Valve Trump nedeniyle ABD’den ayrılabilir

Dünyaca ünlü oyun yapımcısı Valve ABD'nin yeni başkanı Donald Trump’un son almış olduğu kararlar sonrası merkezini Avrupa’ya taşıma kararı aldı.

Valve, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın koltuğa oturması sonrası aldığı kararlardan kötü etkilendiklerini ve bu kararlar geri çekilmezse merkezlerini Avrupa'ya taşıyacaklarını açıkladı.

ABD başkanının mülteciler konusunda aldığı son kararların olumsuz etkisi devam ediyor. Trump geçtiğimiz günlerde göreve geldiği gibi 7 Müslüman ülke vatandaşının ABD'ye girmesini yasaklayan tepki çeken bir karara imza atmıştı. Bu ülke vatandaşı olup Valve'de çalışan birçok kişi yer alıyor ve bu durum şirketi olumsuz etkilemişe benziyor.

Valve tarafından Washington'da yapılan resmi basın açıklamasında şirket yöneticilerinden Gabe Newell ve Erik Johnson yasağın şirketlerini olumsuz etkileyeceğini belirterek 'Şuanda alınan bu kararlar bizi çok sıkıştırmış durumda. Firmamızda çalışan insanlar ve yakın zamanda gerçekleşecek olan Dota 2 eSpor oyunlarında gerçekleştirilen bu yasaklar büyük sorunlara gebe. Biz burada evine bile gidemeyen insanlarız. Evine gidemeyen çalışanlarımız yasaktan etkileniyorlar. Onlar yıllardır bu ülkede oldukları gibi, vergilerini ödeyip aynı zamanda Super Bowl'da New England takımını destekliyorlar. Fakat yine de ikinci sınıf muamelesi görüyorlar.' açıklamasında bulundu.

Şirket söz konusu bu açıklamalar sonrası eğer karar değiştirilmez, olaylar düzeltilemez ve yasak kaldırılmazsa Valve merkezini Avrupa'ya taşımak zorunda kalacaklarını söyledi. Şirketten yapılan söz konusu açıklamaya ek olarak 'Şirket içinde çalışanlarımız evlerine şuanda gidemiyorlar. Gitseler bile geri dönemezler. Turnuva için gelecek olan Dota 2 oyuncuları da ülkeye giremiyorlar. Bu durum ise bizi gerçekten çok endişelendiriyor.' sözlerine yer verildi.

Donald Trump seçim kampanyası boyunca ülkenin büyük şirketlerinin yurt dışında bulunan fabrikalarını ülke içine taşıyarak istihdam oluşturacağı sözlerini kullanmıştı. Seçildikten sonra dünyaca ünlü markaların birer birer ülke içi yatırımlara başladığı görülmüştü. Fakat video oyun sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan Valve'nin, Trump'ın kararını geri çekmemesi veya bu “skandal” kararının düzeltilmemesi durumunda merkezini Avrupa'ya taşıma kararı alması, devamında benzer veya farklı sektörlerden şirketlerinde aynı hamleyi yapmasına neden olabilir. Hali hazırda zaten ABD'nin önde gelen tüm şirketlerinde mülteciler çalışıyor ve bu şirketler de Trump'ın kararını eleştiren açıklamalarda bulunmuşlardı. Bakalım Valve'nin bu kararı nasıl bir sonuç doğuracak.

1998 yılının Kasım ayında piyasaya sürdüğü birinci şahıs nişancı türündeki bilim kurgu-aksiyon oyunu Half-Life isimli yapımın başarısı ile uluslararası bir ün kazanmış olan Valve şirketi, Valve Software adıyla Washington merkezli olarak 1996 yılının Ağustos ayında eski Microsoft çalışanları Gabe Newell ve Mike Harrington tarafından kurulmuştu. Valve Corporation bir diğer birinci şahıs nişancı türündeki aksiyon oyunu Counter-Strike ile dünya çapında en fazla kullanıcıya sahip birinci şahıs nişancı oyunu olarak bir fenomene dönüşmüş, Steam oyun platformu ile dünya çapında milyonlarca oyuncuyu tek merkezde toplayan bir oyun devi haline gelmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >