisi Yavuz Sultan Selim Köprüsü hakkında merak edilenler

Boğazın üçüncü incisi, Türkiye'nin gururu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü dün görkemli bir törenle açıldı.

İstanbul ulaşımını büyük ölçüde rahatlatacak olan köprü 3 sene gibi rekor bir zamanda hizmete girdi ve 31 Ağustos tarihine kadar ücretsiz olacak.

Peki, Yavuz Sultan Selim köprüsünden geçişler ne kadar olacak, özellikleri ne? İşte boğazın yeni incisi ile ilgili merak edilenler:

ÖZELLİKLERİ

                                    Yavuz Sultan Selim Köprüsü dünyada ilkleri barındırıyor. İşte 3. Köprü'nün teknik özellikleri. 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak olan 3. Köprü 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritten oluşacak.

 Yapımı 29 Mayıs 2013 tarihinde başlandı. 39 ayda tamamlandı. Köprü kuleleri Avrupa yakasında 322 metre Asya yakasında ise 318 metre uzunluğunda. Köprüde 122'şer ince çelik kablo kullanıldı. Tüm telleri uç uca eklerseniz dünyanın etrafını 3 kez sarıyor.
ÖZELLİKLERİ Yavuz Sultan Selim Köprüsü dünyada ilkleri barındırıyor. İşte 3. Köprü'nün teknik özellikleri. 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak olan 3. Köprü 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritten oluşacak. Yapımı 29 Mayıs 2013 tarihinde başlandı. 39 ayda tamamlandı. Köprü kuleleri Avrupa yakasında 322 metre Asya yakasında ise 318 metre uzunluğunda. Köprüde 122'şer ince çelik kablo kullanıldı. Tüm telleri uç uca eklerseniz dünyanın etrafını 3 kez sarıyor.
DÜNYANIN EN GENİŞ KÖPRÜSÜ

                                    Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü oldu.

 Ayrıca köprü toplamda 2 bin 164 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olarak tarihe geçti.

 Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması.
DÜNYANIN EN GENİŞ KÖPRÜSÜ Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü oldu. Ayrıca köprü toplamda 2 bin 164 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olarak tarihe geçti. Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması.
GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

                                    Köprüden küçük araçların geçiş ücreti 9,90 lira olacak. Aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların geçiş ücreti ise 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak.

 Köprü 31 Ağustos'a kadar ücretsiz olacak.
GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK? Köprüden küçük araçların geçiş ücreti 9,90 lira olacak. Aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların geçiş ücreti ise 13,20 liradan başlayacak. Asya'dan Avrupa'ya geçişler ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Köprü 31 Ağustos'a kadar ücretsiz olacak.
HANGİ ARAÇLAR GEÇECEK?

                                    Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek. Köprünün İstanbul'daki transit trafik yükünü hafifletmesi öngörülüyor.
HANGİ ARAÇLAR GEÇECEK? Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek. Köprünün İstanbul'daki transit trafik yükünü hafifletmesi öngörülüyor.
NAKİT GEÇİŞİ DE OLACAK

                                    Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve DGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkânı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.
NAKİT GEÇİŞİ DE OLACAK Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve DGS'nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkânı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.
BAĞLANTI YOLLARI

                                    Projede Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. 2018 sonunda, tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı hizmete açılacak.
BAĞLANTI YOLLARI Projede Marmaray ve İstanbul metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmalara başlandı. 2018 sonunda, tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı hizmete açılacak.
AÇILIŞINI TÜM DÜNYA İZLEDİ

                                    Açılış sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşma yaptı.

 Açılışa Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları katıldı.
AÇILIŞINI TÜM DÜNYA İZLEDİ Açılış sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu konuşma yaptı. Açılışa Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları katıldı.
KUZEY MARMARA OTOYOLU İLE ULAŞIM RAHATLAYACAK VE HIZLANACAK 

                                    Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri – Paşaköy kesiminde yer alacak.

 Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak.

 Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.

 Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu projesi ise Odayeri – Paşaköy kesiminde; 19 adet kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 kilometre uzunluğunda.

 Kuzey Marmara Otoyol Projesi ile İstanbul'dan Bursa ve İzmir'e ulaşım süresi büyük ölçüde azalacak. Proje kapsamında daha önce Osman Gazi Köprüsü açılmıştı.
KUZEY MARMARA OTOYOLU İLE ULAŞIM RAHATLAYACAK VE HIZLANACAK Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri – Paşaköy kesiminde yer alacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu projesi ise Odayeri – Paşaköy kesiminde; 19 adet kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 kilometre uzunluğunda. Kuzey Marmara Otoyol Projesi ile İstanbul'dan Bursa ve İzmir'e ulaşım süresi büyük ölçüde azalacak. Proje kapsamında daha önce Osman Gazi Köprüsü açılmıştı.
EN MANZARALI OTOYOL 

                                    Temeli atıldığında büyük bölümü ormanlık alan olan bölgenin çevresinin, 39 aylık çalışmanın ardından oldukça değiştiği görülüyor. Hayvanların karşıdan karşıya geçmesini sağlayan bir ekolojik köprüye de sahip Kuzey Marmara Otoyolu büyük bölümü ormanlık alandan, bazı bölümlerde ise 845 metreye ulaşan viyadükler üzerinden, havuzlu villalar arasından geçiyor.
EN MANZARALI OTOYOL Temeli atıldığında büyük bölümü ormanlık alan olan bölgenin çevresinin, 39 aylık çalışmanın ardından oldukça değiştiği görülüyor. Hayvanların karşıdan karşıya geçmesini sağlayan bir ekolojik köprüye de sahip Kuzey Marmara Otoyolu büyük bölümü ormanlık alandan, bazı bölümlerde ise 845 metreye ulaşan viyadükler üzerinden, havuzlu villalar arasından geçiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >