Dünyanın en ilginç istasyonları

Dünyanın en dikkat çeken 15 metro istasyonu.

Neredeyse birçok ülkede metro bir numaralı toplu taşıma aracıdır. Her gün milyonlarca insan evden-işe, işten-eve giderken metroyu kullanıyor. Birçok ülkede ise metro istasyonları, sanat eseri müzesi şeklinde tasarlanmış.
Toledo Metro İstasyonu-İtalya
 

 İtalya'nın Napoli kentinde bulunan Toledo Metro İstasyonu ilginç tasarımıyla dikkat çekiyor. Eylül 2012'de inşaatı başlayan istasyon şubat 2013'te tamamlandı. Napoli Metro 1 Hattı'nda yer alan durağın tasarımını İspanyol tasarımcı Oscar Tusquets Blanca yaptı. 50 metre derinlikte bulunan istasyonda su ve ışık teması kullanıldı. İstasyon, Napoli'ye gelen turistlerin de uğrak yeri.
Toledo Metro İstasyonu-İtalya İtalya'nın Napoli kentinde bulunan Toledo Metro İstasyonu ilginç tasarımıyla dikkat çekiyor. Eylül 2012'de inşaatı başlayan istasyon şubat 2013'te tamamlandı. Napoli Metro 1 Hattı'nda yer alan durağın tasarımını İspanyol tasarımcı Oscar Tusquets Blanca yaptı. 50 metre derinlikte bulunan istasyonda su ve ışık teması kullanıldı. İstasyon, Napoli'ye gelen turistlerin de uğrak yeri.
Kievskaya Metro İstasyonu-Rusya
Rusya'nın Moskova şehrinde bulunan Kievskaya İstasyonu, dünyanın en çok ilgi çeken mekanlarından biri… İstasyonun tasarımı için bir yarışma düzenlemiş. EI Katonin, VK Skugarev ve GE Golubev ekipleri yarışmayı kazanmış. Bir saray havasında tasarlanan istasyonda, büyük mermer bloklar ve çeşitli oymalar bulunuyor. Rus-Ukrayna mimarisinin imzasını taşıyan istasyonda Vladimir Lenin'in bir de portresi bulunuyor. Söz konusu metro hattı Dmitry Glukhovsky'in yazdığı Metro 2033 ve Metro 2034 kitapları sayesinde tüm dünyada tanındı. Bu kitapların etkisiyle Moskova Metro Hattı'nın çok fazla yabancı turist akınına uğradığı biliniyor. Kitabın ardından çıkan bilgisayar oyunu da metro hattının tanınırlığını arttırdı.
Kievskaya Metro İstasyonu-Rusya Rusya'nın Moskova şehrinde bulunan Kievskaya İstasyonu, dünyanın en çok ilgi çeken mekanlarından biri… İstasyonun tasarımı için bir yarışma düzenlemiş. EI Katonin, VK Skugarev ve GE Golubev ekipleri yarışmayı kazanmış. Bir saray havasında tasarlanan istasyonda, büyük mermer bloklar ve çeşitli oymalar bulunuyor. Rus-Ukrayna mimarisinin imzasını taşıyan istasyonda Vladimir Lenin'in bir de portresi bulunuyor. Söz konusu metro hattı Dmitry Glukhovsky'in yazdığı Metro 2033 ve Metro 2034 kitapları sayesinde tüm dünyada tanındı. Bu kitapların etkisiyle Moskova Metro Hattı'nın çok fazla yabancı turist akınına uğradığı biliniyor. Kitabın ardından çıkan bilgisayar oyunu da metro hattının tanınırlığını arttırdı.
Radhuset İstasyonu-İsveç
İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan metro hattındaki Radhuset İstasyonu, tasarımıyla birçok duraktan oldukça farklı. Doğal mağara yapısı bozulmadan inşa edilen istasyon 1950'lerden bu yana hizmet veriyor. Kayaların görüntüsünü daha dikkat çekici göstermek için istasyon içinde özel ışıklandırmalar kullanılıyor. Ayrıca istasyon, dünyanın en uzun sanat merkezi olma özelliğini taşıyor. Yolcular 110 kilometrelik yolculuk boyunca 150'den fazla sanatçının heykel, resim ve kabartmalarının yer aldığı sergiye görebiliyor.
Radhuset İstasyonu-İsveç İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan metro hattındaki Radhuset İstasyonu, tasarımıyla birçok duraktan oldukça farklı. Doğal mağara yapısı bozulmadan inşa edilen istasyon 1950'lerden bu yana hizmet veriyor. Kayaların görüntüsünü daha dikkat çekici göstermek için istasyon içinde özel ışıklandırmalar kullanılıyor. Ayrıca istasyon, dünyanın en uzun sanat merkezi olma özelliğini taşıyor. Yolcular 110 kilometrelik yolculuk boyunca 150'den fazla sanatçının heykel, resim ve kabartmalarının yer aldığı sergiye görebiliyor.
Avtovo Metro İstasyonu-Rusya
Avtovo Metro İstasyonu, Rusya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük şehri olan St. Petersburg'da bulunuyor. İstasyonun tasarımını Yevgeni Levinson yaptı. İstasyon 15 Kasım 1955'te kapılarını yolculara açtı. Son derece süslü sütunların bulunduğu istasyonun girişinde bir de kubbe yer alıyor.
Avtovo Metro İstasyonu-Rusya Avtovo Metro İstasyonu, Rusya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük şehri olan St. Petersburg'da bulunuyor. İstasyonun tasarımını Yevgeni Levinson yaptı. İstasyon 15 Kasım 1955'te kapılarını yolculara açtı. Son derece süslü sütunların bulunduğu istasyonun girişinde bir de kubbe yer alıyor.
Tile Work In Szent Gellert Square-Macaristan
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan istasyon Katolik bir din adamının adını taşıyor. 2014 yılının mart ayında açılan istasyon mozaiklerle süslü. İstasyonun tasarımını ülkede bulunan 'Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi' yaptı.
Tile Work In Szent Gellert Square-Macaristan Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan istasyon Katolik bir din adamının adını taşıyor. 2014 yılının mart ayında açılan istasyon mozaiklerle süslü. İstasyonun tasarımını ülkede bulunan 'Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi' yaptı.
University Of Naples İstasyonu-İtalya
İtalya'nın Napoli kentinde bulunan University Of Naples yani Napoli Üniversitesi istasyonu, modern çağın izlerini taşıyor. Dijital çağa uygun şekilde tasarlanan istasyonda neon renkler ağırlıklı olarak kullanılmış. 19 Mayıs 2006'da Napoli'deki istasyonlarının yenilenmesi için başlatılan projenin en özel çalışmalarından biri.
University Of Naples İstasyonu-İtalya İtalya'nın Napoli kentinde bulunan University Of Naples yani Napoli Üniversitesi istasyonu, modern çağın izlerini taşıyor. Dijital çağa uygun şekilde tasarlanan istasyonda neon renkler ağırlıklı olarak kullanılmış. 19 Mayıs 2006'da Napoli'deki istasyonlarının yenilenmesi için başlatılan projenin en özel çalışmalarından biri.
Bund Sightseeing Tunnel Shanghai-Çin
Bund Sightseeing Tunnel Shanghai, 646,7 metre uzunluğundaki metro hattının içinde yer alan bir istasyon. İstasyon içerisinde multimedya efektler kullanılıyor. Metroların alt kısımları tamamen şeffaf olarak üretilmiş. Ayrıca ses efektleri ile metroyu kullananlar faklı bir macera yaşıyor.
Bund Sightseeing Tunnel Shanghai-Çin Bund Sightseeing Tunnel Shanghai, 646,7 metre uzunluğundaki metro hattının içinde yer alan bir istasyon. İstasyon içerisinde multimedya efektler kullanılıyor. Metroların alt kısımları tamamen şeffaf olarak üretilmiş. Ayrıca ses efektleri ile metroyu kullananlar faklı bir macera yaşıyor.
Art Et Metriers İstasyonu-Fransa
Arts et Metiers, Paris metrosunda yer alan bir istasyon. Adını yakınındaki üniversiteden almıştır. Hat 1900'lü yılların başından bu yana hizmet veriyor. İstasyon 1994 yılında Belçikalı çizgi roman sanatçısı François Schuiten ile ünlü yazar Jules Verne'in eserlerinden ilham alınarak yenilendi.
Art Et Metriers İstasyonu-Fransa Arts et Metiers, Paris metrosunda yer alan bir istasyon. Adını yakınındaki üniversiteden almıştır. Hat 1900'lü yılların başından bu yana hizmet veriyor. İstasyon 1994 yılında Belçikalı çizgi roman sanatçısı François Schuiten ile ünlü yazar Jules Verne'in eserlerinden ilham alınarak yenilendi.
Formasa Boulevard İstasyonu-Tayvan
Formasa Boulevard İstasyonu, Tayvan'ın Kaohsiung şehrinde bulunuyor. 2009 Dünya Oyun Şampiyonası için tasarlanan istasyon, mimarisiyle dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük cam çalışmasının bulunduğu eseri İtalyan sanatçı Nergis Quagliata yaptı.
Formasa Boulevard İstasyonu-Tayvan Formasa Boulevard İstasyonu, Tayvan'ın Kaohsiung şehrinde bulunuyor. 2009 Dünya Oyun Şampiyonası için tasarlanan istasyon, mimarisiyle dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük cam çalışmasının bulunduğu eseri İtalyan sanatçı Nergis Quagliata yaptı.
Kungstradgarden Metro İstasyonu- İsveç
Stockholm'de bulunan istasyon bir bahçe şeklinde tasarlanmış. Daha önce yangınla harap olan Makolas Sarayı'nın bahçesinin tasarımından etkilenilmiş. İstasyon platformları ve bilet gişesi 1977'de sanatçı Urik Samuelson tarafından tasarlanmış.
Kungstradgarden Metro İstasyonu- İsveç Stockholm'de bulunan istasyon bir bahçe şeklinde tasarlanmış. Daha önce yangınla harap olan Makolas Sarayı'nın bahçesinin tasarımından etkilenilmiş. İstasyon platformları ve bilet gişesi 1977'de sanatçı Urik Samuelson tarafından tasarlanmış.
City Hall İstasyonu-ABD
New York'ta bulunan metro istasyonu, adeta bir müze havasında. Son derece uzun bir uğraştan sonra tasarlanan istasyon, turistler tarafından da ilgi çekiyor.
City Hall İstasyonu-ABD New York'ta bulunan metro istasyonu, adeta bir müze havasında. Son derece uzun bir uğraştan sonra tasarlanan istasyon, turistler tarafından da ilgi çekiyor.
T-Centralen İstasyonu-İsveç
 

 T-Centralen, Stockholm'de bulunan bir diğer istasyon… Bölgenin kaya yapısı bozulmadan inşa edilen istasyon, 1950'lerden günümüze kadar ilginç süslemeleriyle dikkat çekiyor.
T-Centralen İstasyonu-İsveç T-Centralen, Stockholm'de bulunan bir diğer istasyon… Bölgenin kaya yapısı bozulmadan inşa edilen istasyon, 1950'lerden günümüze kadar ilginç süslemeleriyle dikkat çekiyor.
Olaias İstasyonu-Portekiz
Portekiz'in başkenti Lizbon'daki kırmızı metro hattında bulunan Olaias İstasyonu, 19 Mayıs 1998'de açıldı. Mimari tasarımıyla dikkat çeken istasyonunun tasarımını Tomás Taveira, Pedro Cabrita, Graça Pereira Coutinho , Pedro Calapez ve Rui Sanchez yaptı.
Olaias İstasyonu-Portekiz Portekiz'in başkenti Lizbon'daki kırmızı metro hattında bulunan Olaias İstasyonu, 19 Mayıs 1998'de açıldı. Mimari tasarımıyla dikkat çeken istasyonunun tasarımını Tomás Taveira, Pedro Cabrita, Graça Pereira Coutinho , Pedro Calapez ve Rui Sanchez yaptı.
Stadion İstasyonu-İsveç
Stockholm'de bulunan istasyonlardan biri de Stadion... 1973 yılında hizmete giren istasyonun tasarımı İsveç'e özel şekilde kayalıklardan oluşuyor. Diğer istasyonlardan farkı ise kayaların gökkuşağı renklerine boyanmış olması.
Stadion İstasyonu-İsveç Stockholm'de bulunan istasyonlardan biri de Stadion... 1973 yılında hizmete giren istasyonun tasarımı İsveç'e özel şekilde kayalıklardan oluşuyor. Diğer istasyonlardan farkı ise kayaların gökkuşağı renklerine boyanmış olması.
Slawyansk İstasyonu-Rusya
Slawyansk İstasyonu, Moskova metro hattında yer alıyor. 7 Eylül 2008 tarihinde açılan istasyonu mimar S. Volovich tasarladı. Tasarımda alüminyum ve mermer malzemeler kullanıldı.
Slawyansk İstasyonu-Rusya Slawyansk İstasyonu, Moskova metro hattında yer alıyor. 7 Eylül 2008 tarihinde açılan istasyonu mimar S. Volovich tasarladı. Tasarımda alüminyum ve mermer malzemeler kullanıldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >