Tüm dünyada insanların mutfakla ilgili inandığı garip durumlar

Siz de başkasının elinden bıçak almıyor musunuz? Merak etmeyin yalnız değilsiniz.

Nedenini bilmediği birçok farklı davranış sergileriz yiyecekler ya da mutfağın geneliyle ilgili olarak. Siz veya tanıdığınız biri elinizden bıçak almaz onun yerine bir yere koyulmasını bekler sonrasında alır. Neden diye sorduğumuzda ise aldığımız cevap her zaman öyle işte şeklinde olur. Evet, birçoğumuz bu durumların nedenini bilmiyoruz. Peki, bu inançlar nereden gelmişlerdir nasıl günümüze kadar ulaşmışlardır?
Spagettiyi bütün halde pişirip yemek
Ülkemizde genelde spagetti olarak tükettiğimiz makarna çeşidi aslında Çin'den gelmektedir. Çin'in meşhur yiyeceği noodle son yıllarda ülkemizde tanınmaya başlasa da çoğunlukla spagetti tüketiriz. Peki, nedir bu noodle veya spagettiyi bütün halde yeme inancı? 

 Bu inanış Çinlilerden gelmektedir. İnanışa göre noodle uzun ömrün temsilcisidir ve onu keserek yemek ömrünüzü kısaltacaktır. Bu yüzden noodle veya spagetti kesilmez bütün halde hüpleterek yenilir.
Spagettiyi bütün halde pişirip yemek Ülkemizde genelde spagetti olarak tükettiğimiz makarna çeşidi aslında Çin'den gelmektedir. Çin'in meşhur yiyeceği noodle son yıllarda ülkemizde tanınmaya başlasa da çoğunlukla spagetti tüketiriz. Peki, nedir bu noodle veya spagettiyi bütün halde yeme inancı? Bu inanış Çinlilerden gelmektedir. İnanışa göre noodle uzun ömrün temsilcisidir ve onu keserek yemek ömrünüzü kısaltacaktır. Bu yüzden noodle veya spagetti kesilmez bütün halde hüpleterek yenilir.
Şansınız için yer fıstığı yemeyin
Önemli bir yarışma veya farklı bir durumda başarılı olabilmeniz için yer fıstığı yememeniz gerekmektedir şeklinde bir inanış vardır. Çoğunlukla Avrupa ülkelerinde yarışmalardan önce veya başarı gerektiren başka işlerinizde başarıya ulaşmak için bu aşamada yer fıstığı yememelisiniz.
Şansınız için yer fıstığı yemeyin Önemli bir yarışma veya farklı bir durumda başarılı olabilmeniz için yer fıstığı yememeniz gerekmektedir şeklinde bir inanış vardır. Çoğunlukla Avrupa ülkelerinde yarışmalardan önce veya başarı gerektiren başka işlerinizde başarıya ulaşmak için bu aşamada yer fıstığı yememelisiniz.
Arkadaşa acı biber vermek
Latin Amerika ülkelerindeki bir batıl inanışa göre bir kişi arkadaşına acı biber verirse bu kişilerin arkadaşlığı bozulurmuş. Neden böyle bir inanışın olduğunu bilmesek de hepimiz dönerciye gittiğimizde birbirimize acı biber uzatırız neyse ki bizim böyle bir inancımız yok deyip diğer maddemize geçelim.
Arkadaşa acı biber vermek Latin Amerika ülkelerindeki bir batıl inanışa göre bir kişi arkadaşına acı biber verirse bu kişilerin arkadaşlığı bozulurmuş. Neden böyle bir inanışın olduğunu bilmesek de hepimiz dönerciye gittiğimizde birbirimize acı biber uzatırız neyse ki bizim böyle bir inancımız yok deyip diğer maddemize geçelim.
Evde soğan pişirmek
Amerika ve Avrupa'nın birçok yerinde görülen bu ilginç inanışa göre; evde barınan kötü ruhlardan arınmak için bütün soğan pişirilir ve camların önüne konulurmuş. Bize göre kokusundan ötürü böyle bir inanış sergiliyorlar.
Evde soğan pişirmek Amerika ve Avrupa'nın birçok yerinde görülen bu ilginç inanışa göre; evde barınan kötü ruhlardan arınmak için bütün soğan pişirilir ve camların önüne konulurmuş. Bize göre kokusundan ötürü böyle bir inanış sergiliyorlar.
İngiltere’den bir garip inanış: Sütü çaydan önce koymak
Neyse ki ülkemizde bu kadar garip inanışlar mevcut değil. Tabi bizde de bazı inanışlar olsa da bu gerçekten ilginç geliyor kulağa. Sütlü çay içen İngiltere gibi ülkelerin birçoğunda çaydan ve şekerden önce süt konulup sonrasında çayın ve şekerin ilave edilmesi sonucu evlenmeniz oldukça zorlaşacaktır. Hatta bazı kesimlerde zorlaşmanın dışında hiç evlilik olmayacağına inanılırmış.
İngiltere’den bir garip inanış: Sütü çaydan önce koymak Neyse ki ülkemizde bu kadar garip inanışlar mevcut değil. Tabi bizde de bazı inanışlar olsa da bu gerçekten ilginç geliyor kulağa. Sütlü çay içen İngiltere gibi ülkelerin birçoğunda çaydan ve şekerden önce süt konulup sonrasında çayın ve şekerin ilave edilmesi sonucu evlenmeniz oldukça zorlaşacaktır. Hatta bazı kesimlerde zorlaşmanın dışında hiç evlilik olmayacağına inanılırmış.
Çift sarılı yumurtaya denk gelmek
Bu sefer Rusya'dan bir inanış geliyor. Eğer ki çift sarılı yumurtaya denk gelirseniz yakınınızdan birinin evlilik haberi geleceğine veya ikiz çocuk sahibi olacağına inanılıyor. Ülkemizde de direkt olarak böyle bir inanış olmasa da çift sarılı yumurtaya denk gelmek iyi şansa delalet diyebiliriz.
Çift sarılı yumurtaya denk gelmek Bu sefer Rusya'dan bir inanış geliyor. Eğer ki çift sarılı yumurtaya denk gelirseniz yakınınızdan birinin evlilik haberi geleceğine veya ikiz çocuk sahibi olacağına inanılıyor. Ülkemizde de direkt olarak böyle bir inanış olmasa da çift sarılı yumurtaya denk gelmek iyi şansa delalet diyebiliriz.
Kahve üzerindeki baloncuklar
Kahveniz üzerinde hava kabarcıkları oluşuyor ise onları patlatmadan kaşığınız ile içmeye gayret edin. Çünkü Uzakdoğu ülkelerine göre bunu yapmak kısa zamanda bol paraya ulaşacağınız anlamına gelmektedir.
Kahve üzerindeki baloncuklar Kahveniz üzerinde hava kabarcıkları oluşuyor ise onları patlatmadan kaşığınız ile içmeye gayret edin. Çünkü Uzakdoğu ülkelerine göre bunu yapmak kısa zamanda bol paraya ulaşacağınız anlamına gelmektedir.
Ekşi üzüm yemek
Çoğunlukla Güney Amerika'da sergilenen bu inanışta ise her yeni yıla girerken insanlar 12 tane üzüm yermiş. Ve bunların her biri sırayla bir ayı temsil edermiş. Bunlardan ekşi olana denk gelmek o ayın kötü gideceğine delaletmiş.
Ekşi üzüm yemek Çoğunlukla Güney Amerika'da sergilenen bu inanışta ise her yeni yıla girerken insanlar 12 tane üzüm yermiş. Ve bunların her biri sırayla bir ayı temsil edermiş. Bunlardan ekşi olana denk gelmek o ayın kötü gideceğine delaletmiş.
Gemi ve teknelerde muz bulundurmamak
İngilizlere göre ava çıkarken veya herhangi bir nedenle gemide iken, o gemide muz bulunursa kötü şans getireceğine inanılırmış. Bu yüzden İngilizler balık avına çıktıklarında yanlarına muz almazmış. Zaten neden muz ile balık avına gidilir ya da neden böyle bir inanış var anlamak bile mümkün değil.
Gemi ve teknelerde muz bulundurmamak İngilizlere göre ava çıkarken veya herhangi bir nedenle gemide iken, o gemide muz bulunursa kötü şans getireceğine inanılırmış. Bu yüzden İngilizler balık avına çıktıklarında yanlarına muz almazmış. Zaten neden muz ile balık avına gidilir ya da neden böyle bir inanış var anlamak bile mümkün değil.
Aşık olduğunuz kişiye portakal vermek
Asya ülkelerindeki bu inanışa göre bir kişi aşık oldu kişiye portakal verirse ona olan aşkını ifade eder ve onun da bu şekilde aşık olmasını sağlarmış.
Aşık olduğunuz kişiye portakal vermek Asya ülkelerindeki bu inanışa göre bir kişi aşık oldu kişiye portakal verirse ona olan aşkını ifade eder ve onun da bu şekilde aşık olmasını sağlarmış.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >