Sofraların vazgeçilmezi: Zeytinyağı

Salataların, yemeklerin ve kahvaltı sofralarının baş tacı…

Zeytinyağı besin değeri açısından oldukça zengindir. Yemeklerinizin baş tacı olan zeytinyağı sofralara gelmeden önce birçok işlevden geçer. Zeytinyağının olmadığı bir salata eksik kabul edilir. Bunda ne eksik ya diye soruların yöneltilmesine neden olur. Kahvaltı sofralarında bir kase zeytinyağının olması ekmeğinize sürekli zeytinyağına batırmanıza neden olur. Salatalara koyduğunuz sızma zeytinyağı yeşillikleri lezzetli hale getirir.
Zeytinyağlı yemekler oldukça meşhurdur ki meşhurluğunu yemeklerin isminde yer almasına bile borçlu olabilir. Ege mutfağında daha çok yer verilen zeytinyağını soğuk yemeklerinizde daha çok kullanmakla birlikte sofraların ortasında yer alan mezelere ve salatalarda da yer verebiliriz. Zeytinyağından pişirdiğiniz yemekleri ısıtmadan da sofralarınızda kullanabilirsiniz çünkü donmayacaktır. Bu yönüyle pratik olma özelliği de bulunur.

 Bu güzel besin hem kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmez lezzeti hem de yemeklerinizin olmazsa olmazıdır.

 Şarkılara bile konu olmayı başaran zeytinyağı dillere destan olmayı başarmıştır.
Zeytinyağlı yemekler oldukça meşhurdur ki meşhurluğunu yemeklerin isminde yer almasına bile borçlu olabilir. Ege mutfağında daha çok yer verilen zeytinyağını soğuk yemeklerinizde daha çok kullanmakla birlikte sofraların ortasında yer alan mezelere ve salatalarda da yer verebiliriz. Zeytinyağından pişirdiğiniz yemekleri ısıtmadan da sofralarınızda kullanabilirsiniz çünkü donmayacaktır. Bu yönüyle pratik olma özelliği de bulunur. Bu güzel besin hem kahvaltı sofralarınızın vazgeçilmez lezzeti hem de yemeklerinizin olmazsa olmazıdır. Şarkılara bile konu olmayı başaran zeytinyağı dillere destan olmayı başarmıştır.
Zeytinyağını güzellik alanlarında da kullanırız. Adeta bir şifa kaynağı olan zeytinyağını saç bakımında kullanılır. Hafiften ısıtmış olduğunuz zeytinyağını saç diplerinize sürerseniz saçı beslenmesine ve yıpranmaların azalmasına yardımcı olacaktır. Bebeklerin ciltlerini beslemek içinde zeytinyağını kullanırız.

 Güneşlenirken bronzlaşmak için kullanılır. Çok küçük miktarda sürülen zeytinyağıyla direk güneşe maruz kalmadan bile 1 hafta içinde bronzluk elde edebiliriz.
Zeytinyağını güzellik alanlarında da kullanırız. Adeta bir şifa kaynağı olan zeytinyağını saç bakımında kullanılır. Hafiften ısıtmış olduğunuz zeytinyağını saç diplerinize sürerseniz saçı beslenmesine ve yıpranmaların azalmasına yardımcı olacaktır. Bebeklerin ciltlerini beslemek içinde zeytinyağını kullanırız. Güneşlenirken bronzlaşmak için kullanılır. Çok küçük miktarda sürülen zeytinyağıyla direk güneşe maruz kalmadan bile 1 hafta içinde bronzluk elde edebiliriz.
Banyodan önce vücudunuza zeytinyağı sürüp bekletebilirsiniz. Cildinizin kurumasını önleyerek genç görünmesini sağlar. Aynı zamanda zeytinyağlı ürünlerin fazlalaşması da zeytinyağının öneminin arttığını gösterir.

 Mutfakta en çok yer verdiğiniz zeytinyağlı yemekler şunlardır: Zeytinyağlı fasulye, zeytinyağlı pırasa ve tabi ki zeytinyağlı dolmalarda kullanılır.

 Çocukların ve sizlerin vazgeçemediği patates kızartmalarında da zeytinyağı kullanırız. Sağlık açısında bu şekilde kızartmak istemiyorsanız, fırında zeytinyağı ile harmanlayıp pişirebilirsiniz.
Banyodan önce vücudunuza zeytinyağı sürüp bekletebilirsiniz. Cildinizin kurumasını önleyerek genç görünmesini sağlar. Aynı zamanda zeytinyağlı ürünlerin fazlalaşması da zeytinyağının öneminin arttığını gösterir. Mutfakta en çok yer verdiğiniz zeytinyağlı yemekler şunlardır: Zeytinyağlı fasulye, zeytinyağlı pırasa ve tabi ki zeytinyağlı dolmalarda kullanılır. Çocukların ve sizlerin vazgeçemediği patates kızartmalarında da zeytinyağı kullanırız. Sağlık açısında bu şekilde kızartmak istemiyorsanız, fırında zeytinyağı ile harmanlayıp pişirebilirsiniz.
Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. İştahınız kapalıysa çok faydasını görebilirsiniz. Mideyi kuvvetlendirir. Bağırsakları yumuşatarak kabızlık sorununu ortadan kalkmasına yardımcı olur. Enerji vererek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Zeytinyağı kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Damarları açar. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardım eder. Sarılığa iyi gelir. Böbreklerde kum ve taş oluşumunu engeller. Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına faydalıdır. Zeytinyağı tok tutar. Hücrelerin yenilenmesini sağlar ve yaşlanmayı geciktirir. Cildi besler ve güzelleştirir. Hücreleri yenileyerek yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Bebek ve çocuk gelişimini destekler. Beynin ve kemiklerin gelişip güçlenmesini sağlar.

 Doktorların sık sık uyarı yaptığı kalp ve damar sağlığı için kullanmanızı önerdiği zeytinyağını sofralarınızdan eksik etmeyin.

 Katı yağların sağlığa zararlı olmasıyla birlikte sıcak ve soğuk yemeklerinizde kullanmak için zeytinyağı üretilmiştir. Bu yüzden de artık birçok yemeğimizi bu şekilde pişirmeliyiz.
Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. İştahınız kapalıysa çok faydasını görebilirsiniz. Mideyi kuvvetlendirir. Bağırsakları yumuşatarak kabızlık sorununu ortadan kalkmasına yardımcı olur. Enerji vererek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Zeytinyağı kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Damarları açar. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardım eder. Sarılığa iyi gelir. Böbreklerde kum ve taş oluşumunu engeller. Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına faydalıdır. Zeytinyağı tok tutar. Hücrelerin yenilenmesini sağlar ve yaşlanmayı geciktirir. Cildi besler ve güzelleştirir. Hücreleri yenileyerek yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Bebek ve çocuk gelişimini destekler. Beynin ve kemiklerin gelişip güçlenmesini sağlar. Doktorların sık sık uyarı yaptığı kalp ve damar sağlığı için kullanmanızı önerdiği zeytinyağını sofralarınızdan eksik etmeyin. Katı yağların sağlığa zararlı olmasıyla birlikte sıcak ve soğuk yemeklerinizde kullanmak için zeytinyağı üretilmiştir. Bu yüzden de artık birçok yemeğimizi bu şekilde pişirmeliyiz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >