En kısa ve kolay yoldan hafızanızı güçlendirecek 5 yöntem

Güçlü bir hafızaya sahip olmanın en kolay ve en kısa 5 yolu

Günlük yaşantımız içerisinde oldukça yoğun derecede beyin fonksiyonları sergileriz. Stres altında, düşünceler içinde veya farklı bir duygu içerisinde beynimiz her an çalışmayı sürdürür. Ve zihinsel yorgunluğumuz hafızamızı zorlamamıza neden olur. Bunun yanında, gördüğümüz bir resim veya okulda dinlediğimiz bir ders hafızamıza yerleşsin diye çalışırız çabalarız fakat aslında gözden kaçırdığımız birçok nokta vardır. Son derece önemli olan bu durumları engellememiz aslında çok basit fakat bunları bilinçli bir şekilde yapmadığımız için beyin ve zihinsel fonksiyonlarımız tam anlamıyla aktivite gösteremiyor.

Doğru yönlendirme ile zihin fonksiyonlarımızı geliştirebilir ve hafızamızı da bu sayede güçlendirmiş oluruz. Hatta yeni sinirsel yollar üretebilir, var olan sinirsel bağlantıları ise güçlendirebiliriz. Zihin fonksiyonlarımızı ve beynimizi zinde ve sağlıklı tutmamız sonucunda hafızamız da doğal olarak güçlenecektir. Şimdi hafızamızı en kısa ve kolay yoldan nasıl güçlendireceğimizi inceleyelim.

Beyin egzersizleri yapmak
Hayatımız nasıl rutinleşmiş bir şekilde ilerliyorsa beynimiz de hayatımız ile doğru orantılı olarak rutin şekilde ilerliyor. Bu yüzden yapmamız gereken her zaman yaptığımız rutinleşmiş aktiviteler dışına çıkarak beynimizi biraz da olsa zorlamak. Beynimiz yeni bir şey gördüğü zaman ilk önce onu tanımaya çalışır sonrasında ise bu yeni şey hakkında yorum yapmaya ve onun üzerinde yoğunlaşmaya başlar. Mesela satranç oynamak, bir hobi edinmek, enstrüman çalmaya başlamak… Bu ve benzeri her yöntem ile beyin egzersizi yapmış oluruz.
Beyin egzersizleri yapmak Hayatımız nasıl rutinleşmiş bir şekilde ilerliyorsa beynimiz de hayatımız ile doğru orantılı olarak rutin şekilde ilerliyor. Bu yüzden yapmamız gereken her zaman yaptığımız rutinleşmiş aktiviteler dışına çıkarak beynimizi biraz da olsa zorlamak. Beynimiz yeni bir şey gördüğü zaman ilk önce onu tanımaya çalışır sonrasında ise bu yeni şey hakkında yorum yapmaya ve onun üzerinde yoğunlaşmaya başlar. Mesela satranç oynamak, bir hobi edinmek, enstrüman çalmaya başlamak… Bu ve benzeri her yöntem ile beyin egzersizi yapmış oluruz.
Fiziksel egzersizler yapmak
Beyin egzersizleri gibi fiziksel egzersizler de yapmamız beynimizi güçlendirmekte ve hafızamızı geliştirmektedir. Şimdi diyeceksiniz ki fiziksel aktivite ile hafızanın ne alakası var. İşte aslında çok alakası var. Fiziksel aktivite sırasında beyne giden oksijen miktarı arttıkça birçok sağlık sorunundan uzun vadede kurtulmuş oluruz. Hatta bu sağlık sorunları hafızamızı etkileyecek sorunlar da olmaktadır. Bu yüzden fiziksel egzersizler de yapmamız lazım.
Fiziksel egzersizler yapmak Beyin egzersizleri gibi fiziksel egzersizler de yapmamız beynimizi güçlendirmekte ve hafızamızı geliştirmektedir. Şimdi diyeceksiniz ki fiziksel aktivite ile hafızanın ne alakası var. İşte aslında çok alakası var. Fiziksel aktivite sırasında beyne giden oksijen miktarı arttıkça birçok sağlık sorunundan uzun vadede kurtulmuş oluruz. Hatta bu sağlık sorunları hafızamızı etkileyecek sorunlar da olmaktadır. Bu yüzden fiziksel egzersizler de yapmamız lazım.
Arkadaşlarımızla zaman geçirmek
Aktif sosyal bir hayata sahip insanların diğer insanlara göre daha fazla beyin aktivitesi sergilediği kanıtlanmış bir gerçektir. Sebebi ise her farklı kişi ile farklı bir konuşmanın yaşanması aynı zamanda bir beyin egzersizidir. Sosyal insanların hayata dair destek noktası olan arkadaşları sayesinde hafıza problemlerinden de arınmak mümkündür.
Arkadaşlarımızla zaman geçirmek Aktif sosyal bir hayata sahip insanların diğer insanlara göre daha fazla beyin aktivitesi sergilediği kanıtlanmış bir gerçektir. Sebebi ise her farklı kişi ile farklı bir konuşmanın yaşanması aynı zamanda bir beyin egzersizidir. Sosyal insanların hayata dair destek noktası olan arkadaşları sayesinde hafıza problemlerinden de arınmak mümkündür.
En önemli faktörlerden birisi olan stres
Beynimize en çok zarar veren stres faktörü ilerleyen zamanlarda daha büyük sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Beyin hücrelerimizi öldürür ve anıları hatırlamaya yarayan Hipokampüs kısmına oldukça fazla zarar verir. Stresimizi kontrol altında tutmak için daha gerçekçi düşünmemiz, duygularımı bastırmak yerine bunları ifade etmeli, aynı zaman diliminde sadece bir tek işe odaklanmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmemiz gerekmektedir.
En önemli faktörlerden birisi olan stres Beynimize en çok zarar veren stres faktörü ilerleyen zamanlarda daha büyük sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Beyin hücrelerimizi öldürür ve anıları hatırlamaya yarayan Hipokampüs kısmına oldukça fazla zarar verir. Stresimizi kontrol altında tutmak için daha gerçekçi düşünmemiz, duygularımı bastırmak yerine bunları ifade etmeli, aynı zaman diliminde sadece bir tek işe odaklanmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmemiz gerekmektedir.
Alkol tüketiminden vazgeçin!
Alkol beyin fonksiyonlarımızı yavaşlatmanın yanı sıra onları öldürmektedir de. Alkolün vücudumuza verdiği zararlar hem anlık hem de uzun vadede baş gösterse de eğer hafızamızı güçlendirmek istiyorsak alkol tüketiminden vazgeçmeliyiz.
Alkol tüketiminden vazgeçin! Alkol beyin fonksiyonlarımızı yavaşlatmanın yanı sıra onları öldürmektedir de. Alkolün vücudumuza verdiği zararlar hem anlık hem de uzun vadede baş gösterse de eğer hafızamızı güçlendirmek istiyorsak alkol tüketiminden vazgeçmeliyiz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >