Rusya'dan ses getirecek açıklama: 'Uçağı Türkiye değil ABD düşürdü'

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Reshetnikov, geçen yıl Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinde doğrudan ABD'nin rol aldığını belirterek, "Hedef, Rusya'nın Türkiye ile askeri bir mücadeleye girmesi ve Kafkasya'da bir savaşın çıkmasıydı” dedi.​

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Leonid Petrovich Reshetnikov, “Uçağın düşürülmesi emri Erdoğan'dan gelmiş değildir. Bizler askeri üslerde kimlerin olduğunu biliyoruz, orada ABD'li meslektaşlarımız bulunuyor. Uçağı onlar düşürdü. Hedef, Rusya'nın Türkiye ile askeri bir mücadeleye girmesi ve Kafkasya'da bir savaşın çıkmasıydı” dedi.

Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün Cumhurbaşkanlığı Konukevi'nde düzenlediği "Rusya'nın Uluslararası İlişkilere Bakışı" başlıklı panelde konuşan Reshetnikov, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle vurulan Rus uçağını, ABD'nin düşürdüğünü söyledi. Reshetnikov, ABD'nin amacının da Türkiye ile Rusya arasında savaş çıkartmak olduğunu belirtti.

"İran'ı müttefik ülke olarak görmüyoruz"

Reshetnikov, İran'ı ciddi bir ortak olarak görmediklerini bildirerek, “İlişkilerimizi geliştireceğimiz komşu ülke olarak bakıyoruz ancak bu ülkeyi müttefik ülke olarak görmüyoruz” dedi.

Reshetnikov, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak da, “Batılılar ve ABD, Suriye'nin bölünmesini bize teklif ediyor ancak bizim buna 'evet' dememiz mümkün değil” dedi.

Ne olmuştu?

Keşif uçuşu yapan Türkiye'ye ait savaş uçağının Suriye tarafından vurulmasının ardından Ankara, angajman kurallarını değiştirmiş ve Suriye tarafından sınıra yaklaşan unsurların vurulacağını deklare etmişti. Geçen yıl 24 Kasım'da da Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya'ya ait olduğu daha sonra anlaşılan SU-24 tipi savaş uçağı vurulmuştu.

Kaynak: Haber 10









Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >