'Kelebeğin Rüyası' gerçek oldu: Madende çalışabilmek için erkek kılığına girdi

genel
genel

Tanzanya’da elmas madeninde çalışmak için erkek kılığına giren Pili Hussein adlı kadın, 10 yıl boyunca iş arkadaşlarını kandırdı.

Tanzanya’da elmas madeninde çalışmak için erkek kılığına giren Pili Hussein adlı kadın, 10 yıl boyunca iş arkadaşlarını kandırdı.

Pili Hussein, çok sayıda çiftliği, 6 eşi ve 38 çocuğu olan bir hayvan çiftliği sahibinin kızıydı. Pili, "Babam bana oğlan gibi davranıyordu ve hayvanlarla ilgilenmemi istiyordu. Bu hayatı hiç sevmiyordum" diyor.

Pili, iş ararken kendisini Afrika'nın en yüksek dağı Kilimanjaro'nun eteklerindeki Mererani kasabasında buldu. Pili, "Okula gitmediğim için çok seçeneğim yoktu. Kadınların madene girmesine izin verilmiyordu bu yüzden cesur bir erkek gibi, güçlü bir insan gibi girdim. Büyük beden kıyafetler aldım ve erkek gibi giyindim” diye konuştu.

Pili, "Adımı da değiştirdim. İnsanlar bana 'Hussein Amca' diyordu. Kimseye gerçek adım Pili'yi söylemedim. Bugün bile madende beni Hussein Amca olarak tanırlar” ifadelerini kullandı.

“Kadın olduğumdan kimse şüphelenmedi çünkü çok güçlüydüm” diyen Pili, şöyle devam etti:"Goril gibi davranıyordum. Kavga ediyordum, ağzım bozuktu, yanımda Maasai savaşçıları gibi büyük bıçak taşıyordum. Kimse kadın olduğumu düşünmüyordu çünkü her şeyi erkek gibi yapıyordum."

Yaklaşık bir yıl sonra iki büyük tanzanit öbeği bulan Pili'nin talihi değişti.Eline geçen parayla kendisine, annesine, babasına ve ikiz kardeşine yeni evler yaptı, kendine de yeni madencilik araçları aldı ve yanında madenciler çalıştırmaya başladı.

Başarılı kariyeri sonucu bugün 70 kişinin çalıştığı bir maden şirketinin sahibi olan Pili, yalnızca üç çalışanının kadın olduğunu ve onların da madende değil mutfakta çalıştığını söylüyor.

(Kaynak: BBC)

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >