Ünlü isimlerin hayvanlı ünlü resimleri

Ünlü ressamların ufuk açan tablolarında kullandıkları hayvanlar aslında ne anlam ifade etmekteydi?

Sanatın belki de en güzel dallarından bir tanesi resim. Konuşarak veya yazarak ifade edilemeyen ya da ifade edilse bile o şekilde ifade etmek istemeyenlerin alternatif anlatım şeklidir ve bence daha çok ruha hitap edendir. Resim yapma yeteneği ilkokul yıllarında kendini gösteren bir şeydir. Maalesef ki ben sıra dağlar yapıp arasından güneşi çıkaran ortadan da bir akarsu geçiriveren yeteneksiz insanlardanım resim konusunda. Resim yapmak en az müzik kadar ruhu doyuran, insanın kendini renklerde kaybetmesiyle gerçekleşen bir eylem. Bu içeriğimde sizlerle en yetenekli ressamların ortaya koydukları eserlerde kullandıkları hayvanlardan bahsetmek istedim. Keyifli okumalar…
Leonardo Da Vinci “Lady with an Ermine”
İlk dönem İtalyan Rönesansı'nın en büyük ismi olan Leonardo Da Vinci, resim alanında kayıtlara göre yalnızca dört kadın portresi yapmış. İşte bu portrelerden birisi de Cecilia Gallerani'nin portresidir. Resimde 16 yaşında olan bu figür, soylu bir aileden gelmiyordu, Milan Dükünün sevgilisiydi. Dönemin pek çok sanatkarı gibi Dük'ün emrinde olan Leonardo, rica üzerine Cecilia'nın bu eserini yapmıştır. Resimde, dilimizde 'kakım' olarak bilinen Sansargillerden gelme bu hayvan çeşidini kucağında tutmaktadır. Kış mevsiminde tüyleri beyazlayan kakımlar, saflık, iyi kalplilik sembolüdür.
Leonardo Da Vinci “Lady with an Ermine” İlk dönem İtalyan Rönesansı'nın en büyük ismi olan Leonardo Da Vinci, resim alanında kayıtlara göre yalnızca dört kadın portresi yapmış. İşte bu portrelerden birisi de Cecilia Gallerani'nin portresidir. Resimde 16 yaşında olan bu figür, soylu bir aileden gelmiyordu, Milan Dükünün sevgilisiydi. Dönemin pek çok sanatkarı gibi Dük'ün emrinde olan Leonardo, rica üzerine Cecilia'nın bu eserini yapmıştır. Resimde, dilimizde 'kakım' olarak bilinen Sansargillerden gelme bu hayvan çeşidini kucağında tutmaktadır. Kış mevsiminde tüyleri beyazlayan kakımlar, saflık, iyi kalplilik sembolüdür.
Osman Hamdi Bey’ “Kaplumbağa Terbiyecisi” 
Etekleri işlemeli kırmızı kıyafetli sakallı adam (derviş), ellerini kalça hizasından arkaya alarak ney tutmakta. Belini hafiften öne doğru kırmış, başı önüne bakıyor. Sakallı zat Osman Hamdi'dir ve tembelliği felsefe edinmiş insanları eğitmeye çalışmaktadır. Osman Hamdi'nin kaplumbağaları eğitirken kullandığı yöntem ise müziktir. Bu da yine ressamın sanata olan aşkını ve gelişim için sanatın önemine duyduğu inancı ifade ediyor.
Osman Hamdi Bey’ “Kaplumbağa Terbiyecisi” Etekleri işlemeli kırmızı kıyafetli sakallı adam (derviş), ellerini kalça hizasından arkaya alarak ney tutmakta. Belini hafiften öne doğru kırmış, başı önüne bakıyor. Sakallı zat Osman Hamdi'dir ve tembelliği felsefe edinmiş insanları eğitmeye çalışmaktadır. Osman Hamdi'nin kaplumbağaları eğitirken kullandığı yöntem ise müziktir. Bu da yine ressamın sanata olan aşkını ve gelişim için sanatın önemine duyduğu inancı ifade ediyor.
 Pierre-Auguste Renoir: Kedi seni seviyorum
Ünlü Fransız ressam Renoir'ın Washington'daki National Galery of Art'da sergilenen 'Femme au chat' (Kedili Kadın) tablosu, kedilerle sahiplerinin arasındaki aşkı ve şefkati resmediyor. Tablo hayvan ve insan arasındaki yakınlığın altını çizerken, hissedilen duyguları da öne çıkarıyor. Sanatçının 1870'li yıllardaki favori modellerinden Nini Lopez'in suratından kedisine duyduğu sevgi okunabiliyor.
Pierre-Auguste Renoir: Kedi seni seviyorum Ünlü Fransız ressam Renoir'ın Washington'daki National Galery of Art'da sergilenen 'Femme au chat' (Kedili Kadın) tablosu, kedilerle sahiplerinin arasındaki aşkı ve şefkati resmediyor. Tablo hayvan ve insan arasındaki yakınlığın altını çizerken, hissedilen duyguları da öne çıkarıyor. Sanatçının 1870'li yıllardaki favori modellerinden Nini Lopez'in suratından kedisine duyduğu sevgi okunabiliyor.
Frida Kahlo: Karanlık dünyamda eşsiz bir dost 
20. yüzyılın en önemli ressamlarından olan ve yaşadığı tüm acıları tablolarına yansıtan Frida Kahlo, 'Dikenli kolye ve sinekkuşlu otoportre' adlı tablosunda yanı başında bir kara kediye yer veriyor. Çektiği acıları, tenine batmış, dikenli dallardan oluşan ve ucunda aslında aşkı simgeleyen ama ölmüş bir sinek kuşunun bulunduğu bir kolyeyle ifade ederken, arkasından yaklaşan ve birçok kültürde kötü şansı temsil eden kara kedi, gözlerini kanayan yaralara dikmiş, Frida'nın acısını paylaşıyor gibi…
Frida Kahlo: Karanlık dünyamda eşsiz bir dost 20. yüzyılın en önemli ressamlarından olan ve yaşadığı tüm acıları tablolarına yansıtan Frida Kahlo, 'Dikenli kolye ve sinekkuşlu otoportre' adlı tablosunda yanı başında bir kara kediye yer veriyor. Çektiği acıları, tenine batmış, dikenli dallardan oluşan ve ucunda aslında aşkı simgeleyen ama ölmüş bir sinek kuşunun bulunduğu bir kolyeyle ifade ederken, arkasından yaklaşan ve birçok kültürde kötü şansı temsil eden kara kedi, gözlerini kanayan yaralara dikmiş, Frida'nın acısını paylaşıyor gibi…
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >