Ülkemizin güzide başkenti Ankara'nın birbirinden güzel 10 müzesi

Müze
Müze

Dünya'nın sayılı arkeoloji müzelerinden birisinin Ankara'da yer aldığını biliyor muydunuz?

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

                                    Anadolu'da yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan çeşitli arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müzedir. İçerisinde bulundurduğu çok sayıda önemli tarihi eserden dolayı dünyanın sayılı müzeleri arasında bulunmaktadır. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bu müze Osmanlı Dönemi'nde Veli Mahmud Paşa ve Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan tarihi binaları kullanır. İnsanlık tarihinin en eski medeniyetlerine sizi götürecek olan bu müze 1997 yılında Avrupa Konseyi'ne bağlı yapılan bir Müze Forumu'nda “Yılın Müzesi” ödülünü almaya hak kazanmıştır. Ülkemizde bu ödülü alan ilk ve tek müze olarak karşımıza çıkar.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Anadolu'da yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılan çeşitli arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müzedir. İçerisinde bulundurduğu çok sayıda önemli tarihi eserden dolayı dünyanın sayılı müzeleri arasında bulunmaktadır. Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bu müze Osmanlı Dönemi'nde Veli Mahmud Paşa ve Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan tarihi binaları kullanır. İnsanlık tarihinin en eski medeniyetlerine sizi götürecek olan bu müze 1997 yılında Avrupa Konseyi'ne bağlı yapılan bir Müze Forumu'nda “Yılın Müzesi” ödülünü almaya hak kazanmıştır. Ülkemizde bu ödülü alan ilk ve tek müze olarak karşımıza çıkar.
Kurtuluş Savaşı Müzesi

                                    Ankara'nın Ulus semtinde 1920 ile 1924 arasında TBMM'nin faaliyet gösterdiği binada bulunan bu müze sizi Cumhuriyet'in kuruluşunun ilk yıllarına götürecek. Lozan ve Sevr antlaşmasına dair belgeler, milletvekillerinin kişisel eşyaları ve o döneme ait birçok önemli belgenin bulunduğu bu müze her gün birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.<o:p></o:p>
Kurtuluş Savaşı Müzesi Ankara'nın Ulus semtinde 1920 ile 1924 arasında TBMM'nin faaliyet gösterdiği binada bulunan bu müze sizi Cumhuriyet'in kuruluşunun ilk yıllarına götürecek. Lozan ve Sevr antlaşmasına dair belgeler, milletvekillerinin kişisel eşyaları ve o döneme ait birçok önemli belgenin bulunduğu bu müze her gün birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.<o:p></o:p>
Cumhuriyet Müzesi

                                    TBMM'nin 1924 ile 1960 yılları arasında kullandığı bu bina meclisin bir başka yere taşınması sonucunda müzeye çevrilmiştir. Birçok olaya şahit olan bu duvarlar ülkemizin önemli mimarlarından Vedat Tek tarafından 1923 yılında tasarlanmıştır. Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin yoğunlukla kullanıldığı bu binada birçok başbakanın kişisel eşyaları sergilenir. Merhum başbakan Menderes'in başbakanlığında yapılan 12 Mart darbesine de şahitlik eden bu meclis, darbeden sonra kapatılarak birçok devlet kurumuna ev sahipliği yaptı. 1981 yılında ise müze olarak düzenlenerek halka açıldı.
Cumhuriyet Müzesi TBMM'nin 1924 ile 1960 yılları arasında kullandığı bu bina meclisin bir başka yere taşınması sonucunda müzeye çevrilmiştir. Birçok olaya şahit olan bu duvarlar ülkemizin önemli mimarlarından Vedat Tek tarafından 1923 yılında tasarlanmıştır. Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin yoğunlukla kullanıldığı bu binada birçok başbakanın kişisel eşyaları sergilenir. Merhum başbakan Menderes'in başbakanlığında yapılan 12 Mart darbesine de şahitlik eden bu meclis, darbeden sonra kapatılarak birçok devlet kurumuna ev sahipliği yaptı. 1981 yılında ise müze olarak düzenlenerek halka açıldı.
Çengelhan Rahmi Koç Müzesi

                                    Türkiye'nin ikinci sanayi müzesi olan Rahmi Koç müzesi 1994 yılında açılmıştır. Çoğunluğu Rahmi Koç'un özel koleksiyonundan oluşan eserlerin bulunduğu bu müze aynı zamanda Vehbi Koç'un çalışma hayatına atıldığı ilk dükkanı da içerisinde barındırmaktadır. Eski traktör, daktilo, ilk televizyonun dışında birçok farklı türden antika eser bulunmaktadır.
Çengelhan Rahmi Koç Müzesi Türkiye'nin ikinci sanayi müzesi olan Rahmi Koç müzesi 1994 yılında açılmıştır. Çoğunluğu Rahmi Koç'un özel koleksiyonundan oluşan eserlerin bulunduğu bu müze aynı zamanda Vehbi Koç'un çalışma hayatına atıldığı ilk dükkanı da içerisinde barındırmaktadır. Eski traktör, daktilo, ilk televizyonun dışında birçok farklı türden antika eser bulunmaktadır.
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

                                    İstiklal Marşı başta olmak üzere birbirinden değerli eserler veren Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da kaldığı ev, müzeye dönüştürülmesiyle şairin kendi kişisel eşyaları sergilenmeye başlanmıştır. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi Ankara'nın Ulus semtinde bulunmaktadır.
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi İstiklal Marşı başta olmak üzere birbirinden değerli eserler veren Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da kaldığı ev, müzeye dönüştürülmesiyle şairin kendi kişisel eşyaları sergilenmeye başlanmıştır. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi Ankara'nın Ulus semtinde bulunmaktadır.
Devlet Resim ve Heykel Müzesi

                                    Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bu müze 1927 yılında Mimar Akif Hikmet Bey tarafından tasarlanmıştır. İçerisinde Kaplumbağa Terbiyecisi isimli ünlü resmin ressamı Osman Hamdi Bey'in, son Halife Abdülmecid Efendi'nin, Şeker Ahmet Paşa'nın, Fikret Mualla'nın, Abidin Dino'nun ve daha birçok ünlü Türk ressamının eserleri bulunur.
Devlet Resim ve Heykel Müzesi Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bu müze 1927 yılında Mimar Akif Hikmet Bey tarafından tasarlanmıştır. İçerisinde Kaplumbağa Terbiyecisi isimli ünlü resmin ressamı Osman Hamdi Bey'in, son Halife Abdülmecid Efendi'nin, Şeker Ahmet Paşa'nın, Fikret Mualla'nın, Abidin Dino'nun ve daha birçok ünlü Türk ressamının eserleri bulunur.
Ziraat Bankası Müzesi

                                    1981 yılından bu yana Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan bu müze aynı zamanda Türkiye'nin ilk bankacılık müzesidir. Müzede yüzyıldan daha eski birçok bankacılık evrakı sergilenmektedir. Eski zamanda elektronik cihazların olmadığı dönemlerde bankacılığın nasıl yapıldığını merak edenlerin muhakkak gezip görmesi tavsiye edilir.
Ziraat Bankası Müzesi 1981 yılından bu yana Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan bu müze aynı zamanda Türkiye'nin ilk bankacılık müzesidir. Müzede yüzyıldan daha eski birçok bankacılık evrakı sergilenmektedir. Eski zamanda elektronik cihazların olmadığı dönemlerde bankacılığın nasıl yapıldığını merak edenlerin muhakkak gezip görmesi tavsiye edilir.
Ekmek Müzesi

                                    Temel besin maddelerinden birisi olarak kabul edilen ekmeğin yüzlerce yıllık tarihini öğrenmek isteyenlerin görmek isteyebileceği bir müze olarak karşımıza çıkar. İçerisinde ekmeğin Anadolu uygarlıklarından bu güne kadar nasıl yapıldığını gösteren birçok eski alet ve edevat bulunmaktadır.
Ekmek Müzesi Temel besin maddelerinden birisi olarak kabul edilen ekmeğin yüzlerce yıllık tarihini öğrenmek isteyenlerin görmek isteyebileceği bir müze olarak karşımıza çıkar. İçerisinde ekmeğin Anadolu uygarlıklarından bu güne kadar nasıl yapıldığını gösteren birçok eski alet ve edevat bulunmaktadır.
Hava Müzesi 

                                    İçerisinde çeşitli uçakların, maketlerin ve uçuş takımlarının bulunduğu bu müze havacılığa meraklı olanların ziyaret etmesi için Etimesgut'ta bulunmaktadır.
Hava Müzesi İçerisinde çeşitli uçakların, maketlerin ve uçuş takımlarının bulunduğu bu müze havacılığa meraklı olanların ziyaret etmesi için Etimesgut'ta bulunmaktadır.
TRT Radyo Müzesi

                                    İlk önce 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanmasıyla açıldı. Sonrasında ise 1994 yılında TRT Radyo Müzesi adı altında Oran semtine taşınan bu müze de medyanın gelişim sürecini görmek açısından önemli bir müze olarak karşımıza çıkmaktadır.
TRT Radyo Müzesi İlk önce 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanmasıyla açıldı. Sonrasında ise 1994 yılında TRT Radyo Müzesi adı altında Oran semtine taşınan bu müze de medyanın gelişim sürecini görmek açısından önemli bir müze olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >