Haçlıların "Kahraman düşmandı" dediği Osmanlı komutanı: Abdi Paşa

Abdi Paşa
Abdi Paşa

Cesur ve mert bir asker olarak Haçlıları bile kendisine hayran bırakan başarılı bir komutan

Yüzyıllarca koskoca bir alanda barışı, huzuru ve refahı sağlamış olan Osmanlı İmparatorluğu bu başarısını yetiştirdiği önemli insanlara borçludur. Bu insanlar tarih, coğrafya, bilim, sanat, felsefe, mimarlık ve askeriye gibi birçok alanda dünya tarihine damgasını vurdular. Mimar Sinan mimaride, Piri Reis coğrafyada, Şeyh Hamdullah sanatta ve daha bunun gibi birçok önemi insan dünya tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Bir kişi daha var ki o da cesurluğu, mertliği ve onurlu duruşuyla düşmanlarının hayranlığını kazanarak mezar taşına "Kahraman düşmandı" yazdırttı. O kişi Osmanlı İmparatorluğu'nun son Budin Beylerbeyi: Abdurrahman Abdi Paşa.



Abdurrahman Abdi Paşa kimdir?
1616 yılında doğan Abdurrahman Abdi Paşa Arnavut asıllı bir ailenin çocuğu olarak Anadolu Hisarı taraflarında dünyaya geldi. Yeniçeri ocaklarında yetişen Abdi Paşa yüksek zekası ve güçlü karakterinden dolayı hızlı bir şekilde yükseldi. Aynı zamanda iyi bir asker ve tarihçi olarak da Osmanlı Medeniyeti'ne önemli katkılarda bulundu. Yeniçeri ağası olarak Lehistan ve Girit seferlerine katıldı. Özellikle Girit kuşatmasındaki önemli başarılarından dolayı Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından vezirliğe yükseltildi. Sonrasında sırasıyla Bağdat, Mısır, Bosna, Halep şehirlerinde Beylerbeyi olarak İmparatorluğa hizmet etti. En son Budin Beylerbeyi olarak atanan Abdurrahman Abdi Paşa'nın düşmanları karşısına efsaneleşmesi de burada gerçekleşti.



Budin Kuşatması ve Haçlılar'ın Abdi Paşa'ya olan hayranlığı
Budin Valiliği sırasında doksan bin kişilik Haçlı ordusu kenti dört bir taraftan kuşattı. Abdi Paşa'nın elinde ise sadece on altı bin asker bulunuyordu. Haçlı ordusunun tüm "teslim ol" çağrılarına rağmen kenti bırakmamakta kararlıydı. Haçlı ordusunun kentin dört bir yanını kuşatmasından dolayı tüm yardım yolları da kesilmişti. Abdurrahman Abdi Paşa kumandanlığındaki Osmanlı güçleri kendilerinden yaklaşık beş kat büyük Haçlılar'ın tam on sekiz saldırısını püskürttü. Karşılarındaki büyük güce ve "teslim ol" çağrılarına rağmen geri adım atmayarak kahramanca savaşan Abdi Paşa tam yetmiş sekiz gün kenti korumakta başarılı oldu. Yetmiş sekizinci gün elindeki askerlerin hemen hemen hepsinin şehit olması üzerine kendisi de sıcak savaşa katıldı ve 1686 yılının Eylül ayında kentin Beç kapısında şehit düştü. Haçlı ordusu, kendisinin beşte biri kadar askeri olan bir ordunun bulunduğu kenti ancak Abdi Paşa'nın ölümünden sonra ele geçirebildi. Abdi Paşa şehit düştüğünde tam 70 yaşındaydı.

Kenti ele geçiren Haçlılar, Abdurrahman Abdi Paşa'nın kahramanca mücadelesi karşısında hayran kalmıştı. Haçlılar Abdi Paşa'nın mezarına insanın tüylerini diken diken eden bir mezar taşı dikerek onun cesurluğunu yüzyıllar boyu unutmadılar. Mezar taşındaki şu kelimeler hala Abdi Paşa'nın kabrinde bulunuyor:

"145 yıllık Türk egemenliğinin son Buda Valisi Abdurrahman Abdi Arnavut Paşa, bu yerin yakınında 1686 Eylül ayının 2. günü öğleden sonra yaşamının 70. yaında maktul düştü(vefat etti). Kahraman düşmandı, rahat uyusun!"



Kaynak: Vikipedi










Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >