Kokusu ve lezzetiyle tüm mevsimlerin müdavimi: Salep

Yazın dondurmaya kattığı lezzetle kışın da sıcacık içimiyle içinizi ısıtan salep...

Kokusu ve lezzetiyle damakları şenlendiren, şu kış aylarında içinizi ısıtmaya başlayan salebin mutfaktaki yeri hazır…

Daha önceden duydunuz mu bilmiyoruz ama saksıda masalarınızı süsleyen zarif orkide çiçeklerindeki yumrulardan elde edilen toz salebin, sofralarınıza ulaşmasını katkı sağlıyor.




Dondurmanın yapımında üzerine büyük iş düşen salep yazın lezzetli dondurmalar yemenize de olanak sağlıyor. Soğuk günlerde dondurmanın enfes lezzetli çeşitlerini aklınıza getirdik. Sizlerde yazı özlemiş olmalısınız.

Ama kışın da tadı bir başka oluyor. Gelin birlikte salepli hayaller kuralım. Kışın şu soğuk günlerinde evinde ya da işinde olanlar üşenenler, kendini yerinden bile kaldırmak istemeyen üşüyenler sıcacık salebinizi elinize alın, evinizin ve işinizin tadını çıkartın.


Salebi nasıl yapabilirsiniz; Öncelikle sütü kıyık ateşte kaynatıyoruz. Bir fincan salep için 2 çay kaşığı salep yeterli olacaktır. Mis gibi kokan salebiniz hazır üzerine tarçın serperek afiyetle içebilirsiniz.

Salep tarifini de vermişken salebin sağlığınız için faydalarından bahsetmezsek olmaz. Soğuk algınlığına çok iyi gelen salep göğsü yumuşatır. Öksürük ve bronşite fayda sağlar. Zihni çalışma gücünü arttırır. Kalbi kuvvetlendirir. Şu soğuk ve kış günlerinde vücudunuzda halsizlik hissettiyseniz bir fincan salep içerek enerjinizi geri kazanabilirsiniz. Ruhunuzdaki ve bedeninizdeki yorgunluğunuzu alarak kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacak.



Düşük kalorisi ile kilo vermeye yardımcı olan salep aynı zamanda tokluk hissetmenize de katkı sağlar. Salebi gün içinde tüketebilir böylelikle daha geç acıkarak kilo verebilirsiniz. Akşamüstüne doğru kuruyemişle birlikte tükettiğinizde de uzun süre açlık hissetmenizi önler.

Sağlık için birçok faydasından bahsetmişken sağlığınıza ve damak tadınıza hitap eden salepten sofranızı süsleyebilecek başka lezzetlerde yapabilirsiniz. İşte mutfağınızda yerini ayırtan salepten yapabileceğiniz 3 farklı tarif:
Salepli kurabiye

                                    
                                    Margarin, sıvı yağ, buğday nişastası, pudra şekeri, toz salep, süt tarçın, kabartma tozunu karıştırıyoruz. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırarak yuvarlayalım.180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Arzuya göre üzerine tarçın veya pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Salepli kurabiye Margarin, sıvı yağ, buğday nişastası, pudra şekeri, toz salep, süt tarçın, kabartma tozunu karıştırıyoruz. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırarak yuvarlayalım.180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Arzuya göre üzerine tarçın veya pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Salepli kek

                                    
                                    Yumurtalar ile toz şekeri genişçe bir kapta çırpalım. Köpüren yumurtalara daha sonra sıvı yağ ve süt ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Sonra da bunlara vanilya, kabartma tozun, un, salep ve cevizi tek tek döküp aynı zamanda karıştıralım. 175 derece fırında pişiriyoruz.
Salepli kek Yumurtalar ile toz şekeri genişçe bir kapta çırpalım. Köpüren yumurtalara daha sonra sıvı yağ ve süt ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Sonra da bunlara vanilya, kabartma tozun, un, salep ve cevizi tek tek döküp aynı zamanda karıştıralım. 175 derece fırında pişiriyoruz.
Salep tatlısı

                                    
                                    Sütü tencereye alın ve içerisine unu, nişastayı, şekeri ve salebi ilave edip topak kalmayıncaya kadar karıştırın. Karışımı ocağa alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşmaya başlayana kadar pişirin. Tereyağı ilave edin karışımı ocaktan alınca içerisine vanilya ile 1 çay kaşığı tarçın ilave edip tekrar karıştırın. Borcama döküp, 2 saat buzdolabında bekletin. Soğuyunca üzerine tarçın serpin afiyet olsun.
Salep tatlısı Sütü tencereye alın ve içerisine unu, nişastayı, şekeri ve salebi ilave edip topak kalmayıncaya kadar karıştırın. Karışımı ocağa alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşmaya başlayana kadar pişirin. Tereyağı ilave edin karışımı ocaktan alınca içerisine vanilya ile 1 çay kaşığı tarçın ilave edip tekrar karıştırın. Borcama döküp, 2 saat buzdolabında bekletin. Soğuyunca üzerine tarçın serpin afiyet olsun.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >