Yaşam süresi rekorunu Güney Koreli kadınlar kıracak: 90 yıl

Güney Koreli kadınlar
Güney Koreli kadınlar

Dünya Sağlık Örgütü ve Imperial College London'ın yayınladığı yeni bir çalışmaya göre 2030 yılında doğan Güney Koreli kadınların ortalama 90 yıl yaşaması bekleniyor.

Uzun yaşam denince akla ilk Japonlar gelirken önümüzdeki yıllarda bu rekoru Güney Koreli kadınların kırması bekleniyor. Araştırmalar Güney Koreli kadınların doğuşta beklenen yaşam süresi olarak 90 yılı geçen ilk grup olacağını gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Imperial College London tarafından yapılan araştırmada 35 ülkeye ait sonuçlar yer alıyor. Araştırma sonuçlarına göre bu ülkelerin çoğunda beklenen yaşam süresinin daha da uzayacağı ve kadınlar ile erkekler arasındaki farkın da kapanacağı öngörüsünde bulunuluyor. Araştırmacılara göre bu sonuçlar özellikle emeklilik ve yaşlı bakımı alanında ilerleyen yıllarda ülkeleri büyük zorlukların beklediğini gösteriyor. Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Prof. Majid Ezzati, "Güney Kore pek çok şeyden kurtuldu ve daha eşitlikçi bir toplum oldu. Beslenme ve eğitime toplumun yalnızca bir kısmı değil neredeyse tamamı ulaşabildi. Hipertansiyonla başa çıkmakta daha iyiler ve dünyadaki en düşük obezite oranlarından birine sahipler.” Sözleriyle araştırmayı özetliyor.

Beklenen yaşam süresi konusunda şuanda dünya birincisi Japon kadınlar. Fakat önümüzdeki yıllarda Japon vatandaşlarının sıralamada 3. sıraya kadar düşmesi bekleniyor. Japon kadınları bu sıralamada Güney Koreli ve Fransız kadınların geçmesi bekleniyor. Aynı araştırma sonuçlarına göre Japon erkeklerin beklenen yaşam süresi sıralamasında dördüncü sıradan yedinci sıraya düşeceği öngörülüyor. 2030'a gelindiğinde zengin ülkeler arasında beklenen yaşam süresinin en az olduğu ülkelerden birinin ABD olması bekleniyor. 2030'da Meksika ve Hırvatistan ile birlikte erkeklerde 80, kadınlarda 83 yıl beklenen ömür süresine sahip olması bekleniyor. Prof. Ezzati "Güney Kore'nin tam tersi" diyor ABD için: "ABD toplumundaki eşitsizlik ülke ortalamasını da etkiliyor. Araştırmada yer alan ülkeler arasında herkesi kapsayan sağlık güvencesi olmayan tek ülke. Ayrıca boy ortalamasındaki artışın durduğu tek ülke. Bu da erken yaşlardaki beslenmeyle ilgili bir sorun olduğuna işaret ediyor." sözlerini kullanıyor.
2030 yılında Çin erkeklerde 81, kadınlarda 87 yaşla ABD'yi geçmiş olacak. İngiltere'de de beklenen yaşam süresi 2030'da artış gösterecek. Türkiye ise araştırma kapsamında yer almadı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ekim 2016 verilerine göre Türkiye'de beklenen yaşam süresi kadınlarda 80, erkeklerde 75 yıl olarak belirlendi.

 Araştırmacılar beklenen yaşam süresini bulmak için geliştirdiği modelde 21 ayrı matematiksel modeli kullanıyor. Sigara kullanma oranı, toptaki ilerlemeler ve obezite gibi beklenen yaşam süresini etkileyen faktörler olarak araştırmaya dahil edilen diğer etkenler. Araştırmacılar bu modeli yaparken ülkelerdeki ilerlemenin şimdiki seviyelerinde gideceğini varsaydı - yani sonuçlar Sovyetler Birliği'nin dağılması, kansere çare bulunması gibi büyük olayların gerçekleşmeyeceği varsayımına dayanıyor.

 Beklenen yaşam süresinde bu artışın nedeni erken yaşlarda ölümlerin azaltılmasından çok 65 yaş üstü insanların daha uzun yaşamasını sağlamaya bağlanıyor. Araştırmacılar bu modeli meteorologların hava tahmini yaptığı modeller gibi geliştirdi. Analiz için geçmişteki trendleri inceleyerek gelecek için öngörüler yapan 21 ayrı matematiksel model kullanıldı.

 Kaynak: bbc.com/turkce
2030 yılında Çin erkeklerde 81, kadınlarda 87 yaşla ABD'yi geçmiş olacak. İngiltere'de de beklenen yaşam süresi 2030'da artış gösterecek. Türkiye ise araştırma kapsamında yer almadı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Ekim 2016 verilerine göre Türkiye'de beklenen yaşam süresi kadınlarda 80, erkeklerde 75 yıl olarak belirlendi. Araştırmacılar beklenen yaşam süresini bulmak için geliştirdiği modelde 21 ayrı matematiksel modeli kullanıyor. Sigara kullanma oranı, toptaki ilerlemeler ve obezite gibi beklenen yaşam süresini etkileyen faktörler olarak araştırmaya dahil edilen diğer etkenler. Araştırmacılar bu modeli yaparken ülkelerdeki ilerlemenin şimdiki seviyelerinde gideceğini varsaydı - yani sonuçlar Sovyetler Birliği'nin dağılması, kansere çare bulunması gibi büyük olayların gerçekleşmeyeceği varsayımına dayanıyor. Beklenen yaşam süresinde bu artışın nedeni erken yaşlarda ölümlerin azaltılmasından çok 65 yaş üstü insanların daha uzun yaşamasını sağlamaya bağlanıyor. Araştırmacılar bu modeli meteorologların hava tahmini yaptığı modeller gibi geliştirdi. Analiz için geçmişteki trendleri inceleyerek gelecek için öngörüler yapan 21 ayrı matematiksel model kullanıldı. Kaynak: bbc.com/turkce
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >