Boş vakitlerinizde yemek yemeyin

​Boş vakitlerinizde yemek yemeyin
​Boş vakitlerinizde yemek yemeyin

Dengeli beslenmenin önemine değinen uzmanlar, boş vakitlerinizde durduğunuz yerde acıkmış gibi hissedip sırf zaman geçsin diye bir şeyler yemeyin uyarısında bulundu.

Boş vakitlerinizde zaman geçirmek için yemek yemeyin. Yemek yeme ihtiyacı, hayatın her anında olduğu gibi stres, heyecan gibi durumlarda daha çok kendini gösteriyor. Güne kahvaltıyla başlayın. Güne dengeli bir kahvaltı ile başlarsanız iştahınızı da dengelemek kolay olacaktır. Çünkü geceden kalan hipoglisemiyi düzene sokmak vücuda toktuk sinyalleri vererek açlığınızı azaltacaktır. Kahvaltıyı atladığınızda diğer öğüne kadar sürekle bir yeme isteği ile baş etmek zorunda kalırsınız. Günün diğer öğünlerinde de tek tip besine yönelmeyecek şekilde hem karbonhidrat hem de protein olan bir menü seçin. Karışık beslenme ile kan şekerini normal düzeyde tutarak açlık sinyallerinin önüne geçmiş olursunuz. Dengeli beslenmenin önemine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hilal Mercan, gün içinde beslenme hakkında uyarılarda bulundu.

"Bu tür ürünler genelde yüksek ama boş enerji kaynağıdır"

İnsanların bazı gıdaları yaşamından çıkarması gerektiğine vurgu yapan Mercan, "Beyaz un, şeker ve işlenmiş, paketlenmiş gıdaları hayatınızdan çıkarın. Bu tür ürünler genelde yüksek ama boş enerji kaynağıdır. Tokluk hissi vermez ve kısa sürede tekrar acıkırsınız. Bunlar yerine meyve, sebze, tahıllı gıdalar gibi lifli besinleri seçerek, hacimce büyük ama kaloride az beslenmiş olursunuz. Atıştırmalık olarak seçtiklerinizin sağlıklı ve kararında olmasına dikkat edin. Zira çok yağlı ya da basit şekerli gıdalar tatlı yemeğe isteğini daha da arttırır. Her istediğinizi yemeyin. Canınızın çektiği ürünleri düşünün ve birine karar verin. Ufak bir kaçamak geri dönüşlüdür ama fazlasının zararı vardır" dedi.

Boş vakitlerinizde yemek yemeyin

Boş vakitlerde acıkmış gibi hissedip yemek yenilmemesi gerektiğini ifade eden Mercan, "Boş vakitlerinizde durduğunuz yerde acıkmış gibi hissedip sırf zaman geçsin diye bir şeyler yemek istiyor olabilirsiniz. O zaman size tavsiyem kitap okuyun, yürüyüşe çıkın ya da bunlar gibi sizi oyalayacak şeylerle meşgul olun. Dikkatinizi dağıtıp yemek yemeyi aklınızdan çıkarın. Kendinize uygun egzersiz programı yapın. Araştırmalara göre aktif kişiler daha az yemek yemeyi düşünür. Bu sayede hem düzenli beslenmiş hem de kilonuzu dengede tutmuş olursunuz. Egzersiz sırasında salgılanan hormonlar sayesinde de stres, sıkıntı ve heyecanla daha kolay mücadele edersiniz. Hemen pes etmeyin. Her şey için biraz sabır gerekir. Zaman geçtikçe sağlıklı beslenmek size daha cazip gelecek ve hayatın tadına varacaksınız" ifadelerini kaydetti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >