Şairleri anlatan şiir gibi filmler

Allen Ginsberg'den Pablo Neruda'ya, Sabahattin Ali'den Nazım Hikmet'e kadar içimize işleyen şiirlerin sahipleri bu filmlerde hayat buldu.

Edebiyat dünyasının yerli ve yabancı isimlerini beyaz perdeye taşıyan en iyi 10 film.
Sylvia 
Yetenekli bir şair olan Sylvia Plath, edebiyatçı Ted Hughes'la tanışır ve aralarında bir yakınlaşma başlar. Sylvia ile Ted bu birlikteliklerini evliliğe taşır. Ancak evliliğin ardından Ted'in hırs ve arzuları, Sylvia'nın yeteneklerini ortaya çıkarmasını zorlaştıracaktır. 

Ted, ününü giderek artırır ve evliliğinde sorunlar başlar. Çift, durumu düzeltmek için bir çocuk yapmaya karar verir. Ama Sylvia, kendini depresyonun içinde bulur. Bu yaşadığı sıkıntılar onu şiirde büyük başarılara taşıyacaktır.
Sylvia Yetenekli bir şair olan Sylvia Plath, edebiyatçı Ted Hughes'la tanışır ve aralarında bir yakınlaşma başlar. Sylvia ile Ted bu birlikteliklerini evliliğe taşır. Ancak evliliğin ardından Ted'in hırs ve arzuları, Sylvia'nın yeteneklerini ortaya çıkarmasını zorlaştıracaktır. Ted, ününü giderek artırır ve evliliğinde sorunlar başlar. Çift, durumu düzeltmek için bir çocuk yapmaya karar verir. Ama Sylvia, kendini depresyonun içinde bulur. Bu yaşadığı sıkıntılar onu şiirde büyük başarılara taşıyacaktır.
Parlak Yıldız
Muhteşem doğa manzaralarıyla bezeli bu romantik film, 1818 yılında, Londra'nın hemen dışında geçiyor. Henüz 23 yaşındaki şair Keats, genç komşuları, moda öğrencisi Fanny Brawne'la gözlerden ırak bir ilişkiye girer. 

Birbirlerine bağlılıkları güçlenir ama bazı engelleri aşmaları gerekir: Fanny'nin annesi, Keats'in en yakın arkadaşı Brown ve genç şairin amansız hastalığı.
Parlak Yıldız Muhteşem doğa manzaralarıyla bezeli bu romantik film, 1818 yılında, Londra'nın hemen dışında geçiyor. Henüz 23 yaşındaki şair Keats, genç komşuları, moda öğrencisi Fanny Brawne'la gözlerden ırak bir ilişkiye girer. Birbirlerine bağlılıkları güçlenir ama bazı engelleri aşmaları gerekir: Fanny'nin annesi, Keats'in en yakın arkadaşı Brown ve genç şairin amansız hastalığı.
Lope
Trajedi ve komediyi harmanlayarak İspanyol tiyatrosunda yeni bir devir başlatan, yazar şair Lope de Vega'nın hayatını konu alan bir film.
Lope Trajedi ve komediyi harmanlayarak İspanyol tiyatrosunda yeni bir devir başlatan, yazar şair Lope de Vega'nın hayatını konu alan bir film.
Kelebeğin Rüyası 
Zonguldak'ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, yeni yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyet hayatlarını sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşamaktadırlar.

Kurulan Cumhuriyet, bir yandan modernleşme çabasındayken, aynı yıllarda Avrupa'da da çetin bir savaş yaşanmaktadır. Belediye Başkanı'nın kızı Suzan'ın Zonguldak'a geri gelmesiyle Rüştü ve Muzaffer'in şiire olan inancı daha da artar. Henüz lise öğrencisi olan Suzan, çevrenin istememesine rağmen iki gençle yakın arkadaş olur. 

Fakat 1940'lı yılların vebası olan verem, iki genç insanın da sağlığını git gide tehdit etmektedir. Rüştü ve Muzaffer'in hem kendi gelecekleri, hem de dünyanın gidişatı hayra alamet değildir…
Kelebeğin Rüyası Zonguldak'ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, yeni yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyet hayatlarını sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşamaktadırlar. Kurulan Cumhuriyet, bir yandan modernleşme çabasındayken, aynı yıllarda Avrupa'da da çetin bir savaş yaşanmaktadır. Belediye Başkanı'nın kızı Suzan'ın Zonguldak'a geri gelmesiyle Rüştü ve Muzaffer'in şiire olan inancı daha da artar. Henüz lise öğrencisi olan Suzan, çevrenin istememesine rağmen iki gençle yakın arkadaş olur. Fakat 1940'lı yılların vebası olan verem, iki genç insanın da sağlığını git gide tehdit etmektedir. Rüştü ve Muzaffer'in hem kendi gelecekleri, hem de dünyanın gidişatı hayra alamet değildir…
Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali
Metin Avdaç'ın yönettiği ve Erkan Kırın, Emine Kolivar, Eva Maria Balkenhol ile Noah Hunter'ın oynadığı belgesel film 'Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali', Türk edebiyatının önemli ismi olan Sabahattin Ali'nin yaşam hikâyesini ve Türkiye'nin çalkantılı dönemlerini anlatıyor.

Araştırmaları iki yıl süren belgeselde Sabahattin Ali'nin aşkları, düşünceleri, edebiyatçı yönü araştırıldı ve anlatıldı. Yakın arkadaşlarının yazarın öldürülmesine giden süreci de anlatığı belgeselde faili meçhul cinayetlere de yer veriliyor.
Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali Metin Avdaç'ın yönettiği ve Erkan Kırın, Emine Kolivar, Eva Maria Balkenhol ile Noah Hunter'ın oynadığı belgesel film 'Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali', Türk edebiyatının önemli ismi olan Sabahattin Ali'nin yaşam hikâyesini ve Türkiye'nin çalkantılı dönemlerini anlatıyor. Araştırmaları iki yıl süren belgeselde Sabahattin Ali'nin aşkları, düşünceleri, edebiyatçı yönü araştırıldı ve anlatıldı. Yakın arkadaşlarının yazarın öldürülmesine giden süreci de anlatığı belgeselde faili meçhul cinayetlere de yer veriliyor.
Tutkunun Şairleri
Film, edebiyat dünyasının en tartışmalı ve tutkulu aşklarından birini yaşayan Verlaine ve Rimbaud'nun öyküsünü anlatır.
Tutkunun Şairleri Film, edebiyat dünyasının en tartışmalı ve tutkulu aşklarından birini yaşayan Verlaine ve Rimbaud'nun öyküsünü anlatır.
Uluma
1957 yılının San Francisco'sunda genç şair Allen Ginsberg, yıllar boyunca en fazla okunan ve tartışılan şiire imza atar: Howl. 

Film de tıpkı şiir gibi üç parçadan oluşur: Allen Ginsberg'in gençlik dönemlerinden kesitler, şairin kendi sesi ile bir araya gelir. Howl şiirini Chicago Davası'nda okuyan Ginsberg'e tepkiler bir diğer bölümü oluşturur. 

Filmin sonu ise tamamen şiirin içeriğine ayrılmıştır.
Uluma 1957 yılının San Francisco'sunda genç şair Allen Ginsberg, yıllar boyunca en fazla okunan ve tartışılan şiire imza atar: Howl. Film de tıpkı şiir gibi üç parçadan oluşur: Allen Ginsberg'in gençlik dönemlerinden kesitler, şairin kendi sesi ile bir araya gelir. Howl şiirini Chicago Davası'nda okuyan Ginsberg'e tepkiler bir diğer bölümü oluşturur. Filmin sonu ise tamamen şiirin içeriğine ayrılmıştır.
Postacı
1950'lerde İtalya'daki küçük bir adadayız. Dünyaca ünlü Şilili şair Pablo Neruda, siyasi sebeplerle ülkesi dışında yaşamak zorunda kaldığı sürenin küçük bir kısmını burada geçirir. Mektuplarını taşımakla görevli postacı naif Mario, Neruda'yla kısa zamanda mesafeli bir dostluk kurar. Usta ozanın verdiği tüyolarla hem içindeki şairi ortaya çıkarır hem de Beatrice'nin kalbini kazanır.

Yönetmen Antonio Skarmeta'nin 1983 yapımı Ardiente Paciencia isimli filminin yeniden çekimi olan Il Postino, orijinalinde 70'lerde Şili'deki bir sahil kasabasında geçen olayları 50'lerin İtalya'sına taşıyor.

Orijinalinin aksine politik olaylara fazla bulaşmadan kolay yenilir yutulur bir film olmayı biliyor ve tarihte En İyi Film Oscarına aday gösterilen çok az sayıdaki yabancı filmden biri olarak kayda geçiyor.
Postacı 1950'lerde İtalya'daki küçük bir adadayız. Dünyaca ünlü Şilili şair Pablo Neruda, siyasi sebeplerle ülkesi dışında yaşamak zorunda kaldığı sürenin küçük bir kısmını burada geçirir. Mektuplarını taşımakla görevli postacı naif Mario, Neruda'yla kısa zamanda mesafeli bir dostluk kurar. Usta ozanın verdiği tüyolarla hem içindeki şairi ortaya çıkarır hem de Beatrice'nin kalbini kazanır. Yönetmen Antonio Skarmeta'nin 1983 yapımı Ardiente Paciencia isimli filminin yeniden çekimi olan Il Postino, orijinalinde 70'lerde Şili'deki bir sahil kasabasında geçen olayları 50'lerin İtalya'sına taşıyor. Orijinalinin aksine politik olaylara fazla bulaşmadan kolay yenilir yutulur bir film olmayı biliyor ve tarihte En İyi Film Oscarına aday gösterilen çok az sayıdaki yabancı filmden biri olarak kayda geçiyor.
Mavi Gözlü Dev
Şair Nâzım Hikmet, 1941 yılında Bursa Hapishanesi'ne nakledilir. İbrahim Balaban ve Yusuf, Nazım'ın odasına desen çizeceği aynaları taşırlar. Mahkûmların portresini yapan Nâzım'ın aklı yalnızca karısı Piraye'dedir. 

Günlerdir ne mektup, ne telgraf gelmiştir. Hasretin dinmeyen sızısı, siyatik ağrılarından da beterdir. 2. Dünya Savaşı'nın vahşeti ve sefaleti tırmanırken; şair, Müdür Tahsin Bey'den kötü haberi alır. Hakkında verilen 28 yıl hapis cezası onaylanmıştır.
Mavi Gözlü Dev Şair Nâzım Hikmet, 1941 yılında Bursa Hapishanesi'ne nakledilir. İbrahim Balaban ve Yusuf, Nazım'ın odasına desen çizeceği aynaları taşırlar. Mahkûmların portresini yapan Nâzım'ın aklı yalnızca karısı Piraye'dedir. Günlerdir ne mektup, ne telgraf gelmiştir. Hasretin dinmeyen sızısı, siyatik ağrılarından da beterdir. 2. Dünya Savaşı'nın vahşeti ve sefaleti tırmanırken; şair, Müdür Tahsin Bey'den kötü haberi alır. Hakkında verilen 28 yıl hapis cezası onaylanmıştır.
Sayat Nova
Film, Ermeni ozan Sayat Nova'nın hayatından dönüm noktalarını şiirlerinin de yardımıyla anlatıyor ya da resimliyor. Şairin büyümesi, aşık olması, manastıra kapanması ve ölmesi. 

Bunlar yönetmen Parajanov'un hayal gücüne dayalı olarak anlatılıyor. Parajanov filmi yazdı, yönetti, kurgusunu hazırlayıp koreografiyi de kendi ellleriyle yaptı.
Sayat Nova Film, Ermeni ozan Sayat Nova'nın hayatından dönüm noktalarını şiirlerinin de yardımıyla anlatıyor ya da resimliyor. Şairin büyümesi, aşık olması, manastıra kapanması ve ölmesi. Bunlar yönetmen Parajanov'un hayal gücüne dayalı olarak anlatılıyor. Parajanov filmi yazdı, yönetti, kurgusunu hazırlayıp koreografiyi de kendi ellleriyle yaptı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >